Cuprins:
Mai mult decât atât, sunt destui cei care și-ar dori să devină polițiști, dar nu toți știu ce trebuie să facă sau ce condiții să îndeplinească pentru a intra în rândurile personalului Ministerului Afacerilor de Interne.
Dacă te numeri printre cei care doresc să îmbrace uniforma de polițist ne-am gândit ca în acest articol să-ți spunem tot ceea ce trebuie să știi despre această meserie.
Ce este polițistul?
Polițistul este acel funcționar public civil înarmat, care are statut special, poartă de regulă uniformă şi exercită atribuţiile stabilite prin lege pentru Poliţia Română ca instituţie specializată a statului.
Agentul de poliție îşi desfăşoară activitatea profesională în interesul şi în sprijinul cetățenilor, al comunităţii şi instituţiilor statului.
Acesta își exercită funcția exclusiv pe baza şi în executarea legii, cu respectarea principiilor imparţialităţii, nediscriminării, proporţionalităţii şi gradualităţii.
Cum devii polițist urmând cursurile unei școli de poliție?
În cazul în care dorești să devii polițist există varianta să te înscrii la una dintre cele șapte unități de învățământ de profil din România.
Este vorba de Academia de Poliție „Aleandru Ioan Cuza” de la București, Școala de agenți „Vasile Lascăr” de la Câmpina, Școala de agenți „Septimiu Mureșan” de la Cluj-Napoca, Școala de pregătire a agenților de poliția frontierei „Avram Iancu” de la Oradea, Școala militară de subofițeri jandarmi „Petru Rareș” din Fălticeni și Școala de subofițeri de pompieri și protecție civilă „Pavel Zăgănescu” din Boldești-Scăeni.
De regulă, examenul constă în câteva etape, și anume evaluarea performanței fizice, proba de verificare a cunoștințelor și examinarea medicală.
Pentru a putea participa la examenul de admitere la școlile de poliție, candidații trebuie să îndeplinească o serie de condiții, după cum urmează:
- să aibă cetăţenia română şi domiciliul în România;
- să cunoască limba română scris şi vorbit;
- să aibă capacitate deplină de exerciţiu;
- să fie declaraţi „apt” din punct de vedere medical, fizic şi psihic; verificările privind starea de sănătate medicală, fizică şi psihică vor fi efectuate de către structurile de specialitate ale Ministerului Administraţiei şi Internelor;
- să aibă vârsta de minim 18 ani împliniţi, iar în cazul candidaţilor la concursurile de admitere în instituţiile de învăţământ ale Ministerului Administraţiei şi Internelor să-i împlinească în cursul anului în care participă la concurs;
- să aibă studii corespunzătoare cerinţelor postului pentru care candidează, iar candidaţii la concursurile de admitere în instituţiile de învăţământ ale Ministerului Administraţiei şi Internelor să fie absolvenţi de liceu cu diplomă de bacalaureat; dovada absolvirii se face cu diploma sau adeverinţă din care să rezulte faptul că a susţinut şi promovat examenul de bacalaureat;
- să aibă un comportament corespunzător cerinţelor de conduită admise şi practicate în societate;
- să nu aibă antecedente penale sau să nu fie în curs de urmărire penală ori de judecată pentru săvârşirea de infracţiuni, cu excepţia situaţiilor în care a intervenit reabilitarea;
- să nu fi fost destituiţi dintr-o funcţie publică în ultimii 7 ani;
- să nu fi desfăşurat activităţi de poliţie politică, astfel cum sunt definite prin lege;
- să îndeplinească condiţiile prevăzute la art. 10 alin. (3) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului („candidaţii care au promovat concursul de admitere în instituţiile de învăţământ ale Ministerului Administraţiei şi Internelor, precum şi persoanele care urmează să fie încadrate direct în poliţie nu trebuie să aibă calitatea de membru al vreunui partid politic sau organizaţii cu caracter politic”);
- să îndeplinească condiţiile specifice pentru ocuparea prin concurs a funcţiei publice cu statut special.
În funcţie de specificul activităţii profesionale pentru care sunt scoase la concurs funcţiile pot fi stabilite criterii specifice de recrutare, cu respectarea condiţiilor şi a criteriilor prevăzute de actele normative în vigoare.
Acestea, împreună cu toate celelalte date referitoare la probele de concurs, la tematică, bibliografie, precum şi la calendarul de desfăşurare al concursului vor fi aduse la cunoştinţa celor interesaţi prin anunţurile de organizare a concursurilor, pe site-ul instituţiei organizatoare şi/sau în presa centrală.
Cum devii polițist prin recrutare din sursă externă?
Dar, există și posiblitatea să te angajezi ca polițist de pe o zi pe alta fără să fii nevoit să absolvi cursurile de specialitate ale uneia dintre cele două unități de învățământ menționate anterior.
Acest lucru este posibil deoarece Poliţia Română pune la bătaie locuri de ajutor de şef de post, la secţiile de poliţie de la sate. Aceste funcții pot și vor fi ocupate prin procedură de recrutare din sursă externă.
Pot candida, totodată, și cetățeni care nu au pregătire militară și chiar foști infractori care au fost reabilitați. Singura condiție presupune că toți cei interesați să rezolve corect un chestionar cu întrebări din legislaţia specifică în vigoare.
Ministerul Afacerilor Interne organizează periodic sesiuni de recrutare directă cu scopul de a rezolva în acest mod problema lipsei de personal din cadrul instituției.
Pentru a putea intra în rândurile forțelor de poliție, candidații trebuie să îndeplinească anumite condiții, după cum urmează:
- candidații trebuie să fie cetățeni români;
- candidații trebuie să vorbească fluent și să scrie corect în limba română;
- pot participa persoane cu antecedente penale, dar care au fost reabilitate;
- candidații trebuie să prezinte un aviz medical şi psihologic care să ateste faptul că sunt apți de muncă şi sunt stabili emoţional pentru a folosi o armă letală;
- nu pot face parte din nici un partid politic;
- nu pot participa persoane urmărite penal sau trimise în judecată.
Pentru a ajunge să rezolve chestionarul cu întrebări din legislaţie candidaţii trebuie să treacă de proba sportivă, care este eliminatorie. Este vorba despre un traseu aplicativ care trebuie parcurs în mod corect, în cel mult 3 minute şi 20 de secunde.
Candidații care vor fi admiși în urma testului scris vor primi uniformă şi armă, urmând să fie repartizați la unul dintre locurile de ajutor de şef de post de pe întreg teritoriul țării.
Poliţiştii recrutaţi din sursă externă vor participa la cursuri de pregătire pe o perioadă de trei luni, însă acestea se vor face etapizat în decurs de doi ani.
Vezi și: Cum îţi alegi motocicleta potrivită pentru tine
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro