Durerile de cap, uscăciunea gurii, greaţa, senzaţia de disconfort sunt simptomele care apar în urma consumării unei cantităţi mari de băuturi alcoolice în scurt timp. Alcoolul este diuretic şi produce dilatarea vaselor de sânge. Durerile de cap şi starea generală de disconfort, caracteristice mahmurelii, sunt efectul deshidratării organismului, cu pierdere de minerale, al scăderii glicemiei şi al dilatării vaselor de sânge de la nivelul creierului. Simptomele mahmurelii durează circa 24 de ore.

Cum previi mahmureala

► Nu bea niciodată băuturi alcoolice pe stomacul gol. Mănâncă înainte alimente care conţin amidon: pâine, paste, produse de patiserie, orez.
► Dacă eşti la o petrecere, alternează băuturile alcoolice cu cele fără alcool (apă, sucuri de fructe). Astfel vei preveni deshidratarea care duce la mahmureală.
► Bea un pahar cu lapte înainte de a consuma băuturi alcoolice, pentru că laptele încetineşte absorbţia alcoolului.
► Evită băuturile acidulate, pentru că acidul grăbeşte absorbţia alcoolului în sânge.
► Ai grijă la băuturile dulci, pentru că ele sunt foarte înşelătoare în ceea ce priveşte concentraţia de alcool.
► Nu abuza de vinul roşu, pentru că acesta conţine tiramină, o substanţă care determină dureri intense de cap.
► Alege băuturile alcoolice deschise la culoare. Acestea conţin mai puţini aditivi şi prezintă un risc mai mic de mahmureală.
►Hidraţii de carbon din pâine, ouă şi carne te vor ajuta să scapi de mahmureală. Aşadar,  când te trezeşti, încearcă să mănânci un mic dejun consistent, bogat în grăsimi.
►O altă reţetă antimahmureală pe care o poţi pune în practică este următoarea: striveşte 5-10 măsline verzi, fără sâmburi, şi amestecă-le cu 30 g de zahăr. Amestecul se pune într-un litru de apă şi se fierbe circa 10 minute. Se bea tot lichidul rezultat.
►Apa şi sucurile naturale de fructe şi de roşii te vor ajuta să elimini alcoolul din sânge. Aşadar, bea cât mai multe.
►Cafeaua e o soluţie controversată împotriva mahmurelii, pentru că ea este, la rândul său, un deshidratant. Este foarte populară reţeta constând din cafea cu sare.
►Vitamina C ajută la scăderea alcoolemiei. Prin urmare, consumă cât mai multe fructe şi legume care conţin această vitamină, dar şi zeamă de la murături. Rezultate foarte bune dă şi salata din ţelină, ridiche neagră şi pătrunjel verde, dreasă cu zeamă de lămâie.
►Borşul de putină conţine multă vitamina C, dar şi complexul de vitamine B, cu efect benefic asupra sistemului nervos.
►Măceşele sunt o sursă importantă de vitamina C. Poţi scăpa mai repede de mahmureală punând după prânz 2-3 linguri de pulbere de măceşe sub limbă.
►Mierea de albine şi propolisul sunt foarte eficiente în caz de mahmureală. Se recomandă câte 2 linguri de miere de albine, din jumătate în jumătate de oră, timp de 12 ore, dar fără a bea apă. Polenul este un excelent absorbant la nivel celular şi creează poftă de mâncare. În plus, datorită compoziţiei sale complexe (vitaminele B1, B2, B6, C, E, D, oligoelemente, proteine, glucide, lipide, hormoni, enzime etc.), reface echilibrul organismului. Se administrează 50 de picături de tinctură de propolis, dizolvate în 100 ml de apă. Nu este recomandat obezilor, celor care au colesterolul crescut sau lipide în sânge, celor cu diabet zaharat, precum şi celor cu alergie specifică.
►Coaja de salcie, care conţine o formă naturală de salicilat, ingredientul activ al aspirinei, este foarte eficientă în atenuarea durerilor de cap. Se pun 2 linguriţe de coajă de salcie la 200 ml de apă şi se fierb circa 10 minute la foc mic.
Material preluat din revista Libertatea pentru Femei

 
 

Urmărește-ne pe Google News