Din păcate, însă, rezoluțiile stabilite la început de an nu sunt mereu puse în practică. În luna februarie, 80% dintre oameni renunță la ele. Dar ce putem învăța de la cei 20% care le realizează?
Poate că unii au avut doar noroc în reușita lor, dar cei mai mulți – indiferent dacă își dau seama sau nu – folosesc tehnici bazate pe dovezi științifice.
În timp ce s-ar putea să simțiți că aveți ceva în comun cu persoanele care depășesc dependența de droguri, puteți beneficia de tehnicile care s-au dovedit a fi de ajutor în asemenea cazuri.
Ian Hamilton, profesor asociat de dependență și sănătate mintală la Universitatea din York, și Sally Marlow – cercetător în dependențe la Colegiul Regal din Londra – au scris câteva sfaturi în businessinsider.com, care să ajute la renunțare la vicii
Cum poți scăpa de vicii – Cei doi P
Perseverența stă la baza majorității poveștilor despre schimbările realizate cu succes și poate dura între șase și 30 de încercări de a renunța, pentru ca persoanele dependente de droguri să devină abstinente.
Este important să fii realist cu privire la necesitatea de a persevera. Se știe că schimbările făcute pas cu pas sunt superioară țintelor prea ambițioase.
Aceasta duce la al doilea „p” – planificare. Înțelepciunea convențională sugerează că planificarea îmbunătățește șansele de succes, dar există dovezi că încercările neplanificate de a renunța la fumat pot fi la fel de reușite.
Așadar, vești bune pentru oricine se angajează într-o tentativă improvizată de schimbare.
Deci, deși încercările spontane pot avea succes pentru fumători, alegerea zilei potrivite pentru a începe să schimbe alte obiceiuri este probabil să joace un rol important pentru doritori.
Știm că motivația și energia fluctuează, așa că gândiți-vă când veți avea niveluri maxime pentru ambele ținte propuse. Un început bun oferă încurajarea necesară pentru a trece în a doua zi de renunțare la viciu.
Cum poți scăpa de vicii – Acordă-ți un interval de timp
A avea la dispoziție un anumit interval de timp pentru o schimbare nu trebuie privit ca un eșec sau folosit ca o scuză pentru a renunța. Poate fi tentant să vezi schimbarea într-un mod binar – succesul sau eșecul.
În schimb, priviți perioada de timp acordată unei schimbări ca pe o oportunitate de a obține o perspectivă, reflectând cât se poate de sincer la motivul pentru faci asta și cum te poate ajuta la următoarea încercare de schimbare.
Cercetările au arătat în dese rânduri că aceste procese sunt cruciale pentru schimbarea obiceiurilor înrădăcinate, atât de mult încât, în lumea dependenței, tratamentul este adesea denumit „prevenire a recidivei”, pentru a recunoaște că tratamentul se referă, de asemenea, la prevenirea negativului, deoarece accentuează pozitivul.
Nivelurile ridicate de autoeficiență (o credință și încredere în capacitatea personală) atunci când încercați să schimbați comportamentul prevăd succesul final.
Factorii care cresc autoeficiența includ auto-discuția („eu pot face asta”), succesul anterior la schimbarea unui alt comportament sau obiceiuri și afirmații ale altora.
Dorința de schimbare este posibilă, dar poate fi subminată de „anxietatea anticipativă” – adică atunci când o persoană se așteaptă și se teme de simptomele de sevraj atunci când își schimbă un obicei, cum ar fi fumatul.
Disconfortul anticipat este de obicei mai mare decât experiența reală, dar poate paraliza orice încercare de a testa realitatea.
În loc să vă concentrați asupra a ceea ce pierdeți renunțând la fumat sau alcool, gândiți-vă la ce veți câștiga (mai mulți bani, un somn mai bun). Un exercițiu util pentru a ajuta la evaluarea beneficiilor personale este bilanțul decizional.
Spuneți cuiva ce intenționați să faceți. Rușinea și vinovăția sunt emoții puternice pe care majoritatea oamenilor vor încerca să le evite.
Deci, când vine vorba de adoptarea unei abordări științifice pentru schimbare, dovezile oferă câteva sfaturi utile. Fii pregătit pentru mai multe încercări de schimbare, nu deveni prea ambițios, nu ține schimbarea ta în secret și permite să fii complimentat și încurajat.
În cele din urmă, astăzi ar putea fi ziua potrivită pentru a începe. Dacă tocmai v-ați hotărât, cu motivație și energie de partea voastră, șansele de a evita un obicei prost sunt la fel de bune ca cei care au petrecut săptămâni pregătindu-se.
Efectuarea unei schimbări este relativ ușoară pentru majoritatea dintre noi, menținerea acestei schimbări este în mod evident mult mai dură.
Așa că, deși unii ar putea avea norocul să facă o schimbare, alții vor trebui să continue să încerce. Știința sugerează că vor ajunge acolo până la urmă.