Ce sunt viermii intestinali (paraziții intestinali)

Paraziții intestinali sunt specii vii care trăiesc în interiorul unui organism viu (gazda), hrănindu-se cu substantele nutritive ale acestuia. Acești paraziți ajung în interiorul corpului pe calea aerului, apei sau prin mâncare. Pentru a se multiplica, paraziții intestinali se hrănesc atât cu substanțele nutritive din alimentele consumate, cât și cu mucoasa zonei unde se stabilesc. Cu toate că se pot stabili oriunde în corp, intestinul constituie mediul ideal pentru dezvoltarea si multiplicarea lor.

Există peste o mie de paraziți intestinali care trăiesc în corpul uman – unii au dimensiuni foarte mici, microscopice, iar alții pot fi observați cu ochiul liber.

Cum știu dacă copilul are viermișori

Simptome care indică prezența viermilor intestinali

– durere abdominală;
– diaree;
– constipație;
– stări de vomă;
– stări de greață
– balonare și gaze intestinale;
– dizenterie (eliminarea scaunelor cu sânge și mucus);
– mâncărimi anale;
– dureri de stomac;
– oboseală și somnolență;
– pierderea în greutate;
– eliminarea paraziților cu materia fecală;
– lipsa poftei de mâncare;
– alergii la alimente sau sensibilitate;
– anemie;
– carență de fier.

Simptome specifice copiilor care au viermișori intestinali

– apariția unor vezicule în interiorul buzei inferioare;
– neliniște în timpul nopții;
– scrâșnirea dinților în timpul nopții;
– cearcăne;
– hiperactivitate;
– durere de cap, sensibilitate la lumină, convulsii ale pleoapelor;
– sângerare gingivală, nazală, rectală;
– mâncarimi anale, inflamația vaginului la fete.

Cum se diagnostichează corect existența viermișorilor

  1. Examinarea materiilor fecale
    De regulă, acest test este fals negativ din această cauză trebuie realizat în 3 zile diferite. Se preia mostra din materia fecală înainte de a se administra medicamente antidiareice sau antibiotice, și înainte de a fi efectuat examenul cu bariu (raze x).2. Hemocultura
    Pentru a se identifica prezența sângelui în materiile fecale.3. Teste de sange
    Pentru a se stabili nivelul de, anticorpi IgE și feritină din organism.

    4. Tomografie computerizată sau biopsie
    Pentru descoperirea chisturilor de la nivelul ficatului, plămânilor sau creierului.

    5. Testul Scotch pentru identificarea oxiurilor
    Constă în aplicarea unei bucăți de hârtie adezivă transparentă (Scotch) pe o leziune a pielii sau pe mucoase (marginea anala în caz de suspiciune de oxiuroză). Scotch-ul este apoi fixat pe o lamă de sticlă și examinat la microscop în laborator.

    6. Examenul cu bariu
    Raze x cu bariu pentru diagnosticarea afecțiunilor grave cauzate de paraziții intestinali. Sulfatul de bariu este o sare metalică opaca pentru razele X. De regula, acest test nu este necesar.

Care este cel mai bun tratament pentru viermi intestinali

Bicarbonatul de sodiu în tratarea viermișorilor intestinali

O soluție amintită pentru a scăpa de viermii intestinali este aceea de a bea o soluție de bicarbonate de sodiu. O lingura de bicarbonate se dizolvă în 800 ml de apă caldă. Apa se fierbe și se răcește până la 40 de grade Celsius înainte de a se dizolva bicarbonatul de sodiu. O altă întrebuințare a bicarbpnatului de sodiu în eliminarea viermișorilor este în combinație cu lămâia. Asta deoarece lămâia are un puternice efect antimicrobian și poate trata atât infecțiile fungice, cât și pe acelea bacteriene. Astfel, fructul este deosebit de eficient în lupta împotriva paraziților intestinali.

 

merele sunt bune contra viermilor intestinali

Usturoiul

Anumite substanţe pe care le conţine usturoiul reuşesc să amorţească viermii care nu se vor mai opune mişcării tubului digestiv, către eliminare. Ca metodă de prevenire, e bine să învăţaţi copilul să consume regulat usturoi. Iată şi o “reţetă” de usturoi contra viermilor intestinali: într-o cană (250 ml) cu lapte se adaugă 6-8 căţei de usturoi tocaţi mărunt.

usturoiul inlatura parazitii

Se pun pe foc şi se lasă să dea de 2-3 ori în clocot. În fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, se bea o cană cu lapte şi usturoi astfel preparată. Micul dejun trebuie luat după 15- 20 de minute. Tratamentul durează cel puţin două săptămâni.

Seminţele de dovleac

Un copil trebuie să consume 10-15 grame de seminţe pe zi, dar cantitatea poate ajunge până la 80 de grame în cazul unui adult. Seminţele trebuie foarte bine mestecate, iar la o oră după ele se va înghiţi o jumătate de linguriţă de ulei de ricin.

Pentru copii mai mici există un tratament cu rezultate deosebite: 100 de seminţe de dovleac se usucă şi se pisează bine, apoi se amestecă cu 10 linguriţe de miere. Dimineaţa, înainte de micul dejun, se ia o linguriţă din acest amestec. Tratamentul preventiv se face în fiecare lună, timp de 10 zile.

Gălbenelele

Peste o lingură plină cu flori de gălbenele se toarnă o ceaşcă de apă fierbinte şi se lasă o jumătate de minut. Se strecoară şi se consumă zilnic o cană de ceai.

Ceaiul de tarhon

Ceaiul de tarhon este, de asemenea, eficient. Tarhonul este una dintre cele mai eficiente plante împotriva paraziţilor. Ceaiul se prepară din câteva frunze de tarhon la o cană cu apă fierbinte.

tarhon proaspat

Cei mai întâlniţi paraziţi din organism

Chiar dacă li se acordă puţină atenţie, viermişorii şi paraziţii intestinali pot crea adevărate probleme în organism. De la slăbiciune, dureri de cap până la parazitoze intestinale, toate pot fi cauzate de micile organisme.

Lambliaza (giardoza) nu este un vierme, ci un organism unicelular, microscopic. Provoacă, de obicei diaree acută şi cronică. De multe ori însă, boala poate trece neobservată.
Oxiuraza este produsă de viermi de mici dimensiuni, care provoacă mâncărime la nivelul anusului, astenie şi oboseală.
Limbricul este un vierme cu lungimea de 15-35 cm. Transmiterea se realizează prin ingestia de ouă parazitare din mediul înconjurător. Boala se manifestă prin tulburări digestive, malnutriţie, vărsături, crampe, balonare.
Echinococoza este o afecţiune parazitară contractată din apă sau din alimente contaminate cu resturi de fecale care provin de la câini.
Panglica este determinată de două tipuri de tenii care se transmit de la carne de vită crudă. Boala se manifestă prin dureri abdominale, astenie şi stare de rău.

Cum ajung în corp?

Viermii şi paraziţii ajung în organismul uman prin alimente, în special prin consumul de legume şi fructe nespălate.
Giardia se dezvoltă foarte bine în apă şi nici măcar fierberea nu reuşeşte să o distrugă. Dacă un copil bagă mâna într- o băltoacă şi apoi duce mâna la gură, se poate contamina.
Oxiurii determină apariţia unor mâncărimi în zona perineală. Micuţul se scarpină, iar ouăle ajung sub unghie, astfel putând fi contaminat uşor alt copil.
Chistul hidatic se ia cel mai frecvent de la câini şi pisici.

fotografii: Shutterstock

 
 

Urmărește-ne pe Google News