Cuprins:
Cum prăjești corect carnea
Vrei o bucată de carne care să aibă măcar 2,5 cm grosime, sau chiar mai mult. Poți opta pentru friptura ribeye dezosată datorită grăsimii marmorate, care se transformă în cea mai moale, mai fragedă și mai catifelată bucată de carne odată gătită.
Dacă vrei o friptură mai subțire, va trebui să reduci timpul pe fiecare parte pentru a evita producerea unei fripturi tari. În funcție de grosime, ar putea dura 2 sau 3 minute pe fiecare parte!
Scoate carnea din frigider și usuc-o bine
Sună ciudat, dar pentru o rumenire foarte bună a crustei, vrei ca suprafața fripturii să fie uscată: umiditatea de la suprafață este inamicul unei cruste crocante! Tamponează fripturile cu prosoape de hârtie înainte de a le adăuga în tigaie.
Asezonează friptura cu sare cu o seară înainte și las-o să se odihnească (neacoperită) în frigider peste noapte. Este cel mai bun mod de a extrage și mai multă umiditate din friptura crudă și, ca un bonus, carnea din interior va fi mult mai aromată.
Pentru o gătire mai uniformă, trebuie să te asiguri că friptura nu este super rece direct din frigider – scoate-o cu 20-30 de minute înainte de a fi gata să o gătești, astfel încât friptura să aibă o temperatură mai uniformă înainte de a ajunge la sursa de căldură. O friptură rece va însemna că interiorul fripturii va avea mai greu să atingă temperatura internă adecvată, în timp ce exteriorul se va supracoace.
Sărează bine
Vrei ca suprafața fiecărei părți să fie acoperită subțire cu sare pentru o friptură condimentată corespunzător!
Încinge tigaia
Doar atunci când uleiul strălucește și este pe punctul de a fumega poți să adaugi friptura. Punerea fripturii în tigaie înainte ca aceasta să fie încinsă va duce la o supracoacere și la o friptură tare.
Las-o să se odihnească
Înainte de a tăia în acea bucată frumoasă de carne, las-o să se odihnească timp de cel puțin 10 minute. Nu vrei să pierzi toate acele sucuri din ea, care dau aroma delicioasă.
Cea mai bună grăsime de prăjit carnea
Uleiurile fără gust, cum ar fi cele de floarea-soarelui, de legume sau de arahide, sunt cele mai bune, iar după ce friptura se rumenește, poți adăuga unt în tigaie pentru a da gust.
O idee bună, dacă gătești o friptură groasă de mușchi cu o fâșie de grăsime pe o parte, este să rumenești mai întâi grăsimea, ținând friptura cu o pereche de clești, apoi să gătești carnea de vită în grăsimea de vită topită.
Cum se rumenește
Prăjirea unei fripturi până când aceasta capătă o crustă maro caramelizată îi va da multă savoare. Pentru ca acest lucru să se întâmple, tigaia și grăsimea trebuie să fie suficient de fierbinți. Metoda convențională este să o rumenești pe o parte, apoi să o gătești la fel de mult pe cealaltă parte.
Acest lucru dă rezultate bune, dar a doua parte nu este niciodată la fel de bine caramelizată ca prima. Pentru a obține o crustă uniformă pe ambele părți, gătește friptura pentru timpul total indicat în rețetă, dar întoarce-o la fiecare minut.
Cât timp se prăjește carnea
În sânge: Culoare roșu închis, cu ceva suc roșu curgând. Se va simți moale și spongios, cu o ușoară rezistență.
Medium-rare: Culoare roz, cu puțin suc. Va fi puțin moale, spongios și ușor elastic.
Mediu: Roz palid la mijloc, cu puțin suc. Se va simți ferm și elastic.
Bine făcut: Doar o urmă de culoare roz, dar nu este uscat. Se simte spongios, moale și ușor elastic.
Este foarte important să ții cont de mărimea și greutatea fripturii înainte de a calcula timpul de gătire.
Rețetă de friptură în tigaie
- 2 linguri de ulei de măsline extravirgin
- Friptură de vită cu grăsime
- Sare
- Piper negru proaspăt măcinat
- 2 linguri de unt
Într-o tigaie medie, la foc mediu-mare, încălzește uleiul. Asezonează friptura cu sare și piper pe ambele părți. Când uleiul este pe punctul de a fumega, adaugă friptura. Gătește 7 minute, apoi întoarce-o și adaugă untul.
Unge cu unt și gătește încă 5 minute sau până când temperatura internă ajunge la 140°, pentru o temperatură medie.
Se scoate din tigaie și se lasă să se odihnească 5 minute înainte de a o tăia.
Aplică aceleași trucuri și pentru carnea de porc. Pentru carnea de pui, prăjirea va trebui să se facă în baie de ulei, pentru acea crustă crocantă din piele. Prăjește în special aripioare și ciocănele. Pieptul de pui are nevoie de timp pentru a se găti la interior.
Sosuri pentru carne. Cele mai delicioase rețete
Sursa foto: 123rf.com