Cuprins:
Apa de gură reprezintă soluția optimă pentru împiedicarea bacteriilor și microbilor în cavitatea bucală. Este o soluție septică ce este recomandat să fie folosită pentru a elimina resturile alimentare, dar și pentru a combate mirosul neplăcut al gurii. Însă, știai că îți poți face acasă apă de gură? Iată cum.
Informații generale despre apa de gură
Apa de gură este soluția antibacteriană care conține antiseptic precum clorura de cerilpridină, clorhexidina și hexetidina. Este recomandată pentru a combate bacteriile din cavitatea bucală, dar și pentru a preveni cariile dentare, gingivita și respirația urât mirositoare.
Se folosește foarte ușor. Se toarnă o cantitate mica de apă de gură și se clătește timp de 30 de secunde, apoi se elimină.
Apa de gură nu înlocuiește periajul dinților, ori ața dentară, ci este recomandată ca un supliment de curățare împreună cu cele două metode de îngrijire, periajul și ața dentară, pentru menținerea sănătății igienei orale.
Datorită agenților microbieni, apa de gură combate mirosul neplăcut al respirației, reduce placa bateriană și poate reduce riscul de apariție a infecțiilor în cavitatea bucală.
Există mai multe tipuri de apă de gură, fiecare dintre ele fiind recomandată de către medicul specialist în funcție de nevoi. Apa de gură bogată în fluor este recomandată pentru prevenirea cariilor.
Apa de gură cosmetică este recomandată pentru eliminarea resturilor alimentare și pentru împrospătarea respirației.
Apa de gură antiseptică are în compoziție substanțe antibacteriene și este folosită împotriva bacteriilor care pot cauza gingivită, halitoză sau placă bacteriană.
Apa de gură terapeutică are o acțiune antiseptică și antibacteriană, conține antibiotic, antifungice și antiinflamatoare și se folosește doar în urma recomandării medicului stomatolog.
Cum prepari apă de gură acasă
Apă de gură cu bicarbonat de sodiu
Ingrediente
- ½ cană de apă filtrată sau apă distilată;
- 2 lingurițe bicarbonat de sodiu;
- 2 picături ulei esențial de mentă;
- 2 picături ulei esențial de arbore de ceai.
Într-un recipient de sticlă care se închide ermetic sau într-o sticlă de plastic, vei pune toate ingredientele și vei amesteca bine totul timp de un minut. Apa de gură pe care tocmai ai făcut-o se păstrează la frigider timp de până la 2, 3 săptămâni. Se agită bine sticla înainte de fiecare utilizare deoarece bicarbonatul de sodiu se va depune pe fundul recipientului după câteva ore.
Apă de gură cu miere
Ingrediente
- Sucul de la 2 lămâi;
- ½ linguriță scorțișoară;
- O linguriță bicarbonat de sodiu;
- 5 lingurițe de miere;
- O cană de apă caldă (250 ml).
Folosește un borcan îngust sau o sticlă care se închide etanș. Pune apa fierbinte, adaugă restul de ingrediente și agită bine timp de un minut, pentru a se topi mierea. Păstrează apa de gură la frigider și poți folosi la nevoie.
Apă de gură cu ulei esențial de mentă
O cană de apă filtrată (250 ml) amestecată cu o linguriță de bicarbinat de sodiu și 3 picături de ulei esențial de mentă. Pune toate ingredientele într-o sticlă pe care o poți închide ermetic și agită totul foarte bine.
Apa de gură nu necesită refrigerare. Se agită foarte bine înainte de fiecare utilizare.
Apă de gură cu oțet de mere
Vei avea nevoie de o cană de apă filtrată (250 ml) și două linguri de oțet de mere. Amestecă ingredientele într-o sticlă cu capac etanș. Păstrează apa de gură în baie și agită bine înainte de fiecare utilizare.
Apă de gură cu extract de turmeric
Ai nevoie de 10 grame de turmeric și o cană de apă 200 ml. Dizolvă turmericul în apă, într-o sticlă cu capac, și amestecă energic. Poți adăuga și două picături de ulei de mentă pentru aromatizare.
Sursă info: dental-south.com
Sursă foto: 123rf.com
Citește și: Cum se face laptele de migdale și ce beneficii are