Este binecunoscut bitterul suedez, preparatul care ajută la tratarea a numeroase afecțiuni. Dr. Rareș Simu, medic specialist în imunologie, homeopatie şi alergologie, observă că rețeta originală a bitterului suedez nu se mai cunoaște, dar sunt diverse variante. Ținând cont de teoriile terapiilor alternative, conform cărora cel mai bine se potrivește pacientului flora din locul în care s-a născut, specialiștii în fitoterapie din România au dezvoltat și o rețetă care se bazează pe plante care cresc la noi.
Indicat și copiilor
Dr. Simu recomandă bitterul inclusiv copiilor de la doi ani în sus. Pentru cei mici, e indicat să se administreze câteva picături în miere. Dozajul variază în funcție de problemă și de vârstă. Se începe de la cinci picături de trei-patru ori pe zi. În funcție de vârstă crește doza. Media ar fi de 10 picături de trei ori pe zi. La adulți doza împotriva răcelilor ar fi de 30-40 de picături de trei-patru ori pe zi (o linguriță). Se poate asocia și cu tinctura de propolis sau se mai poate administra adulților în apă. Doza variază în funcție de afecțiune, de starea pacientului. Este indicat și pentru uz extern, dar trebuie avut grijă în cazul rănilor deschise, cu leziuni sângerânde. De obicei, când se aplică pe piele se pun cataplasme și în prealabil se aplică o cremă pe piele (poate fi de propolis sau de gălbenele).
Tot ce e mai bun din natură
Practic este vorba de o tinctură care conține aproape 40 de plante, cu numeroase aplicații intrne și externe. Multitudinea lor face ca efectele terapeutice să se cumuleze. Funcția principală este dinamizarea circulației sangvine și înlăturarea blocajelor și a congestiilor. Plantele care fac minunea posibilă sunt următoarele și fiecare asigură multiple beneficii pentru sănătate:
– afin – astringent, modifică favorabil flora intestinală, antidiareic, scade glicemia;
– angelică – antispastic, favorizează digestia, previne formarea gazelor intestinale și favorizează eliminarea lor;
Citeste continuarea pe Libertatea pentru femei