Nelipsiți sunt micii, care se consumă în fiecare an de Ziua Muncii, însă mulți profită de grătar pentru a coace legume delicioase care se transformă în salate. Pentru mulți români grătarul este o artă. Fie că vorbim despre cel clasic, cu cărbuni și jar, ori despre grătarul electric.
Iată câteva idei pentru un grătar de nota 10.
Cuprins:
Prepararea cărnii pentru grătar
Pentru început, vei avea nevoie de carne proaspătă. Mergi la măcelărie, acolo unde vei găsi bucățile de carne ideale pentru grătar. Bucăți de porc, costițe, aripioare de pui și fripturi de vită.
Carnea albă, adică puiul, fie că e vorba de aripioare, copănele sau piept, trebuie marinate înainte. Fă un amestec din iaurt grecesc, condimente, ulei de măsline și zeamă de lămâie și unge bine puiul. Lasă-l peste noapte la frigider să împrumute toate aromele. Scoate toată carnea din frigider cu măcar 30 de minute înainte de a o pune pe grătar.
Asezonează carnea de porc cu condimente precum boia, cimbru, piper proaspăt măcinat și rozmarin. Micii trebuie și ei scoși cu 30 de minute din frigider. Trebuie să îi ungi cu puțin ulei, astfel încât să nu se lipească de grătar.
Din pieptul de pui sau din carnea de porc poți face frigărui cu ardei, ceapă și ciuperci. Le Poți unge cu ulei și condimenta după preferințe. Ar fi bine să le faci cu o zi înainte, astfel încât să prindă gust de la condimente.
Carnea trebuie să fie foarte proaspătă și de bună calitate. Alege o carne cu un conținut de grăsime de cam 20-30%. Grăsimea din carne îi va da aromă și va ajuta să nu se usuce pe grătar și să rămână suculentă.
Pașii pentru un grătar perfect
Încinge grătarul
Scoate carnea din frigider și las-o să stea la temperatura camerei timp de 20-30 de minute. Cheia unei fripturi perfecte este gătirea la o temperatură ridicată pentru o perioadă scurtă de timp.
Cu cât friptura este mai rece când atinge grătarul, cu atât va dura mai mult pentru a o găti. Și cu cât petrece mai mult timp pe căldură, cu atât devine mai tare. În mod ideal, vrei ca interiorul cărnii să fie puțin rece atunci când o pui pe grătar. Acest lucru vă ajută să obțineți friptura perfectă.
Asezonează carnea
Fripturile mari și groase au nevoie de multe condimente, așa că asigură-te că le acoperi din belșug cu sare, piper și orice alt condiment înainte de grătar. O regulă bună este să sarezi carnea de două ori mai mult decât crezi că este necesar.
Curăța grătarul
Un grătar curat va fi antiaderent. Investește într-o perie de grătar bună și la începutul fiecărei sesiuni de gătit, după ce ai preîncălzit grătarul, freacă cu peria pentru a îndepărta resturile din sesiunea anterioară. După spălarea grătarului, înmoaie un prosop de hârtie în puțin ulei și, folosind clești, unge grătarul.
Lasă grătarul să se încingă suficient
Pentru a măsura căldura focului, ține-ți mâna la aproximativ patru centimetri deasupra grătarului și începe să numeri. Dacă o poți ține doar câteva secunde, înseamnă că este foarte puternic, de la 5-10 secunde n sus este un foc mediu.
Evită flăcările
Flăcările sunt o parte inevitabilă a grătarului. Când apar:
Câteva stropi de apă dintr-o sticlă cu pulverizator este ideală. Dar folosește tehnica cu moderație. Apa poate răscoli cenușa sau chiar poate răspândi focul.
În ultimă instanță, presară sare sau bicarbonat de sodiu peste foc pentru a-l stinge.
Nu te grăbi
Lasă friptura să dezvolte o crustă arsă pe grătar înainte de a o muta sau a o răsuci. Dacă încerci să ridici carnea înainte de a fi gata, aceasta se va lipi de grătar.
Nu înțepa sau găuri în mod repetat carnea cu o furculiță. Sucurile vor scăpa, făcând carnea mai uscată și mai puțin aromată. Folosește o spatulă sau clești pentru a mișca și a întoarce mâncarea.
Dacă ai timp scurt, în loc să gătești bucăți mari de carne, tăie carnea în bucăți și fă friguărui. Un truc deosebit de bun pentru creveți, pui și alte cărnuri care tind să se onduleze pe măsură ce le gătești.
Nu aglomera frigaruile. Lăsă puțin spațiu între fiecare bucată de mâncare. După ce ai scos carnea de pe grătar, las-o să se odihnească înainte să o consumi.
Secretele pentru un grătar de nota 10
Un grătar delicios se pregătește cu o zi înainte de a pune grătarea la gătit. Pentru carnea de porc, folosește combinația de mirodenii care vor da un gust perfect: cimbru, usturoi, sare, piper, paprica, rozmarin, frunze de dafin, suc de lămâie, vin roșu. Pregătește această marinată pentru carnea de porc și lasă fripturile în ea măcar o zi.
Pentru carnea de porc, pune ulei, apă, sare piper, usturoi, suc de lămâie, vin alb și puțină paprica. Lasă puiul la marinat cel puțin o zi.
Gratarul trebuie să fie uns cu slănină sau ulei. Micii se pun pe grătar la final, după ce toată carnea s-a făcut și înainte să fie puse legumele.
Frigăruile trebuie făcute cu o zi înainte și condimentate. Legumele nu trebuie să lipsească de pe grătar. Ceapa, ardei, roșii, usturoi, ciuperci sau vinete. Toate sunt delicioase puse pe grătar.
Poți face cartofi copți în folie de copt și apoi împachetați în folie de aluminiu. Se servesc cu unt și pătrunjel proaspăt.
Sursa foto: 123rf.com