Cuprins:
Cum prepari corect ceaiul
Alege și măsoară-ți ceaiul
Există mii de varietăți de ceai, dar toate pot fi încadrate mai mult sau mai puțin într-una dintre cele cinci categorii: alb, ceai verde, oolong, negru sau din plante ori fructe. Marea diferență dintre ele este gradul de oxidare a frunzelor de ceai în timpul prelucrării. În general, cu cât se face mai mult acest lucru cu frunzele, cu atât ceaiul este mai închis la culoare.
După ce ți-ai ales ceaiul, măsoară-l. Raportul perfect dintre ceai și apă este personal – unii oameni preferă ceaiuri mai puternice, alții le preferă mai ușoare – așa că va trebui să experimentezi.
Dar un bun punct de plecare este o linguriță de ceai vrac pentru fiecare ceașcă de apă. (Folosind acest raport, un ceainic care conține patru cești de apă va necesita patru lingurițe de ceai).
Folosești pliculețe de ceai? Cele mai multe pungi conțin aproximativ o linguriță de ceai. Folosește una pentru o singură porție de ceai, câteva dacă faci o oală.
Vezi și Istoria ceaiului – unde a apărut, beneficii, curiozități, arta ceaiului
Încălzește apa
Aducerea apei la temperatura corectă este crucială – dacă apa este prea fierbinte, va arde ceaiul. Dacă e prea rece, ceaiul abia se va înmuia.
Pentru a complica lucrurile, diferite ceaiuri necesită temperaturi diferite ale apei. Ceaiurile negre, închise la culoare și ceaiurile din plante au nevoie de apă fierbinte; ceaiurile verzi, albe și oolong necesită o apă puțin mai rece. Iată un ghid:
Pentru ceaiurile negre (pu-erh) și infuziile din plante (tisane), folosește apă clocotită.
Pentru ceaiul negru, adu apa la fierbere, apoi ia-o de pe foc și las-o să stea timp de 30 până la 60 de secunde.
Pentru ceaiurile verzi, albe și oolong, adu apa la fierbere, ia-o de pe foc și așteaptă un minut sau două înainte de a adăuga ceaiul.
În cele din urmă, pentru orice ceai care este foarte delicat – un ceai alb sau verde deosebit de subtil, să zicem – așteaptă și mai mult timp.
Toarnă apa peste ceai și lasă să se infuzeze timp de 3 până la 7 minute
La fel ca și cantitatea de ceai pe care o folosești, timpul pe care îl petreci la infuzat va ține de preferințele personale.
Infuziile din plante au nevoie de cea mai mare perioadă de infuzare (între 5 și 7 minute); ceaiurile albe au nevoie de cea mai mică (doar un minut sau două).
Pentru orice alt ceai (negru, verde, oolong, negru), 3 minute e timpul ideal. Gustă ceaiul în acest moment – dacă îl vrei mai tare, continuă să îl fierbi! Dar nu lăsa ceaiul să zăbovească la nesfârșit în cană/ceainic, altfel va deveni taninos și amar.
Lasă ceaiul să se răcească ușor înainte de a-l bea
Acest lucru pare evident, nu-i așa? Dar este vorba de mai mult decât de temperatură. Lăsând ceaiul să se răcească ușor înainte de a începe să îl beți, îți va permite să guști aromele subtile și delicate ale ceaiului. Și sigur te va împiedica, de asemenea, să îți arzi limba.
5 greșeli pe care să le eviți când prepari ceaiul
Poți cumpăra cel mai scump ceai din lume, dar dacă nu-l prepari corect, nu-ți folosește la nimic.
Iată 5 greșeli comune pe care trebuie să le evităm în timp ce facem o ceașcă de ceai.
Depozitare
Întotdeauna depozitează ceaiul într-un recipient etanș, de preferință într-o pungă care este plasată în interiorul unui recipient metalic. Nu goli direct frunzele de ceai într-un borcan de sticlă sau într-o cutie metalică și păstrează-l departe de căldură și de lumina directă a soarelui.
Ca o regulă generală, nu depozita ceaiul în același dulap cu condimentele, deoarece va absorbi mirosul cel mai puternic, iar când îl vei prepara în continuare, va avea acea aromă. Așa că păstrează-l departe de condimente și de căldură.
Apă
Este elixirul vieții și este baza pentru ceaiul tău. Folosește întotdeauna apă proaspătă pentru a îți prepara ceaiul.
Dacă stai într-un oraș în care apa potabilă este puternic clorinată, atunci folosește apă îmbuteliată pentru a îți face ceaiul.
Este sigur să folosești apă din purificatorul de apă. Apa tratată este lipsită de oxigen natural și nu va rezulta niciodată într-o ceașcă bună de ceai.
Așadar, asigură-te că apa are un gust bun și curat.
Fierberea excesivă a apei
De departe cea mai critică parte a procesului de preparare a ceaiului, încălzirea apei la temperatura potrivită te va asigura că vei extrage aromele naturale din frunzele de ceai.
Dacă folosești un aragaz cu gaz pentru a face ceaiul, folosește un vas din oțel inoxidabil, nu folosi unul din aluminiu pentru a încălzi apa, deoarece acesta reacționează cu apa.
Dacă ai un ceainic electric, folosește-l pentru a fierbe apa. Nu lăsa apa nesupravegheată, deoarece există toate șansele ca aceasta să se fiarbă prea tare; când se întâmplă acest lucru, oxigenul din apă dispare.
Evită să fierbi frunzele de ceai
De multe ori, oamenii pun apă la fiert pe aragazul cu gaz și adaugă frunzele de ceai în apa rece și o lasă să fiarbă.
Acest lucru va găti ceaiul rezultând o infuzie amară și puternică. Dacă prepari ceaiul pe un aragaz cu gaz, adu apa aproape de punctul de fierbere și oprește-o, adaugă frunzele de ceai și acoperă cratița. Lasă să se infuzeze până la tăria dorită și apoi servește.
Adăugarea laptelui și a zahărului
Aceasta este o chestiune de dezbatere și a fost un subiect de discuție de la Palatul Buckingham până la Casa Albă. Unii sugerează să pui lapte rece în ceașcă înainte de a turna ceaiul în ceașcă.
Alții consideră că poți adăuga un strop de lapte la ceaiul negru. Nu turna lapte fierbinte, deoarece grăsimea vine deasupra și vei vedea inele de ulei în ceașca de ceai.
Să bei ceai fără lapte și zahăr este mai sănătos – nu numai că vei economisi calorii, dar vei avea ocazia să experimentezi adevărata aromă a ceaiului.
Data viitoare când îți faci o ceașcă de ceai, evită să faci aceste greșeli și bucură-te de gustul ceaiului.
Sursa foto: 123rf.com
Ce să bei înainte de culcare pentru un somn rapid și liniștit