• Răcirea apei încetineşte considerabil metabolismul crapilor, care şi-au făcut deja rezerve de grăsime şi nu mai sunt dispuşi să risipească prea multă energie, nici măcar pentru procurarea hranei. Astfel, trebuie să dai fix la “nasul” lor pentru a avea rezultate bune.
  • Pune într-o găletuşă puţină nadă, peste care aruncă o mână de viermuşi albi şi roşii. Poţi să completezi amestecul cu larve de libelule.
  • Adaugă în găleată CSL (Corn Steep Liquor – alcool de porumb) şi SPD (sirop de porumb dulce). Mai pune şi puţină apă, preferabil din baltă, pentru ca amestecul să se lege.
  • Fă 3-4 bile de nadă. E de ajuns.
  • Utilizează forfac scurt, de 10 centimetri. Ca momeală, foloseşte viermi, pe care-i legi de firul de păr. Pe o altă lansetă, pune şi un “snowman” mic, din boilies solubil de 12 mm şi o jumătate de pop-up de 10 mm. Din cele două variante, una trebuie să dea rezultate.

Găsirea locului unde iernează e decisivă

  • Pe arcul năditor pune amestecul pe care l-ai făcut la început. Poţi să utilizezi şi un feeder.
  • Foloseşte-ţi toate cunoştinţele pentru a determina unde se adună crapii când se răceşte apa. Întreabă-i pe pescarii bătrâni! Dacă balta nu e prea adâncă, poţi căuta crovurile (mici depresiuni) cu piciorul, cât e vreme bună. Ţine minte locul, iar toamna şi iarna întoarce-te şi pescuieşte în acel loc. Tot vara, mai poţi căuta aceste locuri cu o lansetă fină pe care ai legat un plumb de sondat apa. După ce vei dobândi ceva experienţă, vei simţi crovul la mână.
  • Dacă lacul e mare, iar crovurile sunt în larg, trebuie “să furi” informaţii de la alţii. Cu răbdare, mult noroc şi experienţă vei găsi locul în care stau crapii. Ca reguli generale, peştii iernează pe lângă agăţători, în zone accidentate, unde se simt în siguranţă. Dacă ai un sonar, problema e ca şi rezolvată.
  • Reîmprospătează momelile o dată la două ore. Apa fiind rece, boilesurile se dizolvă foarte greu.

Iată cei mai importanţi paşi:

 

 

 

 

Un nou record mondial!

Zilele trecute, un neamţ a doborât recordul mondial la crap comun. Markus Pelzer a prins un exemplar de 40,11 kg pe un lac din Germania. Recordul la crapul-oglindă rămâne în picioare: 44,91 kg, capturat în această vară, pe lacul Les Graviers din Franţa.

Câştigă nadă cu Libertatea şi Senzor!

Trimite un e-mail la pescuit@ libertatea.ro şi spune în ce locuri preferă să stea şalăii, subiect despre care am scris în urmă cu o săptămână. Poţi câştiga un voucher de 100 de lei, cu care îţi poţi lua nadă de la Senzor Planet. Adrian Maftei, din Capitală, este câştigătorul săptămânii trecute.

Câştigătorul săptămânii: Felix Penaru

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
 

Urmărește-ne pe Google News