Ciupercile piciorului se transmit cel mai adesea prin contact direct sau indirect. Este vorba despre folosirea în comun a unghierei sau forfecuţei de unghii, pilei, prosopului sau încălţămintei. Ciupercile sunt favorizate de climatul cald şi umed, de încălţările strâmte care fac să transpire piciorul, de folosirea duşurilor publice fără a purta şlapi şi chiar de bazinele de înot. Rareori afecţiunea poate fi dureroasă. În orice caz, ciupercile piciorului sunt o adevărată neplăcere, necesitând tratamente îndelungate. Micoza unghiilor. Cea mai frecventă infecţie fungică a unghiei afectează degetul mare de la picior. Cele mai întâlnite infecţii sunt “piciorul atletului” şi “micozele unghiilor”.
Simptome
“Piciorul atletului” apare, în primă fază, între degetele picioarelor, unde pielea este umedă, cu tendinţa de descuamare. Principalul simptom este mâncărimea, iar scărpinatul poate favoriza extinderea ciupercii. Atunci când afecţiunea se extinde, pielea crapă – mai ales în zona călcâielor – şi apar fisuri care pot duce la infecţii bacteriene. Pe de altă parte, micozele unghiilor se manifestă cel mai adesea prin disconfort local. Atunci când sesizaţi striuri galbene pe unghie ori apariţia unor unghii noi, decolorate sub cea bolnavă, este clar că v-aţi pricopsit cu o micoză.
Tratament
O igienă corectă a picioarelor poate vindeca piciorul afectat de ciupercă. Este indicat să consultaţi un medic dermatolog, care să vă prescrie un tratament adecvat. De obicei, această afecţiune se tratează prin aplicarea locală de creme sau geluri cu acţiune antifungică. Tratamentul pentru micoza unghiilor durează, în general, patru săptămâni, cu prelungire de până la şase săptămâni. Nu este recomandat să se utilizeze creme împotriva mâncărimii, deoarece acestea pot determina întinderea infecţiei. Tratamentul oral cu medicamente este cel mai eficient în aceste cazuri.
Cum prevenim
Putem preveni apariţia acestor afecţiuni prin igiena corectă a picioarelor, dar şi prin:
- evitarea pantofilor din cauciuc pentru utilizarea zilnică, deoarece picioarele nu pot respire;
- schimbarea frecventă a şosetelor;
- folosirea şosetelor din bumbac 100%;
- uscarea picioarelor după baie, duş sau înot, inclusiv a pielii dintre degete;
- purtarea şlapilor la duş atunci când folosim duşul comun;
- expunerea piciorului – pe cât mai des posibil – la aer curat şi soare.