Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat anul trecut că depresia reprezintă cea mai mare cauză de dizabilitate din lume, după durerile de spate. Această afecţiune câştigă teren pe de o parte din cauza vremurilor tensionate pe care le trăim, iar pe de altă parte, din cauza diagnosticării tardive: un timp, nu realizăm ce ni se întâmplă, iar când, în sfârşit, ne dăm seama că nu e chiar totul în regulă cu noi, amânăm să mergem la medic. Iar boala ne prinde în mrejele ei.
Principalele simptome sunt tristeţea apăsătoare, pierderea interesului pentru activităţile care înainte ne făceau plăcere, nervozitatea excesivă, sentimentul propriei inutilităţi, gândurile negre care, prin cumul, pot alimentaideea sinuciderii, schimbările de apetit şi de greutate corporală, problemele cu somnul, lipsa capacităţii de concentrare.
Ţintele predilecte ale bolii sunt femeile, pentru că sunt mai fragile psihic, şomerii şi persoanele divorţate. Cum rareori cei ce suferă de depresie realizează în ce situaţie se află, e foarte important ca oamenii din jurul lor să-şi dea seama ce se întâmplă şi să ia măsuri.
Primul pas către diagnosticare şi vindecare este o vizită la un medic generalist, preferabil medicul de familie care, cunoscând istoricul pacientului, poate face conexiuni şi identifica simptomele depresiei. În plus, pacientul îşi deschide mai uşor sufletul în faţa “doctorului său”, pe care îl ştie de ani buni… Medicul de familie decide dacă îşi poate ajuta personal pacientul sau îl îndrumă spre un cabinet de psihiatrie, în vederea stabilirii tratamentului potrivit – medicamente antidepresive, şedinţe de psihoterapie etc.
Patru lucruri care o ţin departe
Activitatea fizică regulată stimulează creierul să secrete hormonii care induc starea de bine: endorfină şi serotonină.
Lumina este, de asemenea, esenţială pentru moralul nostru. De aceea, medicul ne sfătuieşte să profităm de zilele însorite, atâtea câte mai sunt: să mergem pe jos până la serviciu (sau măcar o parte din drum), să ieşim la plimbare în pauza de masă, iar în weekend să mergem în parc.
Şi şuetele cu amicii, colegii ori familia au rol terapeutic şi ridică moralul. Iar râsul provoacă secreţia abundentă de endorfine, aşa că, dacă n-ai un motiv evident să râzi, urmăreşte o comedie!
În fine, şi dieta poate ajuta. Cele mai bune alimente antidepresie sunt nucile, ciocolata, carnea roşie, ciupercile şi leguminoasele.