Despre pâine

Pâinea este produs alimentar copt făcut în principal din făină care, încă din timpurile preistorice, a fost preparat în diferite forme, folosind o varietate de ingrediente și metode în întreaga lume.

Se crede că prima pâine a fost făcută în neolitic, în urmă cu aproape 12.000 de ani, probabil din cereale zdrobite grosier amestecate cu apă. Aluatul rezultat a fost probabil așezat pe pietre încălzite și copt prin acoperire cu cenușă fierbinte.

Se pare că egiptenii sunt cei care au descoperit că lăsând aluaturile de grâu să fermenteze, se poate produce o pâine mai ușoară, crescută și tot ei au dezvoltat, de asemenea, cuptoarele de copt.

Deși, în cea mai mare parte a Asiei, s-a preferat în mod tradițional orezul, pâinea occidentală a devenit din ce în ce mai populară chiar și acolo, în a doua jumătate a secolului al XX-lea.

În Japonia, de exemplu, industria de coacere a pâinii, folosind procese dezvoltate în Statele Unite, s-a extins rapid după al Doilea Război Mondial, iar baghetele sunt populare și în Vietnam.

Cele mai populare tipuri de pâine

Astăzi se consumă diverse tipuri de pâine, și în țările asiatice, și în cele europene.

Pâinea neagră dospită, de exemplu, este comună în Germania, Rusia și Scandinavia și se face în principal din secară. Pâinile mai ușoare de secară, cu făină albă de grâu adăugată, sunt foarte populare în Statele Unite, dar și în țări din Europa.

Viața printre bombe. Cum trăiesc oamenii simpli în Liban. Medicul Ali Karaouni, stabilit de două decenii în România: „Dacă nu ai bani, mori” | Interviu
Recomandări
Viața printre bombe. Cum trăiesc oamenii simpli în Liban. Medicul Ali Karaouni, stabilit de două decenii în România: „Dacă nu ai bani, mori” | Interviu

Pâinea albă simplă, făcută din făină de grâu cernută fin, include, printre altele, renumitele baghete franțuzești.

Pâinea integrală este făcută, așa cum îi spune și numele, din făină integrală, care conține o mare parte din porțiunile exterioare și interioare ale bobului de grâu, părți care sunt îndepărtate în mod normal pentru a obține făina albă.

Focaccia italiană este, de asemenea, un tip renumit de pâine, îndrăgit în multe locuri din lume, nu doar în Italia.

Cum recunoști o pâine de calitate

O pâine de calitate poate înseamna lucruri diferite, pentru oameni diferiți. Totuși, ca principiu, recunoașterea unei pâini de calitate poate implica mai mulți factori, de la aspectul exterior și textura interioară, până la gust și ingredientele folosite.

Cum recunoști o pâine de calitate
Cum recunoști o pâine de calitate

Calitatea pâinii în funcție de ingrediente

O pâine de calitate trebuie să fie făcută din ingrediente naturale. Verifică eticheta pentru a te asigura că pâinea nu conține aditivi artificiali, conservanți, amelioratori de aromă sau coloranți.

Adriean Videanu și soția sa sunt cei doi pensionari români de la care au fost confiscate bijuterii de 650.000 de euro, pe aeroportul din Munchen: „Nu am știut legislația UE”
Recomandări
Adriean Videanu și soția sa sunt cei doi pensionari români de la care au fost confiscate bijuterii de 650.000 de euro, pe aeroportul din Munchen: „Nu am știut legislația UE”

Pâinea făcută din făină integrală este, în general, mai nutritivă decât cea din făină rafinată, deoarece păstrează tărâțele și germenii de cereale.

O pâine tradițională ar trebui să conțină doar câteva ingrediente de bază: făină, apă, drojdie și sare. Adăugarea excesivă de alte ingrediente poate indica o calitate inferioară.

Crusta

La pâinea de calitate, crusta ar trebui să fie crocantă și aurie, nu moale sau prea deschisă la culoare. Crusta unei pâini de calitate are de obicei mici fisuri și un aspect rustic.

O pâine artizanală de calitate are o formă neregulată și un aspect unic, comparativ cu pâinea industrială, care este de obicei uniformă și perfectă.

Textura

Miezul unei pâini de calitate ar trebui să fie aerat, dar ferm, cu bule (mici goluri în aluat) distribuite uniform. O textură prea densă sau prea moale poate indica o dospire inadecvată.

Când apeși ușor pe miez, acesta ar trebui să revină la forma inițială. Lipsa elasticității poate indica o pâine veche sau de proastă calitate.

Gust și aroma

O pâine de calitate trebuie să aibă un gust bogat și ușor dulceag datorită fermentației naturale. Gustul de drojdie sau de făină crudă poate indica o dospire insuficientă.

Bogdan Doroftei, director medical al Maternității Cuza-Vodă din Iași, cere legislație și un plan de țară pentru creșterea natalității. „În 50 de ani populația României va fi de 9 milioane”
Recomandări
Bogdan Doroftei, director medical al Maternității Cuza-Vodă din Iași, cere legislație și un plan de țară pentru creșterea natalității. „În 50 de ani populația României va fi de 9 milioane”

Pâinea proaspătă și de calitate are o aromă plăcută, de nucă și ușor caramelizată. Mirosul chimic sau neplăcut este un semn de calitate slabă.

Prospețime

Pâinea de calitate este cea mai bună consumată proaspătă. Dacă este moale și aerată la atingere, este un semn că este proaspătă. Pâinea care se sfărâmă ușor sau este prea uscată este probabil veche.

Informațiile de pe etichetă

Verifică data producției pentru a te asigura că pâinea este proaspătă.

Pâinea artizanală de la brutării locale este adesea de calitate superioară comparativ cu cea produsă industrial, deoarece se pune un accent mai mare pe metodele tradiționale și ingredientele de calitate.

Aspecte nutriționale

O pâine de calitate va avea un conținut ridicat de fibre și proteine. Pâinea integrală sau cu semințe este de obicei mai nutritivă.

Evită pâinea care conține zahăr adăugat în cantități mari. O pâine de calitate nu ar trebui să fie prea dulce.

Caută pâine artizanală de la brutării locale. Acestea sunt de obicei făcute cu grijă și atenție la detalii, utilizând metode tradiționale de fermentare.

Încearcă diferite tipuri de pâine pentru a găsi ce îți place cel mai mult. Fiecare tip de pâine poate oferi o experiență gustativă unică.

Află și Cât de sănătos este să mănânci pâine prăjită

Cum faci pâine de casă pufoasă și gustoasă

Pâine de casă pufoasă și gustoasă
Pâine de casă pufoasă și gustoasă

Ingrediente

  • 1 kg făină albă de tip 650;
  • 10 gr drojdie uscată;
  • 500 ml apă;
  • 60 ml ulei;
  • 2 lingurițe sare;
  • O linguriță zahăr.

Mod de preparare

Pune drojdia uscată într-un pahar cu 50 ml apă călduță, adaugă zahărul și o lingură de făină și lasă la dospit pentru 15 minute. Pune drojdia peste făină și începe frământarea aluatului de la margini spre interior. Adaugă apă treptat și frământă bine.

Dacă aluatul încă se mai lipește de mână, atunci mai adaugă puțină făină și se frământă. Lasă aluatul la dospit într-un vas mare, iar când și-a dublat volumul, împarte aluatul în două și mai frământă-l o dată, după care mai lasă-l la dospit pentru cel puțin 30 de minute.

Pregătește vasele pentru copt, unge-le cu puțin ulei, după care adaugă aluatul în vase și unge-l cu puțină apă sau un ou bătut, pentru o coajă mai fină și cu aspect auriu.

Coace pâinea pentru 10 minute, la 160 de grade C, după care crește temperatura la 180 de grade și mai lasă pâinea pentru 40 de minute. Verifică cu o scobitoare aluatul, iar când acesta nu se mai lipește înseamnă că este bine coaptă.

Descoperă cele mai bune rețete de pâine de casă.

Curiozități despre pâine

  • Pâinea a devenit un aliment de bază în urmă cu aproximativ 10.000-12.000 de ani în timpul neoliticului.
  • Pâinea este atât de importantă pentru oameni încât legile despre pâine au apărut chiar și în Magna Carta, în secolul al XIII-lea.
  • În multe culturi antice, precum Mesopotamia și Grecia Antică, pâinea era considerată un aliment de bază și un simbol al vieții și prosperității.
  • În creștinism, pâinea este un simbol important în sacramentul Euharistiei, reprezentând trupul lui Hristos
  • În unele culturi, se crede că aruncarea pâinii aduce ghinion. De asemenea, în Anglia medievală, se considera că dacă o bucată de pâine cade pe podea, trebuie să fie ridicată imediat și sărutat pământul unde a căzut.
  • Fiecare cultură are propria sa versiune unică de pâine. De exemplu, Italia are focaccia și ciabatta, Franța are bagheta, Germania are pumpernickel, iar Mexic are tortilla
  • În epoca medievală, pâinea era folosită pe post de farfurie. Se numea trancher. Și după ce era consumat conținutul, trancher-urile puteau fi mâncate, dar erau mai degrabă date oamenilor care se confruntau cu sărăcia. Există o teorie conform căreia o pizza provine, de fapt, dintr-un trencher.
  • Pâinea albă era pâinea preferată a celor bogați, înainte de a se constata că are o valoare nutritivă mai mică decât pâinea neagră.
  • Cea mai lungă pâine coaptă vreodată avea 1,2 km lungime.
  • Sandvișul poartă numele lui John Montagu (1718-1792), al 4-lea conte de Sandwich, care a început să mănânce carne de vită între două bucăți de pâine.
  • În fiecare an, în Marea Britanie, se mănâncă aproximativ 12 miliarde de sandvișuri. Asta înseamnă 380 în fiecare secundă.
  • În 1928, Otto Frederick Rohwedder a inventat prima mașină de feliat pâine industrială, ceea ce a revoluționat industria pâinii.

Sursă foto – Shutterstock.com

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt
Știrileprotv.ro
Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt
Wow! Cum arată casa lui Sorin Bontea. Și-a amenajat locuința ca-n reviste și a plantat măslini în curte: "Abia aștept să strâng recolta"
Viva.ro
Wow! Cum arată casa lui Sorin Bontea. Și-a amenajat locuința ca-n reviste și a plantat măslini în curte: "Abia aștept să strâng recolta"
Cum arată soția lui Mircea Lucescu la 80 de ani! Doamna Neli, apariție rară în public! A atras toate privirile cu ținuta roz bombon și cu accesoriile de lux
Libertateapentrufemei.ro
Cum arată soția lui Mircea Lucescu la 80 de ani! Doamna Neli, apariție rară în public! A atras toate privirile cu ținuta roz bombon și cu accesoriile de lux
Care e cea mai ieftină Dacia Duster. Câți bani plătești lunar pentru noul model dacă îl cumperi în leasing. Cât e rata, de fapt
FANATIK.RO
Care e cea mai ieftină Dacia Duster. Câți bani plătești lunar pentru noul model dacă îl cumperi în leasing. Cât e rata, de fapt
VIDEO. Gigi Becali, show la Salonic la ieșirea din stadion: „M-am uitat în sus și am zis: «Ce e mare lucru să ne dai și nouă?»”
GSP.RO
VIDEO. Gigi Becali, show la Salonic la ieșirea din stadion: „M-am uitat în sus și am zis: «Ce e mare lucru să ne dai și nouă?»”
Orașul din România care are port atât la Marea Neagră, cât și la Dunăre. Este legat de restul țării doar pe calea apei și are o atracție turistică unică în Europa
FANATIK.RO
Orașul din România care are port atât la Marea Neagră, cât și la Dunăre. Este legat de restul țării doar pe calea apei și are o atracție turistică unică în Europa
Val de mesaje pentru Anca Țurcașiu, după ce artista a publicat primele poze cu nepoțica ei / FOTO 'Ce oameni simpli… parcul Moghioroș, să vă bucurați de minune!'
Unica.ro
Val de mesaje pentru Anca Țurcașiu, după ce artista a publicat primele poze cu nepoțica ei / FOTO 'Ce oameni simpli… parcul Moghioroș, să vă bucurați de minune!'
Naşul lui ”Bocciu” face acuzaţii halucinante! Rapid, incriminată pentru ”peste 30 de blaturi”: ”S-au trântit toate! Săpunaru? Principalul făptaş”
Orangesport.ro
Naşul lui ”Bocciu” face acuzaţii halucinante! Rapid, incriminată pentru ”peste 30 de blaturi”: ”S-au trântit toate! Săpunaru? Principalul făptaş”
O tânără de 27 de ani a făcut infarct şi a murit la birou. Leşinase mai devreme, dar nu a fost lăsată să plece
Observatornews.ro
O tânără de 27 de ani a făcut infarct şi a murit la birou. Leşinase mai devreme, dar nu a fost lăsată să plece
Horoscop 5 octombrie 2024. Săgetătorii trebuie să dea deoparte poverile pe care le duc pe umeri de mai multă vreme, fără să obțină vreun rezultat
HOROSCOP
Horoscop 5 octombrie 2024. Săgetătorii trebuie să dea deoparte poverile pe care le duc pe umeri de mai multă vreme, fără să obțină vreun rezultat

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI