Fie că este vorba despre un city-break, fie că vorbim despre un sejur de 7-10 zile într-una dintre renumitele stațiuni de pe litoralul turcesc de la Marea Egee, Turcia este dintotdeauna o destinație pe cinste. În acest context, dacă ți-ai propus să-ți petreci vacanța la Istanbul, Cappadocia ori într-una dintre stațiunile din Antalya sau Kusadasi și cauți un concediu în care să ai parte de mai multă libertate și aventură ca până acum, atunci ar trebui să iei serios în calcul o călătorie cu mașina, fie aceasta personală ori închiriată.

Ce acte ai nevoie dacă mergi cu mașina în Turcia

Pentru a putea petrece o vacanță în Turcia astfel încât să fii scutit de neplăceri, dincolo de bagaje și de bani este nevoie să acorzi o atenție deosebită actelor pe care va trebui să le iei cu tine, atât cele personale, cât și cele ale mașinii tale. 

Așadar, înainte de a porni la drum, asigură-te că tu și ceilalți pasageri din mașină, inclusiv minorii, au asupra lor un pașaport valabil. De asemenea, nu uita de asigurarea/asigurările medicale. În cazul minorilor care nu sunt însoțiți de ambii părinți ori care fac parte dintr-o familie monoparentală vei avea nevoie de o procură autentificată la un birou de notar public din partea părintelui care nu a făcut deplasarea. În acest document trebuie să fie menționate cu claritate numele și prenumele adultului care îl însoțește, perioada în care minorul este plecat din țară și orașul unde acesta urmează să-și petreacă vacanța.

De asemenea, este important de știut că, începând de anul trecut, a fost eliminată obligativitatea completării formularului PLF (n.n. – Passenger Locator Form) la intrarea pe teritoriul Turciei. Este vorba despre un document utilizat de mai multe țări prin care autoritățile sanitare să poată să urmărească dacă turiștii sunt expuși unei boli infecțioase în timpul călătoriei cu avionul, vaporul (croazieră sau feribot), dar și cu mașina, autocarul sau cu trenul.

Ce documente ai nevoie pentru mașină dacă pleci în Turcia

Pentru autoturism vei avea nevoie să ai asupra ta un permis de conducere valabil, certificatul de înmatriculare al mașinii cu viza ITP valabilă și o poliță de asigurare RCA împreună cu Cartea Verde a mașinii, care să fie valabilă și pe teritoriul Turciei.

Dacă vei călători cu o mașină care este achiziționată în leasing, aparține companiei la care ești angajat sau are alt proprietar decât persoana care o conduce, la vamă îți va fi solicitată o procură din partea proprietarului. Aceasta va trebui tradusă în limba turcă de către un traducător autorizat, iar apoi autentificată la un notar public și apostilată. În cazul în care călătorești cu un automobil închiriat va trebui să ai asupra ta și contractul de închiriere, care, de asemenea, va trebui tradus în limba turcă în condițiile descrise mai sus.

Nu în ultimul rând, dacă dorești să călătorești împreună cu animalul tău de companie, va trebui să deții toate documentele de călătorie necesare pentru acesta.

Ce taxe de drum se plătesc în Turcia

Din capul locului trebuie să precizăm că în Turcia nu se plătește vinietă, iar pentru plata taxelor de drum se folosește sistemul automat de trecere HGS. Autocolantul HGS se poate lipi pe parbriz, însă acest lucru nu este obligtoriu deoarece sistemul de monitorizare scanează numărul de înmatriculare al mașinii. HGS nu este transferabil, fiind destinat unui singur automobil. Pentru a putea achita contravaloarea HGS trebuie să faci un cont HGS pe baza pașaportului și a certificatului de înmatriculare și un depozit inițial în bani pe platforma dedicată. Atunci când vei trece printr-un culoar de taxare suma aferentă distanței pe care ai parcurs-o va fi debitată în mod automat. Astfel, când treci printr-un culoar de taxare, suma aferenta distanței parcurse va fi debitată automat. Există, de asemenea, și puncte de taxare unde poți plăti în numerar sau cu card bancar. Autocolantul HGS poate fi achiziționat în termen de 15 zile de la trecerea prin punctele de taxare de pe autostradă.

Pentru a putea circula pe autostrăzile turcești trebuie să achiți o taxă a cărei valoare depinde de distanța parcursă și de categoria din care face parte vehiculul cu care te deplasezi. În plus, taxa de pod peste strâmtoarea Bosfor se plătește doar pe sensul dinspre Europa către Asia, în timp ce pe sensul celălalt trecerea este gratuită. Valoarea taxelor de autostradă și poduri poate fi vizualizată AICI. Dacă nu achiți taxele de drum în Turcia riști să plătești de mai multe ori contravalorea aferentă taxelor neplatite.

În același timp, deoarece ești nevoit să tranzitezi Bulgaria, va trebui să cumperi o vinietă. În aplicația Buy eVignette se poate cumpăra vinietă pentru o săptămână (13 leva/6,67 euro), o lună (27 leva/13,85 euro), trei luni (48 leva/24,63 euro) și pentru un an (87 leva/44,64 euro).

Citește și: Cum să ajungi în Bulgaria cu mașina – cele mai bune rute

Care sunt cele mai bune rute până în Turcia

Dacă nu ai mai fost în această țară „pe roți” poate că la prima vedere ți se va părea destul de complicat o astfel de excursie atunci când te documentezi și încerci să pui la un loc toate informațiile pe care le găsești pe internet.

Iată care sunt cele mai bune rute ca să ajungi la Istanbul sau în stațiunile turcești de la Marea Egee:

Ruta 1: 682 km, 9h 10 minute

București – Giurgiu – Ruse – Veliko Târnovo – Gurkovo – Nova Zagora – Radnevo – Galabovo – Simionovgrad – Harmanli – Svilengrad – Kapitan Andreevo – Kapikule Edirne – Istanbul.

De asemenea, până la Istanbul se mai poate ajunge, cu plecare din București, pe ruta Vama Veche – Varna – Burgas – Malko Târnovo – Kirkareli – Istanbul. Acest traseu are o lungime de aproximativ 792 km și se parcurge în circa 11 ore, în funcție de stilul de condus.

În cazul în care vii dinspre zona Dobrogei și alegi traseul Negru Vodă – Kardam – Varna – Burgas – Malko Târnovo – Derekoy Gumruk Kapisi (313 km) trebuie să știi că, în lunile iulie și august, foarte mulți turiști se îndreaptă către stațiunile de pe litoralul bulgăresc ceea ce face ca această rută să fie destul de aglomerată.

Ruta 2: 1042 km, 14h 1 minut

București – Giurgiu – Ruse – Veliko Târnovo – Lesovo – Kapikule Edirne – Uzunkopru – Kesan – Eceabat-Canakkale – Izmir – Kusadasi.

Poți opta să traversezi fie pe la Eceabat-Canakkale, care este cea mai bună variantă, fie cu feribotul pe la Kilitbahir-Canakkale ori pe la Gelibolu-Lapseki (cel mai lung dintre trasee). În oricare dintre variante se recomandă să se facă o oprire de-o noapte la Canakkale.

Ruta 3: 1178 km, 15h 20 minute

București – Giurgiu – Ruse – Veliko Târnovo – Lesovo – Kapikule Edirne – Istanbul – Bursa – Izmir – Kușadasi.

Pe acest traseu, aflăm de pe site-ul TravelPlanner.ro că, spre Kușadasi cu trecere prin Istanbul, nu vei mai fi nevoit să treci cu feribotul, ci vei traversa Golful Izmit pe Podul Osman Gazi. În aceste condiții, până la Kușadasi sau până în alte stațiuni de la Marea Egee vei face cu aproximativ 40-50 de minute mai mult.

Dacă pleci din Constanța sau din Tulcea către Kusadasi, Bodrum, Marmaris sau alte stațiuni de la Marea Egee va fi mai ușor să traversezi Bulgaria cu intrare pe la punctul vamal Negru Vodă – Kardam și ieșire pe la Malko Târnovo, după care vei urma traseul către Canakkale sau către Istanbul și, mai departe, către una dintre acele stațiuni.

Ruta 4: 1.342 km, 16h 52 minute

București – Giurgiu – Ruse – Veliko Târnovo – Gurkovo – Sliven – Yambol – Elhovo – Hamzabeyli – Edirne – Istanbul – Adapazari – Osmaneli – Bozuyuk – Kutahya – Afyon – Sandikli – Burdur – Antalya.

Alte distanțe rutiere către stațiunile din Turcia

Pentru turiștii români care se pregătesc să plece în vacanță într-una dintre stațiunile turcești de la Marea Egee cu mașina personală ori cu una este cel al distanțelor rutiere. Pentru că este vorba despre distanțe deloc de neglijat, ai în cele ce urmează câteva distanțe către cele mai cunoscute stațiuni de pe litoralul turcesc, cu plecare din Capitală: 

  • București – Kușadasi: 1080 km
  • București – Didim – 1140 km
  • București – Bodrum – 1216 km
  • București – Marmaris – 1244 km
  • București – Fethiye – 1314 km
  • București – Oludeniz – 1326 km

Iată și câteva distanțe către Kușadasi cu plecare din alte orașe ale României:

  • Pitești – Kușadasi – 1175 km
  • Brașov – Kușadasi – 1271 km
  • Sibiu – Kușadasi – 1333 km
  • Constanța – Kușadasi – 1076 km
  • Cluj-Napoca – Kușadasi  – 1506 km

Citește și:  Cum să ajungi în Grecia cu mașina – cele mai bune rute

 Cum să ajungi în Ungaria cu mașina – cele mai bune rute

Foto:123rf.com/ Shutterstock

 
 

Urmărește-ne pe Google News