Cel mai evident simptom fizic al acestei afecţiuni sunt leziunile roşiatice, inflamate, cu scuame, ale pielii, numite plăci, care se pot rupe şi pot sângera. Cel puţin 2% din populaţia României se confruntă cu psoriazis. Această boală erupe la orice vârstă, dar mai predispuse sunt persoanele între 30 şi 50 de ani. Medicii susţin că afecţiunea cutanată are şi cauze genetice, dar debutează şi din cauza stresului constant. Din păcate, există leacuri care fac să dispară doar temporar leziunile cauzate de psoriazis . Ce e de făcut pentru ca bolnavul săşi amelioreze simptomele? Trebuie evitate alimentele precum ouăle, laptele, alunele, grâul, soia, citricele, ciocolata, alcoolul. De asemenea, alimentele inflamatorii, cu gluten – făina albă, ovăzul. Pot fi consumate, în schimb, cereale cum sunt quinoa, orezul brun sau hrişca. Un alt element nepotrivit e şi hrana procesată (cu coloranţi, conservanţi). Axaţi-vă pe alimente integrale, neprocesate. Important e şi aportul de acizi omega 3 (în uleiul de peşte, uleiul de in, nuci), dar şi probioticele, care echilibrează flora intestinală. Încă ceva important: renunţaţi la zahăr!
Evitaţi constipaţia şi acceleraţi procesul de detoxifiere a organismului: beţi multă apă şi sucuri vegetale proaspăt făcute.
Digestia trebuie, în toate cazurile, îmbunătăţită, diminuând cantitatea de proteine animale consumate, care se ştie că se digeră mai greu. l