Cuprins:
Pentru a te bucura de o experiență culinară desăvârșită, completează masa cu un pahar de vin ales special pentru a accentua gusturile ingredientelor. Iată cum faci asocierile corect și cum alegi vinul în funcție de mâncarea pe care o consumi.
Reguli de bază pentru asortarea vinului cu mâncarea
Preparatul culinar să fie în aceeași notă cu vinul ales
Mâncarea aleasă și băutura trebuie să formeze o echipă imbatabilă de gust și aromă astfel încât nici unul dintre ingrediente să nu fie pus în umbră față de celălalt. Astfel că, pentru mâncărurile ușoare, se va alege întotdeauna un vin într-o notă ușoară, în timp ce pentru mâncărurile mai grele, aromate sau bogate în ingrediente, se va alege întotdeauna un vin bine structurat.
Una dintre regulile pe care le poți urma la masă este aceea de a servi același vin la masă pe care l-ai folosit și la gătit. Dacă ai pregătit un preparat culinar care a necesitat alcool în compoziție, atunci oferă-l și invitaților la masă.
Potrivește intensitatea aromelor
Vinul ales pentru a fi servit în timpul mesei trebuie să completeze gustul mâncării și, tocmai din acest motiv, una dintre regulile de care trebuie să ții cont este aceea de a asocial vinul cu sosul preparatului culinar, când acesta există. Dacă vei pregăti un sos cremos, atunci vinul care va completa gustul va fi pe măsură, un gust bogat și puternic.
Potrivește culoarea mâncării cu cea a vinului
O regulă importantă atunci când alegi vinul pentru mâncare este să asociezi culorile vinului cu ale preparatelor gătite. De exemplu, dacă vei găti o porție de carne de vită, atunci un vin roșu intens va fi ideal pentru servit. În schimb, dacă pregătești o salată sau un preparat vegan, atunci vinul alb este o asociere potrivită.
Un preparat acid se va completa cu un vin cu aciditate ridicată
Preparatele acide sunt cele care par greu de consumat și simți nevoie să adaugi un sos acid, poate chiar să storci puțină lămâie deasupra. De exemplu, anumite tipuri de pește sau chiar stridii. În acest caz, vinul trebuie ales tot cu acciditate ridicată pentru a completa gustul.
Asocierea taninurilor din vin cu grăsimile
Taninurile sunt componentele astringente ale vinului roșu, care îi oferă acestuia structura puternică, dar pentru a echilibra masa, vei avea nevoie de grăsimi. Astfel că, pentru un vin bogat în taninuri vei alege întotdeauna un preparat culinar mai gras.
Ce vin se recomandă pentru un desert
Pentru preparatele dulci întotdeauna se potrivește vinul dulce, cu o aroma bogată care să completeze gusturile.
De asemenea, pentru preparatele condimentate, se va alege un vin bogat în alcool și taninuri, pentru a aduce un plus de aromă. În schimb, dacă vrei să atenuezi iuțeala preparatului, atunci poți opta pentru un vin dulce.
Cum să asortezi vinul și cu mâncărurile vegane
Vinul trebuie să aducă mesei un plus de savoare, așa că, indiferent de felul de mâncare ales, iată câteva criterii de care să ții cont atunci când alegi un pahar de vin la masă.
- Vinul alb se asociază perfect la o masă ușoară, o mâncare pe bază de legume, paste, pizza, salate sau chiar un preparat din pește.
- Vinul roșu se va combina cu preparate care conțin carne roșie ori cele care au în compoziție sosuri aromate.
- Vinul roșu sec sau vinul rose se va completa cu un preparat ce are la bază carne de porc.
- Fructele de mare, creveți, calamar, sushi sau pește, sunt ideal de consumat cu vin alb sec.
- Tocănițele sau gulașul se vor completa cu vinuri roșii, seci.
- Mâncarea de varză cu afumătură poate fi consumată alături de un pahar de vin alb.
- Brânzeturile se recomandă să fie consumate cu vinuri albe seci sau dulci. Însă, brânzeturile aromate, maturate pot fi consumate și cu vin roșu.
- Regulile de bază de servire a vinului în timpul mesei sugerează ca vinurile albe să fie consumate înaintea celor roșii, însă ordinea se poate schimba dacă vinul alb este unul dulce.
- Vinurile seci se beau înaintea celor dulci, iar vinul cu o consistență ușoară se va servi înaintea celor mai dure.
- Ține cont că întotdeauna gusturile opuse se complimentează între ele.
Ce presupune dieta vegană
Dieta vegană reprezină un regim alimentar care exclude toate produsele de origine animală, inclusiv carne, pește, produse lactate, ouă și miere. Dieta se bazează exclusiv pe consumul de alimente de origine vegetală precum legume, fructe, cereale, nuci și semințe.
Pentru dieta vegană, sunt recomandate pentru consum băuturile în care nu au fost folosite ingrediente de origine animală în procesul de distilare.
De asemenea, este important ca băuturile să nu aibă în compoziție ingrediente ce pot deriva din anumite insecte numite cicatrici de cactus, așa cum sunt unele băuturi spirtoase precum Campari, care este vopsit cu cocenială, colorantul derivat din insecte.
Vinul vegan este cel produs fără să intre în contact cu produse de origine animală sau derivate cu albuș de ou, cazeină (proteină ce este obținută din vezici de pește). Orice tip de vin care corespunde acestor caracteristici poate fi adăugat în rețele culinare pregătite în conformitate cu dieta vegană.
Citește și: Ce alimente nu sunt bune pentru ficat
Sursă foto: 123rf.com