De ce e important să știm să citim etichetele alimentare

Cu siguranță știți că este important ce scrie pe etichetele alimentelor pe care le cumpărăm pentru sănătatea noastră. De fapt, când eticheta cu informații nutriționale a fost stabilită pentru prima dată în 1990, aceasta a fost concepută ca un instrument pentru a informa cosumatorii despre ingredientele și nutrienții pe care le conțin alimentele.

Mai mult, etichetele cu informații nutriționale sunt deosebit de utile pentru cei care trăiesc cu afecțiuni de sănătate care necesită modificări ale dietei. Multor oameni li se dau parametri foarte specifici cu privire la cantitățile de anumiți nutrienți pe care le pot consuma

Persoanele cu boli de rinichi care trebuie să-și monitorizeze sodiul, de exemplu, sau persoanele cu diabet care își numără glucidele, pot vedea pe etichete dacă un anumit aliment se poate încadra în dieta lor.

Cum să nu te lași păcălit de etichetele alimentare

Unul dintre cele mai bune sfaturi poate fi ignorarea completă a afirmațiilor de pe fața ambalajului. Etichetele din față încearcă să vă ademenească să cumpărați produse, făcând mențiuni de despre anumite beneficii și proprietăți care, de cele mai multe ori, sunt doar un instrument de marketing.

Un posibil scenariu în războiul dintre Rusia și Ucraina. Sergiy Gerasymchuk, expert ucrainean în securitate: „Numai epuizarea ambelor părți poate duce la o încetare viabilă a focului” | Interviu
Recomandări
Un posibil scenariu în războiul dintre Rusia și Ucraina. Sergiy Gerasymchuk, expert ucrainean în securitate: „Numai epuizarea ambelor părți poate duce la o încetare viabilă a focului” | Interviu

De fapt, cercetările arată că adăugarea beneficiilor pentru sănătate pe etichetele din față îi face pe oameni să creadă că un produs este mai sănătos decât același produs care nu enumeră aceste beneficii – afectând astfel alegerile consumatorilor.

Producătorii sunt adesea necinstiți în modul în care folosesc aceste etichete. Ei tind să folosească mențiuni despre beneficii și ingrediente care induc în eroare și, în unele cazuri, sunt de-a dreptul false.

Exemplele includ multe cereale pentru micul dejun bogate în zahăr, despre care se scrie că au miere și prezintă numeroase beneficii. În ciuda a ceea ce poate implica eticheta, aceste produse nu sunt sănătoase.

Promovarea produsului cu mențiuni pe fața ambalajului face dificil pentru consumatori să facă alegeri sănătoase fără o inspecție amănunțită a listei de ingrediente.

Citește lista de ingrediente pe etichetele alimentare

Ingredientele produselor sunt listate în funcție de cantitate — de la cea mai mare la cea mai mică cantitate. Asta înseamnă că primul ingredient este cel din care producătorul a folosit cel mai mult.

O regulă de bază este să vedeți primele trei ingrediente, deoarece ele reprezintă cea mai mare parte a ceea ce mâncați.

Guvernul Colectiv. La nouă ani de la tragedie, demisionarul Victor Ponta și colegii lui de cabinet sunt în continuare în prim-planul politicii
Recomandări
Guvernul Colectiv. La nouă ani de la tragedie, demisionarul Victor Ponta și colegii lui de cabinet sunt în continuare în prim-planul politicii

Dacă primele ingrediente includ cereale rafinate, un tip de zahăr sau uleiuri hidrogenate, puteți presupune că produsul este nesănătos.

În schimb, încercați să alegeți articole care au alimente integrale enumerate ca primele trei ingrediente.

În plus, o listă de ingrediente care depășește două-trei rânduri sugerează că produsul este foarte procesat și, deci, nesănătos.

La ce să fii atent când citești numărul de calorii de pe etichetele alimentare

Etichetele nutriționale indică câte calorii și nutrienți sunt într-o cantitate standard de produs – adesea o singură porție. Cu toate acestea, aceste porții menționate sunt adesea mult mai mici decât ceea ce consumă oamenii într-o singură porție.

De exemplu, o porție poate fi jumătate de cutie de suc, un sfert de prăjitură, jumătate de baton de ciocolată sau un singur biscuit. Procedând astfel, producătorii încearcă să înșele consumatorii să creadă că alimentele au mai puține calorii și mai puțin zahăr.

Tocmai de aceea este bine să vă uitați la numărul de calorii și valoarea celorlalți compuși și nutrienți raportați la 100 de grame.

Topul celor mai înselătoare mențiuni de pe etichetele alimentare

Afirmațiile și mențiunile de pe etichetele alimentelor ambalate sunt concepute pentru a vă atrage atenția și a vă convinge că produsul este sănătos.

Maia Sandu obține o victorie a la Pirus: o victorie importantă care anunță un an foarte greu
Recomandări
Maia Sandu obține o victorie a la Pirus: o victorie importantă care anunță un an foarte greu

Iată câteva dintre cele mai comune afirmații – și ce înseamnă acestea:

  • Light – Produsele light sunt procesate pentru a reduce fie caloriile, fie grăsimile. Unele produse sunt pur și simplu diluate. Verificați cu atenție pentru a vedea dacă a fost adăugat ceva în schimb – cum ar fi zahărul.
  • Multicereale. Acest lucru sună foarte sănătos, dar înseamnă doar că un produs conține mai multe tipuri de cereale. Acestea sunt cel mai probabil cereale rafinate – cu excepția cazului în care produsul este marcat ca cereale integrale.
  • Natural. Acest lucru nu înseamnă neapărat că produsul este cu adevărat natural. Pur și simplu indică faptul că la un moment dat producătorul a lucrat cu o sursă naturală precum merele sau orezul.
  • Organic. Această etichetă spune foarte puțin despre dacă un produs este sănătos. De exemplu, zahărul organic este încă zahăr.
  • Fără zahăr adăugat. Unele produse sunt în mod natural bogate în zahăr. Faptul că nu au zahăr adăugat nu înseamnă că sunt musai și sănătoase. În plus, este posibil să fi fost adăugați și înlocuitori nesănătoși de zahăr.
  • Nivel scăzut de calorii. Produsele cu conținut scăzut de calorii trebuie să aibă cu o treime mai puține calorii decât produsul original al mărcii. Cu toate acestea, versiunea cu conținut scăzut de calorii a unei mărci poate avea calorii similare cu cea originală a altei mărci.
  • Conţinut scăzut de grăsimi. Această etichetă înseamnă de obicei că grăsimea a fost redusă cu prețul adăugării mai multor zaharuri. Fiți foarte atenți și citiți lista de ingrediente.
  • Sărac în carbohidrați. Recent, dietele sărace în carbohidrați au fost legate de îmbunătățirea sănătății. Cu toate acestea, alimentele procesate care sunt etichetate cu conținut scăzut de carbohidrați sunt, de obicei, alimente foarte procesate, similare alimentelor procesate cu conținut scăzut de grăsimi.
  • Cu cereale integrale. Produsul poate conține foarte puține cereale integrale. Verificați lista de ingrediente – dacă cerealele integrale nu sunt în primele trei ingrediente, cantitatea este neglijabilă.
  • Fortificată sau îmbogățită cu anumite vitamine. Asta înseamnă că au fost adăugați unii nutrienți la produs. De exemplu, vitamina D este adesea adăugată în lapte. Cu toate acestea, doar pentru că ceva este fortificat nu îl face neapărat sănătos.
  • Fără gluten. Fără gluten nu înseamnă neapărat și sănătos. Produsul pur și simplu nu conține grâu, speltă, secară sau orz. Multe alimente fără gluten sunt foarte procesate și încărcate cu grăsimi nesănătoase și zahăr.
  • Aromă de fructe. Multe alimente procesate au un nume care face referire la o aromă naturală, cum ar fi iaurtul cu căpșuni. Cu toate acestea, produsul poate conține doar substanțe chimice concepute să aibă gust de fructe.
  • Zero grăsimi trans. Această expresie înseamnă „mai puțin de 0,5 grame de grăsimi trans per porție”. Astfel, dacă porțiile sunt înșelător de mici, produsul poate conține în continuare grăsimi trans.

Sub ce denumiri poate fi găsit zahărul pe etichetele alimentare

Zahărul poartă nenumărate denumiri, multe pe care s-ar putea să nu le recunoașteți.

Producătorii de alimente folosesc acest lucru adăugând în mod intenționat multe tipuri diferite de zahăr în produsele lor pentru a ascunde cantitatea reală.

Procedând astfel, ei pot pune un ingredient mai sănătos în partea de sus, menționând zahărul mai jos. Deci, chiar dacă un produs poate avea un conținut ridicat de zahăr, nu apare neapărat ca unul dintre primele trei ingrediente. Pentru a evita consumul exagerat de zahăr, ai grijă la următoarele nume de zahăr din listele de ingrediente:

  • Tipuri de zahăr: zahăr din sfeclă, zahăr brun, zahăr din trestie, zahăr tos, zahăr de cocos, zahăr de curmale, zahăr auriu, zahăr invertit, zahăr muscovado, zahăr brut organic, zahăr raspadura, suc evaporat din trestie.
  • Tipuri de sirop: sirop de roșcove, sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză, miere, nectar de agave, sirop de malț, sirop de arțar, sirop de ovăz, sirop de tărâțe de orez și sirop de orez.
  • Alte zaharuri adăugate: malț de orz, melasă, cristale de suc de trestie, lactoză, îndulcitor de porumb, fructoză cristalină, dextran, pudră de malț, etil maltol, fructoză, concentrat de suc de fructe, galactoză, glucoză, dizaharide, maltodextrină și maltoză.

Există multe alte nume pentru zahăr, dar acestea sunt cele mai comune.

Dacă vedeți oricare dintre acestea în primele locuri pe listele de ingrediente, sau mai multe tipuri de-a lungul listei, atunci produsul are un conținut ridicat de zahăr adăugat.

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (4)

Dori.l   •   18.12.2023, 10:44

Usor complicat as zice eu...

Nicoleta1807   •   17.11.2023, 21:39

Un articol foarte interesant, mulțumesc

N3gry90   •   16.09.2023, 10:57

Informații prețioase!

Vezi toate comentariile (4)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Coșmar pe centura Bucureștiului, trăit de o familie. Câțiva indivizi au încercat să-i jefuiască, dar șoferul i-a pus pe fugă
Știrileprotv.ro
Coșmar pe centura Bucureștiului, trăit de o familie. Câțiva indivizi au încercat să-i jefuiască, dar șoferul i-a pus pe fugă
Sătulă de critici, Bianca Drăgușanu a răbufnit și a postat imagini fără machiaj! Niciodată nu a mai fost văzută așa, val de reacții
Viva.ro
Sătulă de critici, Bianca Drăgușanu a răbufnit și a postat imagini fără machiaj! Niciodată nu a mai fost văzută așa, val de reacții
Alexia Eram, surprinsă de paparazzi cu noul iubit, dar nici Mario Fresh nu pierde timpul. O concurentă de la „Chefi la cuțite” l-a luat la ea acasă
Libertateapentrufemei.ro
Alexia Eram, surprinsă de paparazzi cu noul iubit, dar nici Mario Fresh nu pierde timpul. O concurentă de la „Chefi la cuțite” l-a luat la ea acasă
Satul din România care a fost înghițit de pădure. Oamenii l-au părăsit, deși se află într-o zonă superbă, în apropiere de 2 obiective turistice importante
FANATIK.RO
Satul din România care a fost înghițit de pădure. Oamenii l-au părăsit, deși se află într-o zonă superbă, în apropiere de 2 obiective turistice importante
Dinamo a dat o lovitură colosală: și-a adus antrenor de la Barcelona! EXCLUSIV: Gazeta are toate detaliile unui contract faraonic
GSP.RO
Dinamo a dat o lovitură colosală: și-a adus antrenor de la Barcelona! EXCLUSIV: Gazeta are toate detaliile unui contract faraonic
Ele sunt zodiile care au o șansă unică până în decembrie. Trei nativi pot da de bani și de noroc
FANATIK.RO
Ele sunt zodiile care au o șansă unică până în decembrie. Trei nativi pot da de bani și de noroc
Wow, ce rochie!! Actrița mexicană Eiza González a întors toate privirile la un eveniment din Los Angeles, cu rochia ei portocalie! FOTO
Unica.ro
Wow, ce rochie!! Actrița mexicană Eiza González a întors toate privirile la un eveniment din Los Angeles, cu rochia ei portocalie! FOTO
Ciocolata Dubai, țeapă de zile mari. Ce conține, de fapt
Financiarul.ro
Ciocolata Dubai, țeapă de zile mari. Ce conține, de fapt
Black Friday 2024. Cel mai dorit articol de fashion: 12.500 de comenzi în trei ore
Observatornews.ro
Black Friday 2024. Cel mai dorit articol de fashion: 12.500 de comenzi în trei ore
Horoscop 5 noiembrie 2024. Taurii simt nevoia să se amestece în treburile altora, fără să fie invitați sau să li se ceară ajutorul
HOROSCOP
Horoscop 5 noiembrie 2024. Taurii simt nevoia să se amestece în treburile altora, fără să fie invitați sau să li se ceară ajutorul

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI