Acestea datează încă din Antichitate, când erau considerate drept „hrana zeilor” încă din timpul faraonilor egipteni. Aceștia erau convinși că pot fi nemuritori dacă consumau ciuperci în mod regulat. Oamenii de rând nici nu aveau dreptul să le atingă, cu atât mai puțin să le mănânce.

Culesul ciupercilor din pădure este o activitate minunată, atâta vreme cât este efectuată de cunoscători care cu capacitatea de a deosebi soiurile comestibile de cele otrăvitoare. Altfel, este de preferat să cumperi ciuperci din supermarket-ur ori din piețe.

Dar de ce să le mai cumperi la prețuri adeseori piperate când ai putea să înveți să le cultivi în propria gospodărie într-un mod economic și sănătos, lipsit de reziduuri chimice sau fitosanitare.

Cultivarea ciupercilor poate deveni o afacere de familie profitabilă dacă sunt respectate câteva reguli de bază. În acest articol îți vom prezenta toate informațiile de care ai nevoie în cazul în care te hotărăști să pornești o ciupercărie.

Ce sunt ciupercile

Ciupercile sunt incluse în regnul fungi, al treilea mare regn al organismelor eucariote alături de regnul vegetal și cel animal și cresc pe bază de spori, nu pe bază de semințe.

În lume există aproximativ 140.000 de specii de ciuperci comestibile, însă oamenii de știință sunt familiarizați doar cu 10% dintre acestea. Totodată, doar circa 100 de specii sunt studiate pentru beneficiile pe care le au pentru sănătate, scrie OrganicFacts.net.

Printre cele mai populare în țara noastră sunt Pleurotus, Champignon și Hribii, în timp ce trufele sunt unele dintre cele mai scumpe și mai rare, fiind considerate adevărate delicatese în lumea culinară.

Un alt detaliu particular al ciupercilor este acela că nu au rădăcină asemenea altor plante, în timp ce micelii (n.n. – „semințele”) colonializează și produc aceeași ciupercă, având un ADN unic, indiferent de numărul exemplarelor.

Spre deosebire de ciupercile care cresc pe organisme vii provocându-le acestora afecțiuni (parazite), ciupercile de cultură sunt saprofite, adică își procură hrana din subtraturi vegetale aflate în descompunere.

Citește și: Ciuperci comestibile – care sunt și cum să le identifici

Ce beneficii au ciupercile pentru sănătate?

Datorită gustului lor specific pe care le au pentru corpul uman ciupercile sunt recunoscute pe scară largă. Sunt bogate în vitamine și în minerale esențiale, ceea ce le fac un adaos excelent la orice dietă adăugând un plus de savoare multor preparate pe bază de ciuperci.

Dincolo de gustul irezistibil și de textura cărnoasă, ciupercile oferă o mulțime de beneficii pentru sănătate. Majoritatea soiurilor conțin în proporție de 98% aceleași substanțe, diferențele fiind făcute de conținutul de apă, de locul unde cresc și de aportul de lumină naturală.

Ciupercile conțin fibre, vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B9, cupru, fier, magneziu, fosfor, potasiu, seleniu și zinc. Au efecte antiinflamatoare, diuretice, antiseptice și antibacteriene.

De ce să ții cont dacă vrei să cultivi ciuperci?

Pentru a putea începe o plantație de ciuperci comestibile în propria gospodărie va trebui mai întâi să asiguri câteva lucruri de bază, și anume să cumperi niște spori, în funcție de ciuperca favorită, și să pregătești un substrat adecvat.

Cultura de ciuperci este sensibilă la mai mulți factori, precum temperatură, umiditate și ventilație, motiv pentru care trebuie să asiguri în permanență acești factori.

Altfel spus, spațiul unde urmează să le cultivi trebuie să fie umed și umbros, adică, practic, să reproduci mediul natural în care trăiesc ciupercile în pădure, cu o temperatură optimă de aproximativ 20˚ Celsius.

Mare atenție, însă! Dacă temperatura va scădea până în jurul valorii de 10˚ Celsius, dezvoltarea miceliului va încetini, în timp ce la temperaturi mai mari de 30˚ Celsius, creșterea miceliului se va opri. La temperaturi scăzute, chiar de 0˚ Celsius, el va rămâne viabil.

În ceea ce privește locul unde le plantezi, acesta nu trebuie să fie circulat pentru a nu fi expus unor microbi sau unor bacterii. Astfel, cel mai potrivit loc pentru cultivarea ciupercilor sunt pivnițele caselor.

Cum cultivi ciuperci la tine acasă

Trebuie să știi că ciupercile sunt foarte ușor de crescut în propria gospodărie. Este vorba despre un proces relativ simplu, distractiv și plin de satisfacții.

Dacă toate condițiile menționate anterior sunt îndeplinite te vei putea apuca de plantat ciuperci. Îți recomandăm să optezi pentru un tip de ciupercă mai ușor de crescut, care nu necesită atât de multă îngrijire și nici condiții foarte sofisticate.

Pentru a planta sporii de ciupercă va trebui să alegi un vas de dimensiuni mai mari și să torni în acesta o cantitate însemnată de pământ negru foarte bine fertilizat, de preferabil cu îngrășământ natural. Pe baza acestor spori, vei avea asigurate mai multe recolte.

Ținând cont că există soiuri variate, este indicat să adaptezi metoda de plantat pentru fiecare dintre acestea deoarece unele ciuperci au nevoie de un nivel mai ridicat de umiditate, altele nu. De aceea, documentează-te foarte bine pentru a nu risca să compromiți cultura.

După ce ai pus sporii în pământ va trebui să uzi foarte bine întreaga zonă de plantare, iar dacă ai și niște rumeguș specialiștii recomandă să arunci o mână-două peste cultură. Atenție! Trebuie să te asiguri că rumegușul nu are insecte sau bacterii în el, iar pentru asta este de preferat să-l clătești cu apă fierbinte.

Ritmul de creștere al ciupercilor este unul foarte alert, astfel că după circa trei săptămâni de la cultivare ar trebui să apară primele semne evidente ale culturii tale de ciuperci.

Având în vedere ritmul rapid de creștere, productivitatea va fi una foarte ridicată, iar tu te vei putea bucura de ciuperci proaspete cu fiecare ocazie.

Foto: Shutterstock

Citește și:  Ciuperci de post – 10 feluri în care poți să gătești ciuperci când ții post

 
 

Urmărește-ne pe Google News