Cu toate că este practic și apreciat pentru întrebuințările sale, siliconul are și dezavantajele sale, cum ar fi faptul că se lipește cu încăpățânare de suprafețele pe care este aplicat. De aceea, există situații în care trebuie îndepărtat fie că s-a deteriorat, a mucegăit, fie pentru că a fost aplicat incorect.

Deși la prima vedere pare simplu, la îndemâna oricui, îndepărtarea surplusului de silicon poate să fie un proces destul de complex. Dar, folosind instrumentele și metodele potrivite și având o abordare corectă, acest proces se poate realiza cu ușurință, eficient și, mai ales, fără a deteriora suprafețele ceramice. Îți vom prezenta câteva soluții și modalități de îndepărtare a siliconului, indiferent dacă este vorba despre silicon proaspăt aplicat sau dacă acesta este deja întărit.

Ce este siliconul

Înainte de a învăța cum să curățăm resturile de silicon de pe faianță și de pe alte suprafețe ceramice este util să înțelegem mai bine ce este acest material. Descoperit în anii ʼ40, acest material a început să fie folosit de către instalatori, electricieni și zugravi în domeniul construcților datorită proprietăților sale de etanșare a rosturilor sau a diverselor goluri sau crăpături ce pot să apară în timpul unor lucrări de construcție, de renovare ori de finisare.

EXCLUSIV. Consiliul Concurenței investighează prețurile mari ale energiei de pe piața de echilibrare, unde electricitatea a ajuns să coste 68.000 de lei pe MWh
Recomandări
EXCLUSIV. Consiliul Concurenței investighează prețurile mari ale energiei de pe piața de echilibrare, unde electricitatea a ajuns să coste 68.000 de lei pe MWh

De asemenea, siliconul prezintă avantajul de a fi rezistent la umiditate și la radiațiile ultraviolete și, totodată, de a fi flexibil și, implicit, ușor de aplicat, explică specialiștii de la SiliconeDepot.com. Siliconul are proprietatea de a se întări rapid, însă acest aspect depinde de obicei de grosimea stratului aplicat, precum și de condițiile din încăperea unde se utilizează, iar când spunem asta ne referim la temperatura și la umiditatea din interior. Acest material se comercializează la tub, ceea ce permite o aplicare rapidă, ușoară și uniformă.

Cu toate acestea, deși siliconul etanșează eficient rosturile, procesul de aplicare nu este întotdeauna perfect, motiv pentru care adesea apar pete pe suprafețele din jur, cum ar fi gresie, faianță și alte obiecte ceramice. Din fericire, există diverse metode simple și accesibile pentru a curăța rapid aceste pete de silicon.

De ce este bine să cureți surplusul de silicon

Înainte de a vorbi despre procesul propriu-zis de curățare a siliconului vechi sau deteriorat trebuie să discutăm despre motivele pentru care este necesar acest proces. Siliconul este utilizat în băi și în bucătării pentru a preveni infiltrarea apei în diverse spații și, implicit, pentru a evita deteriorarea acestora.

Medicii ies în stradă. „Baronizarea clinicilor și a secțiilor din spitalele importante s-a accentuat prin implicarea politicului”, spune liderul APMA, dr. Cosmin Alexandrescu
Recomandări
Medicii ies în stradă. „Baronizarea clinicilor și a secțiilor din spitalele importante s-a accentuat prin implicarea politicului”, spune liderul APMA, dr. Cosmin Alexandrescu

Trebuie să știi că, în timp, siliconul poate să crape, se poate desprinde sau poate mucegăi. Pentru a preveni toate aceste situații, este esențial să abordezi câteva aspecte importante. În primul rând, prin îndepărtarea siliconului vechi sau deteriorat vei preveni producerea de daune cauzate de apă. Mai exact, siliconul crăpat sau siliconul care se desprinde va înlesni infilrarea apei în diverse spații, ceea ce duce de obicei la deteriorarea pereților, a podelelor și a pieselor de mobilier.

De asemenea, prin eliminarea surplusului de silicon vei evita apariția mucegaiului. Este important să știi că apa infiltrată în spatele siliconului poate să creeze un mediu perfect pentru dezvoltarea mucegaiului, care reprezintă un real pericol pentru sănătatea noastră. Nu în ultimul rând, prin curățarea siliconului vei asigura o etanșare excelentă.

Aplicarea de silicon nou peste cel vechi, care este vechi sau deteriorat, nu va crea acea etanșare puternică și, drept urmare, poate determina apariția altor probleme, potrivit site-ului Rubi.com. Îndepărtarea siliconului vechi asigură o etanșare proaspătă și rezistentă, care poate rezista utilizării zilnice.

De ce ai nevoie pentru a curăța siliconul

Londra va permite folosirea rachetelor Storm Shadow în teritoriul Rusiei, scrie The Guardian. „Un răspuns la escaladarea lui Putin”
Recomandări
Londra va permite folosirea rachetelor Storm Shadow în teritoriul Rusiei, scrie The Guardian. „Un răspuns la escaladarea lui Putin”

Pentru a reuși să îndepărtezi surplusul de silicon de pe suprafețele ceramice este important să dispui de instrumente și produse adecvate. Să știi cum să îndepărtezi siliconul de pe plăcile de gresie, faianță ori de pe cadă necesită câteva unelte specifice pentru a putea duce treaba la bun sfârșit. Pentru asta vei avea nevoie de următoarele:

Cuțit de decapare (cutter) sau spatulă de plastic: Acest instrument este util pentru a tăia și pentru a răzui siliconul de pe plăcile de gresie și faianță. Este important să foloseti un cuțitaș cu margini neascuțite pentru a evita să zgârii suprafețele ceramice de pe care urmează să îndepărtezi siliconul.

Răzuitor din plastic: Acest instrument dispune de o lamă de metal, care trebuie să fie folosit cu mare grijă pentru a îndepărta siliconul, asta pentru a nu zgâria faianța sau gresia.

Soluții chimice de îndepărtare a siliconului: În comerț există numeroase produse special concepute pentru înmuierea și dizolvarea siliconului, pentru o curățare mai ușoară. Aceste soluții trebuie să fie aplicate direct pe silicon și lăsate pentru un anumit timp pentru a acționa, conform instrucțiunilor și recomandărilor producătorului.

Alcool izopropilic: Acest lichid poate să fie folosit pentru a curăța și pentru a degresa zona murdară după îndepărtarea siliconului, asigurându-te în permanență că nu rămân reziduuri. În acest fel pregătești suprafața respectivă pentru aplicarea unui nou silicon, mai precizează Rubi.com.

Perie din sârmă: Pentru îndepărtarea siliconului rezidual, o perie din sârmă poate să reprezinte un instrument eficient pentru îndepărtarea siliconului, însă aceasta trebuie folosită cu grijă pentru a nu zgâria suprafață pe care o cureți.

Mănuși și ochelari de protecție: Pentru a te proteja pielea și ochii împotriva substanțelor chimice pe care le folosești este recomandat să utilizezi un set de mănuși din cauciuc și ochelari de protecție adecvați.

Șervețele de hârtie sau cârpe curate: Pentru a șterge cât mai bine siliconul deteriorat sau mucegăit, dar și pentru o curățare ideală a suprafețelor este recomandat să folosești șervețele de hârtie și cârpe curate. Nu ar fi rău să ai la îndemână și șervețele umede.

Bandă de mascare: Pentru a nu murdări zonele neafectate, dar și pentru a crea margini curate atunci când aplici silicon nou se recomandă să lipești o bandă de mascare.

Cum cureți siliconul de pe faianţă, gresie, cadă

Odată ce te-ai asigurat că dispui de o trusă de instrumente și soluții pentru îndepărtarea siliconului, acum îți vom explica modul în care poți să îndepărtezi acest material ușor și eficient.

Pasul 1: Pregătește zona de lucru

Îndepărtează orice obiect din zona în care vei lucra, cum ar fi suportul de duș, savoniera, paharul cu periuțele de dinți sau prosoapele. Totodată, asigură-te că zona unde urmează să cureți siliconul este uscată pentru a preveni alunecarea și, implicit, eventuale accidentări. Aerisește foarte bine baia sau bucătăria – este întotdeauna important să ventilezi încăperea dacă utilizezi substanțe chimice.

Pasul 2: Protejează-ți mâinile

În primul și în primul rând trebuie să pui mănușile din cauciuc pentru a-ți proteja mâinile. Siliconul poate fi dificil de îndepărtat și s-ar putea să te simți forțându-ți mușchii brațelor. În plus, întotdeauna este o idee bună să-ți protejezi pielea, așa cum recomandă experții de la Cheap Tiles.

Pasul 3: Taie siliconul

Acum, ia cuțitul de decapare sau unealta de răzuire și taie ușor siliconul, mai ales dacă nu ai prea multă experiență, astfel încât să nu strici faianța ori gresia. Scopul este acela de a scăpa de vechiul silicon de etanșare fără a lăsa vreo zgârietură pe suprafețele ceramice. Cu acest cuțit utilitar/racletă crestează cu atenție siliconul de-a lungul marginilor sale unde se întâlnește cu faianța/gresia, creând un punct de intrare pentru îndepărtarea siliconului deteriorat.

Pasul 3: Șterge siliconul

Odată ce ai făcut „incizia” inițială este timpul să începi să răzuiești siliconul. Abordează această etapă cu multă grijă sau, altfel spus, trebuie să fii ferm, dar delicat în mișcări. Nu uita în nici o clipă că scopul este acela de a scăpa de siliconul învechit sau deteriorat, nu să deteriorezi faianța/gresia. Pentru a accelera acest proces poți folosi un uscător de păr.

Pasul 4: Aplică soluție chimică pentru îndepărtarea siliconului

Dacă observi resturi de silicon după etapa inițiala, nu trebuie să îți faci griji. Aici intră în joc dizolvantul de silicon (alcool izopropilic). Aplică soluția specială pe zonele unde există reziduuri de silicon și las-o să acționeze timp de câteva minute. Astfel de substanțe acționează pentru a înmuia siliconul, făcându-l mai ușor de îndepărtat.

Pasul 5: Șterge reziduurile

După ce ai așteptat cu răbdare ca soluția de dizolvare a siliconului să își facă treaba este acum timpul să ștergi siliconul înmuiat. Pentru asta folosește o cârpă sau un burete și freacă ușor zona cu pricina. S-ar putea să fie nevoie să repeți acest proces de câteva ori până când suprafața va fi complet curățară.

Pasul 6: Curățarea finală

Aproape că ai terminat! După ce ai îndepărtat toate urmele de silicon de etanșare vechi și ești mulțumit de munca ta, este timpul pentru curățarea finală. Astfel, folosește puțină apă caldă cu săpun și spală bine zona unde ai lucrat. În acest fel te vei asigura că suprafața este perfect curată și pregătită pentru a aplica un nou silicon.

Pasul 7: Verifică eventuale daune

După ce au curățat toate residuurile de silicon va trebui să verifici plăcile de faianță/gresie și zonele din jur pentru a descoperi orice urme de deteriorare sau de mucegai. Remediază orice problemă înainte de a aplica noul silicon.

Foto: Shutterstock.com

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Din ce grupare ar fi făcut parte „Șacalul”. Ca să nu dea de bănuit, mergea din când în când la biserică
Știrileprotv.ro
Din ce grupare ar fi făcut parte „Șacalul”. Ca să nu dea de bănuit, mergea din când în când la biserică
Wow! Ce mult a crescut și ce frumoasă este Elena, fiica adoptivă a Paulei Seling! Imaginea care i-a impresionat pe fani
Viva.ro
Wow! Ce mult a crescut și ce frumoasă este Elena, fiica adoptivă a Paulei Seling! Imaginea care i-a impresionat pe fani
Doamne, ce imagini a publicat Elena Udrea cu fiica ei, Eva Maria! Înaltă, frumoasă, cu ochii albaștri, dar triști
Libertateapentrufemei.ro
Doamne, ce imagini a publicat Elena Udrea cu fiica ei, Eva Maria! Înaltă, frumoasă, cu ochii albaștri, dar triști
Ei sunt cei care stau la curte și care trebuie să fie atenți! Este o regulă nouă și legea impune un număr clar de ghivece cu flori care se pot pune în fața casei
FANATIK.RO
Ei sunt cei care stau la curte și care trebuie să fie atenți! Este o regulă nouă și legea impune un număr clar de ghivece cu flori care se pot pune în fața casei
Sabrina Voinea, apariție inedită la Palatul Cotroceni, în fața lui Klaus Iohannis
GSP.RO
Sabrina Voinea, apariție inedită la Palatul Cotroceni, în fața lui Klaus Iohannis
Aparatul pe care trebuie să-l scoți din priză atunci când nu îl folosești. Așa vei evita un incendiu în toată casa
FANATIK.RO
Aparatul pe care trebuie să-l scoți din priză atunci când nu îl folosești. Așa vei evita un incendiu în toată casa
'Am băgat foarte mulți bani'. Imagini din apartamentul de 250.000 de euro al Andreei Tonciu / FOTO
Unica.ro
'Am băgat foarte mulți bani'. Imagini din apartamentul de 250.000 de euro al Andreei Tonciu / FOTO
Leonard Doroftei s-a întors definitiv în România. Ce ocupaţie va avea odată revenit: "Nu, restaurant nu vreau. Asta vreau să fac"
Orangesport.ro
Leonard Doroftei s-a întors definitiv în România. Ce ocupaţie va avea odată revenit: "Nu, restaurant nu vreau. Asta vreau să fac"
Furtuna "Boris", care loveşte acum în vestul Europei, ajunge la noi în weekend. Aduce răcire, vânt, ploi şi ninsori la munte
Observatornews.ro
Furtuna "Boris", care loveşte acum în vestul Europei, ajunge la noi în weekend. Aduce răcire, vânt, ploi şi ninsori la munte
Horoscop 12 septembrie 2024. Taurii ar fi bine să își păstreze căldura sufletească, chiar și într-o zi precum cea de astăzi, pentru că vor avea nevoie de ei
HOROSCOP
Horoscop 12 septembrie 2024. Taurii ar fi bine să își păstreze căldura sufletească, chiar și într-o zi precum cea de astăzi, pentru că vor avea nevoie de ei

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI