Despre peștele congelat

Congelarea încetinește deteriorarea peștelui și păstrează prospețimea acestuia pe o perioadă mai lungă de timp. Congelarea rapidă la temperaturi foarte scăzute împiedică dezvoltarea bacteriilor și a altor microorganisme care ar putea să degradeze calitatea peștelui și care l-ar putea face periculos pentru consum.

Congelarea încetinește deteriorarea peștelui și păstrează prospețimea acestuia pe o perioadă mai lungă de timp. Congelarea rapidă la temperaturi foarte scăzute împiedică creșterea bacteriilor și a altor microorganisme care ar putea să degradeze calitatea peștelui.

De ce este important cum este congelat peștele

Pentru a păstra calitatea și nutrienții peștelui, este important să fie congelat rapid. Congelarea rapidă la temperaturi foarte scăzute formează cristale de gheață mici în interiorul celulelor peștelui, reducând deteriorarea țesuturilor și păstrând textura și calitatea gustului.

Congelarea poate duce la pierderi minime de nutrienți, mai ales dacă peștele este congelat imediat după pescuit sau procesat în mod corespunzător pentru a minimiza expunerea la aer și lumină. Majoritatea vitaminelor și mineralelor esențiale sunt păstrate în peștele congelat.

Guvernul Ciolacu 2, învestit după audieri fulger. Puterea a tremurat până în ultimul moment. Ce nu s-a văzut la televizor
Recomandări
Guvernul Ciolacu 2, învestit după audieri fulger. Puterea a tremurat până în ultimul moment. Ce nu s-a văzut la televizor

Păstrarea peștelui congelat la temperaturi constante (-18°C) este crucială pentru menținerea calității și a nutrienților. Deși congelați, nutrienții sunt stabili și se degradează într-un ritm mai lent decât în peștele refrigerat.

Verifică eticheta peștelui congelat pentru a afla informații despre procesul de congelare, data și locul pescuitului, precum și alte informații relevante despre origine și calitate.

Pentru a ne bucura de nutrienții din pește, este important și să știm cum să decongelezi corect peștele.

De ce e mai bine, uneori, să alegi peștele congelat

Sigur că peștele proaspăt este foarte bun, însă e cu adevărat bun atunci când putem cu adevărat să-l consumăm imediat după ce a fost pescuit.

Contrar credinței populare, peștele proaspăt nu este neapărat „mai proaspăt” decât peștele congelat. De fapt, pentru aromă și calitate optime, experții recomandă peștele congelat în detrimentul proaspăt. Motivul? Majoritatea peștelui este congelat imediat după ce este prins. Acest lucru nu numai că ajută la reținerea nutrienților, dar și distruge bacteriile dăunătoare. În schimb, peștele proaspăt poate dura cel puțin o săptămână pentru a călători de la mare la frigiderul supermarketului tău, timp în care calitatea peștelui se poate deteriora drastic.

Vlad Pascu riscă o pedeapsă mai mare, după ce Judecătoria Mangalia a decis să îi schimbe încadrarea juridică în dosarul accidentului de la 2 Mai
Recomandări
Vlad Pascu riscă o pedeapsă mai mare, după ce Judecătoria Mangalia a decis să îi schimbe încadrarea juridică în dosarul accidentului de la 2 Mai

În plus, congelarea fructelor de mare și a peștelui crește disponibilitatea acestor produse delicioase.

Descoperă care sunt beneficiile consumului de pește.

Cum să decongelezi corect peștele

Cum să decongelezi peștele peste noapte

Una dintre cele mai sigure și mai bune moduri de a dezgheța peștele este în frigider peste noapte.

Tot ce trebuie să faceți este să vă amintiți să îl mutați din congelator în frigider înainte de a merge la culcare și va fi dezghețat și gata de gătit în următoarea zi. Dacă peștele este suficient de subțire, s-ar putea să reușiți să-l puneți la frigider dimineața dacă intenționați să-l gătiți pentru cină.

Dacă peștele este sigilat în vid, înainte de a-l introduce în frigider, tăiați cel puțin o mică gaură în ambalaj sau îndepărtați ambalajul cu totul – este important să introduceți oxigen pentru a preveni posibila creștere a toxinelor anaerobe.

Puneți peștele pe o farfurie sau o tavă sau puneți-l într-o pungă sigilabilă și apoi pe o farfurie sau tavă și puneți-l în partea cea mai rece a frigiderului.

Când sunteți gata să gătiți, uscați peștele cu prosoape de hârtie și e gata să-l pregătiți așa cum ați face de obicei.

Cum să decongelezi peștele rapid

Coșul de cumpărături, mai ieftin în Ungaria decât în România | Experiment Libertatea
Recomandări
Coșul de cumpărături, mai ieftin în Ungaria decât în România | Experiment Libertatea
Cum să decongelezi corect peștele
Cum să decongelezi corect peștele

Următoarea modalitate bună, și este destul de rapidă, este să dezghețați peștele în apă rece. Această tehnică nu ar trebui să dureze mai mult de 30 de minute și poate dura și mai puțin timp pentru fileuri mai subțiri.

Deoarece învăluie complet peștele, apa rece îl va dezgheța mai repede decât aerul rece al frigiderului. Și chiar și un mic flux de apă va produce un ușor efect de convecție, care va accelera semnificativ procesul.

Dacă peștele nu este deja sigilat într-un ambalaj rezistent la umiditate, transferați-l într-o pungă de congelare de plastic, stoarceți cât mai mult aer posibil și închideți-l ermetic. Orice ați face, nu scufundați peștele în apă dacă nu este sigilat în plastic. Acest lucru va face ca acesta să devină plin de apă.

Puneți peștele în ambalajul său într-un vas puțin adânc în chiuvetă, umpleți-l cu apă rece și lăsați robinetul să curgă puțin, astfel încât un curent îngust de apă să curgă în vas. Asigurați-vă că apa este rece, nu caldă și cu siguranță nu fierbinte.

Începeți să verificați pachetul după 10 minute pentru a vedea dacă peștele este dezghețat.
Odată ce peștele este dezghețat, scoateți-l din apă și din ambalaj și uscați-l cu prosoape de hârtie. Gătiți așa cum ați face de obicei.

Cum poți să gătești direct peștele congelat

Dacă doriți să săriți peste procesul de decongelare, este, de asemenea, posibil să gătiți pește direct din congelator. Acest lucru este posibil în cazul în care bucata de pește nu este una foarte groasă, mai exact în cazul file-urilor sau peștelui mic.

Ungeți ambele părți ale unui file de pește congelat cu ulei, apoi puneți-l, neacoperit, într-o tigaie antiaderentă sau într-o tigaie grătar, la foc mediu-mare.

Gătiti aproximativ trei minute, apoi întoarceti, asezonați si acoperiți tigaia. Reduceți focul la mediu/mic și gătiți încă șase până la opt minute sau până când peștele este gata. Folosind această tehnică, ați putea avea o cină delicioasă și hrănitoare pe masă în 15 minute.

Vezi care sunt cele mai frecvente greșeli atunci când gătești peștele.

Cum e cel mai bine să gătești peștele

Peștele este un aliment important însă, în funcție de felul în care îl gătim, unele dintre substanțele hrănitoare din el pot fi reduse cantitativ.

Peștele la grătar

Grătarul este o modalitate rapidă de a găti pește cu adevărat gustos, fără a adăuga grăsimi suplimentare. Din păcate, se știe că grătarul provoacă formarea unor compuși nocivi numiți amine heterociclice (HA) și hidrocarburi aromatice policiclice (PAH). Aceste două tipuri de compuși se formează atunci când țesutul muscular din carne sau pește este încălzit la temperaturi foarte ridicate, în special la o flacără deschisă. Pentru a reduce expunerea la acești compuși, evitați să gătiți cu flacără deschisă, încercați să păstrați timpii de gătire cât mai scurţi posibil și să evitați carbonizarea cărnii.

Peștele prăjit

Prăjirea în ulei este o metodă de gătit la temperatură înaltă care folosește grăsimi fierbinți. În timpul prăjirii, peștele va absorbi o parte din grăsime, crescându-și conținutul de calorii și schimbând tipurile de grăsime pe care le conține. Gătirea peștelui într-un ulei, cum ar fi uleiul vegetal, care conține cantități mari de acizi grași omega-6 poate crește conținutul său de omega-6 inflamatori. În general, peștele slab tinde să absoarbă mai mult ulei decât peștele gras.

Temperaturile ridicate din timpul prăjirii dăunează, de asemenea, acizilor grași omega-3 sănătoși din pește, mai mult decât fac alte metode de gătit. De fapt, un studiu a constatat că prăjirea tonului a scăzut cantitatea de acizi grași omega-3 benefici cu 70-85%. Cu toate acestea, se pare că aceste efecte pot varia în funcție de specia de pește pe care o gătești. Alte studii au descoperit că unii pești, cum ar fi heringul, pot conține în continuare cantități benefice de omega-3 după ce sunt prăjiți.

Peștele gătit la abur

Gătitul la abur este o metodă de gătit care folosește apă sau alte lichide în timpul procesului de gătit. De asemenea, peștele poate fi gătit la cuptor în diverse lichide precum apă, supă, vin. Niciuna dintre metode nu adaugă ulei sau grăsime la pește, așa că utilizarea acestor metode nu va adăuga calorii și nu va schimba grăsimile din pește.

Prin aceste metode, peștele este gătit la temperaturi puțin mai scăzute decât alte metode, ceea ce ajută la conservarea nutrienților și se crede că reduce la minimum formarea de substanțe chimice dăunătoare precum HA și PAH. Așadar, acestea sunt considerate metode sănătoase de gătit, deoarece temperaturile lor mai scăzute și lipsa grăsimilor ajută la conservarea acizilor grași omega-3 benefici din pește, cei care stau la baza multora dintre beneficiile consumului de pește.

De ce este bine să mănânci pește

Consumul de pește aduce numeroase beneficii pentru sănătatea noastră datorită conținutului său bogat în nutrienți esențiali.

Este o excelentă sursă de proteine de înaltă calitate, esențiale pentru menținerea și creșterea masei musculare. Proteinele din pește conțin toți aminoacizii esențiali necesari organismului.

Peștele este o sursă importantă de acizi grași omega-3, cum ar fi EPA și DHA. Acești acizi grași sunt esențiali pentru sănătatea creierului, funcționarea inimii, menținerea sănătății ochilor și a pielii, precum și pentru reducerea inflamațiilor din organism.

Acizii grași omega-3 din pește sunt esențiali pentru dezvoltarea și funcționarea creierului. Consumul regulat de pește poate îmbunătăți memoria, concentrarea, capacitatea de învățare și funcțiile cognitive în general. De asemenea, poate reduce riscul de afecțiuni neurologice precum Alzheimer și deteriorarea cognitivă legată de vârstă.

Pe lângă proteine și acizi grași omega-3, peștele furnizează și o varietate de vitamine și minerale esențiale pentru sănătatea generală. Printre acestea se numără vitamina D, importantă pentru sănătatea oaselor și a sistemului imunitar, vitamina B12, esențială pentru funcționarea sistemului nervos, și minerale precum iodul, necesar pentru funcționarea normală a glandei tiroide.

Consumul regulat de pește, în special de pești grași cum ar fi somonul, tonul, macroul sau sardinele, poate reduce riscul de boli de inimă. Acizii grași omega-3 din pește au fost asociate cu scăderea nivelului de colesterol și trigliceride din sânge, reducerea tensiunii arteriale și îmbunătățirea funcției cardiace.

Sursă foto – Shutterstock.com.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Imagini din noua vilă în care Andreea Bănică s-a mutat cu familia. Cum a decis să amenajeze / FOTO
Unica.ro
Imagini din noua vilă în care Andreea Bănică s-a mutat cu familia. Cum a decis să amenajeze / FOTO
Dani Oțil și Ștefan Bănică, schimb de replici acide în direct, la TV: „În 18 ani, unii au devenit de mai multe ori părinți, alții sunt la a treia nevastă… La vârsta ta mai asculți de-o...?„
Viva.ro
Dani Oțil și Ștefan Bănică, schimb de replici acide în direct, la TV: „În 18 ani, unii au devenit de mai multe ori părinți, alții sunt la a treia nevastă… La vârsta ta mai asculți de-o...?„
De ce câștigă numai Tudor Chirilă "Vocea României". Are 7 trofee, iar ultimele 4, consecutive. Mutările geniale pe care le-a făcut în finale
Libertateapentrufemei.ro
De ce câștigă numai Tudor Chirilă "Vocea României". Are 7 trofee, iar ultimele 4, consecutive. Mutările geniale pe care le-a făcut în finale
Cele 2 condimente pe care să le pui pe carnea de porc dacă vrei să-ți iasă o friptură delicioasă pentru masa de Crăciun. Vei mânca pe săturate
FANATIK.RO
Cele 2 condimente pe care să le pui pe carnea de porc dacă vrei să-ți iasă o friptură delicioasă pentru masa de Crăciun. Vei mânca pe săturate
Ce părere are Raluca Bădulescu despre prima poza cu ea care a apărut în presă în urmă cu mulți ani: „Foarte multă lume își imaginează
Elle.ro
Ce părere are Raluca Bădulescu despre prima poza cu ea care a apărut în presă în urmă cu mulți ani: „Foarte multă lume își imaginează
Imagini din apartamentul de lux al Andreei Tonciu. L-a cumpărat mobilat și utilat, dar a aruncat tot din el! Cum arată acum / FOTO
Unica.ro
Imagini din apartamentul de lux al Andreei Tonciu. L-a cumpărat mobilat și utilat, dar a aruncat tot din el! Cum arată acum / FOTO
Bucureştenii care ar putea plăti impozite de 6 ori mai mari în 2025. Sechestru pe locuinţa celor care nu dau banii
Observatornews.ro
Bucureştenii care ar putea plăti impozite de 6 ori mai mari în 2025. Sechestru pe locuinţa celor care nu dau banii
Horoscop 24 decembrie 2024. Capricornii trebuie să limiteze interacțiunile cu cei din anturajul apropiat, ca să nu își strice singuri ziua
HOROSCOP
Horoscop 24 decembrie 2024. Capricornii trebuie să limiteze interacțiunile cu cei din anturajul apropiat, ca să nu își strice singuri ziua

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI