Despre cartofi și beneficiile lor

După orez, grâu și porumb, cartofii reprezintă a patra sursă de energie alimentară în lume. Cartofii sunt de mai multe tipuri: cartofi dulci, roșii, albi, închiși la culoare, mov, de dimensiuni mici sau mai alungiți. Toate aceste soiuri de cartofi au caracteristici și gust diferite, dar și recomandări de gătit diferite.

Datorită conținutului de substanțe nustritive, minerale, vitamine și antioxidanți, cartofii au multiple beneficii în menținerea sănătății, atunci când sunt consumați cu moderație și gătiți corespunzător.

Cartofii au un efect antiinflamator vizibil, fiind folosiți cruzi, ca remediu pentru diferite dureri, entorse sau inflamații. Cartofii conțin o substanță numită colină.

Cartofii sunt o sursă importantă de vitamina B6. Această vitamină joacă un rol vital în metabolism, prin transformarea carbohidraților și a proteinelor în glucoză și aminoacizi.

Cartofii au foarte puține grăsimi și 0% colesterol și sunt suficient de sățioși, încât o porție mică ne poate ține de foame chiar și 4-5 ore. Cartofii reglează digestia și ne pot ajuta să slăbim. Dacă îi consumăm fierți, sub formă de salată cu legume crude, ne putem bucura din plin de conținutul mare de fibre din cartofi. Fibrele normalizează tranzitul intestinal, reduc simptomele indigestiei, constipației sau diareei și pot calma balonarea și flatulența.

Cum să depozitezi cartofii în mod corect

Este foarte important să știi cum să depozitezi cartofii, pentru că sunt unele dintre legumele care se pot perisa destul de rapid atunci când sunt ținute într-un mod necorespunzător.

Odată culeși, cartofii se lasă foarte puțin la soare pentru a se usca. Apoi, cartofii se depozitează într-un loc uscat, răcoros și ferit de razele soarelui. Este bine de știut că aceștia nu trebuie nici în frigider, asta deoarece se vor altera foarte ușor.

Cum să depozitezi cartofii – reguli generale:

Cum să depozitezi cartofii în mod corect

Ține cartofii într-un loc bine aerisit

Dacă cumpărați o pungă de cartofi preambalată, punga de plastic ar trebui să aibă deja orificii, de aceea cartofii sunt adesea ținuți în plase. Puteți păstra cartofii în această pungă, doar asigurați-vă că nu-i sigilați prea strâns. Dacă ați cumpărat doar câțiva cartofi vrac, transferați-i într-o cutie de carton, coș, o astfel de pungă de plasă, pungă de hârtie sau alt recipient bine ventilat. Cartofii eliberează dioxid de carbon și apă sub formă de vapori, astfel încât o pungă etanșă se va umezi fără o ventilație adecvată. Înainte de a-i pune deoparte pentru depozitare, inspectați toți cartofii să nu aibă puncte moi, muguri, mucegai sau deteriorari cauzate de lopată. Tăiați toate zonele deteriorate și folosiți acei cartofi imediat. Doar cartofii în stare bună se vor păstra bine în depozitare pe termen lung.

Depozitați cartofii departe de lumina soarelui

Cartofii nu trebuie ținuți în aer liber, la lumină. Atunci când sunt expuși la lumina soarelui, încep să producă clorofilă, și, în cele din urmă, se încrețesc și putrezesc.

Feriți-i de umiditate

Cartofii cresc în pământul întunecat și umed. Deci, dacă depozitați cartofii într-un mediu întunecat și umed, cum ar fi sub chiuvetă, aceștia vor continua să crească și să înmugurească. Așadar, dacă e un lucru foarte important de știut despre cum să nu depoziteți cartofii, este acesta – în niciun caz în medii umede.

Depozitați cartofii într-un mediu rece și uscat

Cartofii trebuie plasați într-o cutie de carton, o pungă de plasă sau un coș pentru a asigura o bună ventilație. Păstrați cartofii într-un loc răcoros și întunecat. Nu-i depozitați deasupra frigiderului sau lângă aragaz, deoarece ambele locuri emit căldură. Și nu păstrați niciodată cartofii la frigider – temperatura rece transformă amidonul din cartofi în zahăr.

Separați fructele și legumele

Fructele și legumele nu trebuie păstrate împreună. De exemplu, merele și cartofii depozitați împreună produc etilenă, ceea ce face să putrezească atât merele, cât și cartofii.

Așadar, țineți cont de aceste recomandări despre cum să depozitezii cartofii în mod corect și îi puteți păstra astfel pe parcursul mai multor luni de zile, scrie southernliving.com.

De asemenea, este important să nu depozitați cartofii și ceapa împreună. Ambele sunt adesea solicitate în exact aceleași rețete, dar cu toate acestea, păstrarea lor împreună face mai mult rău decât bine. Ambele legume rădăcinoase conțin multă apă, ceea ce poate duce la o alterare mai rapidă. Combinate, produc un gaz etilenă care va grăbi procesul de coacere. Păstrați-le depărtate într-o zonă care are o bună circulație a aerului pentru a-și menține termenul de valabilitate lung.

Rețete cu cartofi

Odată ce ai învățat cum să depozitezi corect cartofii, aceștia pot fi preparați într-o mulțime de feluri gustoase.

Cartofi gratinați la cuptor

Cartofi gratinați la cuptor
  • 5 cartofi medii
  • 250 g ciuperci
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 1 ceapă
  • 2 căței de usturoi
  • 350 ml smântână de gătit
  • 1 linguriță cimbru
  • 300 g cașcaval ras
  • 60 g parmezan
  • sare și piper după gust

Mod de preparare

Pune cartofii la fiert 10-15 minute. După acest timp, taie-i felii rotunde și pune-i într-un vas.
Sotează ceapa până devine translucidă. Adaugă ciupercile tăiate felii.
Într-un alt vas, la foc mic (nu lăsa să fiarbă), combină smântâna, cimbrul și usturoiul tăiat mărunt. Toarnă peste cartofi, amestecă până îi acoperi de sos.
Pune o treime din cartofi într-o tavă care nu lipește. Apoi o treime din ciuperci pe deasupra. Repetă pașii până termini ingredientele. Presară cașcavalul ras și parmezanul peste.
Dă la cuptor pentru 30 de minute și lasă la răcit 5 minute înainte de servire.

Sursa – retete.unica.ro

Cartofi cu pui și bacon

Cartofi cu pui și bacon

Ingrediente:

  • 2 buc piept de pui, 4 cartofi mari, curățați și tăiați în cuburi, 6-8 felii de bacon, 1/2 cană de brânză cheddar rasă, 3 linguri ulei de măsline, Sare și piper, după gust

Mod de preparare:

Încălziți cuptorul la 180°C. Într-un bol, amestecați cuburile de cartofi cu ulei de măsline, sare și piper. Așezați cuburile de cartofi într-un strat uniform într-o tavă. Așezați piepturile de pui deasupra cartofilor. Înfășurați fiecare piept de pui cu feliile de bacon. Presărați brânza cheddar rasă peste piepturile de pui. Coaceți în cuptor timp de aproximativ 30-35 de minute sau până când pieptul de pui este gătit, baconul este crocant și brânza este topită și aurie

Salată orientală cu cartofi

Salată orientală cu cartofi

Ingrediente:

4-5 cartofi noi, fierţi în coajă şi tăiaţi cubuleţe: 2 roşii – tăiate cubuleţe; 2 castraveţi – tăiaţi cubuleţe; 2 ouă fierte, tari; 200 g măsline negre; o ceapă mică; sare, piper negru măcinat, oregano; oţet; 1 lingură cu muştar; ulei de măsline

Mod de preparare

Se spală cartofii şi se fierb în coajă. Se lasă la răcit şi se tăie în cubuleţe, iar ceapa se taie julien. . Toate ingredientele se taie cubulețe, se presară sare și se amestecă. Într-un bol, se prepară sosul de muştar, cu oţet şi ulei de măslin, sare și piper. Se toarnă sosul peste și se amestecă bine. Salata orientală de vară se serveşte rece.

Cartofi cu bacon și cașcaval, la cuptor

500 g cartofi (mărime medie)
300 g bacon
300 g cașcaval afumat
1 legătură de mărar
ulei de măsline
sare și piper după gust

Mod de preparare

Curăță cartofii, taie-i în 2 și pune-i la fiert 15-20 de minute. Cu 5-10 minute înainte să scoți cartofii, prăjește bacon-ul. După ce l-ai prăjit (nu până devine crocant, se va face până la final când îl bagi la cuptor), taie-l în fâșii mai subțiri (opțional).

Pune cartofii într-o tavă care nu lipește, stropește-i din belșug cu ulei de măsline. Asezonează cu sare și piper, presară cașcaval ras deasupra, apoi bacon-ul și dă la cuptor până cartofii se pătrund și bacon-ul se prăjește.

Toacă mărar, presară deasupra și mai dă la cuptor încă 3 minute.

Servește fierbinte, ca garnitură sau chiar ca mâncare de sine stătătoare.

Cartofi în crustă de muștar

Cartofi în crustă de muștar

6 cartofi galbeni mari
80 g muștar de Dijon
100 g muștar clasic
zeama și coaja rasă de la 2 lămâi
90 ml ulei de măsline
4 căței de usturoi tocați
1/2 lămâie tăiată felii
sare și piper după gust
pătrunjel proaspăt pentru ornat

Mod de preparare

Într-un bol mare, amestecă toate ingredientele în afară de cartofi. Pe aceștia fierbe-i 10 minute în apă cu sare, taie-i cubulețe și aruncă-i în sosul aromatizat din castron. Dacă folosești cartofi noi, îi poți lăsa fără probleme întregi.
Amestecă-i bine până se acoperă cu totul de sos și pune-i într-o tavă care nu lipește și dă-i la cuptor 20 de minute.
Presară pătrunjel (sau mărar, dacă preferi) proaspăt pe deasupra. Poți pune și parmezan ras, dacă vrei.

Urmărește-ne pe Google News