Satisfacţia în muncă depinde de măsura în care oamenii pot identifica modalităţi prin care să-şi dezvolte calitățile, aptitudinile, interesele, dar și personalitatea și imaginea în fața celor din jur, motiv pentru care alegerea unei profesii trebuie să fie o decizie pe care să o tratăm cu toții cu multă seriozitate și responsabilitate.

Ce profesie este bună pentru tine?

Cariera profesională reprezintă un aspect foarte important al vieții pentru oricare dintre noi, fiind un proces dificil și îndelungat, presărat adeseori cu suișuri și coborâșuri.

Indiferent de profesia pe care o ai la un moment dat, aceasta nu ar trebui să însemne doar câştiguri materiale și alte beneficii, ci mai degrabă ar trebui să ofere un echilibru perfect între ceea ce contează cel mai mult pentru tine ca individ.

Știm cu toții că jobul perfect este acela care îți dă sentimentul că ţi se potriveşte ca o mănușă, că ești bun în ceea ce faci și eşti apreciat de colegii tăi și de şefi.

În schimb, dacă ai un loc de muncă doar pentru a putea câștiga un salariu, însă unde să nu lucrezi cu plăcere, să nu fii deloc mulţumit de ceea ce faci şi nici împlinit din punct de vedere profesional, nu îți va crea niciodată o stare de bine și, implicit, randamentul pe care îl vei oferi nu va fi în nici un moment cel optim.

Fiecare dintre noi este bun sau cel mai bun într-un anumit domeniu de activitate, iar dacă descoperim care este acest domeniu, alegerea profesiei nu va fi deloc o decizie greu de luat.

De ce să devii taximetrist?

În cazul în care îți place să conduci mașina și ți-ai dori cândva să devii propriul tău șef poți foarte ușor să îmbini utilul cu plăcutul și să optezi pentru o carieră ca șofer de taxi.

Asemenea oricărui loc de muncă, taximetria este un job care vine la pachet atât cu avantaje, cât și cu dezavantaje, însă, spre deosebire de multe alte joburi, aici vei avea mai multe beneficii.

În primul rând, taximetria îți oferă flexibilitate și independență, te ține tot timpul în mișcare, iar pe de altă parte, comportamentul pe care îl vei avea față de clienți, dar și față de ceilalți participanți la trafic va reprezenta cartea ta de vizită.

În această profesie, dincolo de faptul că faci ceea ce îți place, ceea ce trebuie să mai faci este ca în permanență să le câștigi încrederea clienților tăi printr-o manieră de condus sigură, dar și prin promptitudine, politețe și chiar empatie.

Cum să devii taximetrist?

Pentru a putea practica transportul de persoane în regim de taxi sau în regim de închiriere trebuie să îndeplinești cumulativ toate condițiile prevăzute la art. 26 alin. (1) din Legea nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere.

Astfel ca să poți efectua transport de persoane pe teritoriul României în regim de taxi trebuie să ai vârsta minimă de 21 de ani și să ai o experiență de condus de cel puțin 2 ani cu permis categoria B. În același timp, trebuie să ai un cazier auto curat, fără condamnări, și să fii apt medical pentru un asemenea job. De asemenea, vei susține și un test psihologic.

Persoana care dorește să efectueze transport de persoane în regim de taxi sau transport în regim de închiriere va trebui să dețină certificat de atestare a pregătirii profesionale, care să confirme dobândirea cunoștințelor profesionale în calitate de conducător de autovehicule de transport rutier de persoane.

Certificatul de atestare profesională se eliberează de către agenţiile teritoriale ale Autorităţii Rutiere Române (ARR) pe raza căreia activează conducătorul auto pe o perioadă nedeterminată.

Documentul se obține în urma promovării unui test-grilă. Pentru a susţine examenul, viitorul taximetrist trebuie să dovedească faptul că a absolvit un curs de pregătire profesională pentru practicarea transportului de persoane în regim de taxi, cu o durată maximă de până la 3 luni.

Ce acte sunt necesare pentru atestatul de taximetrist?

Există o scurtă listă de documente pe care trebuie să le ai pentru a obține atestatul de șofer de taxi, după cum urmează:

  1. Cazierul judiciar eliberat de Poliția Română (nu se percep taxe);
  2. Avize care să ateste că ești apt din punct de vedere medical și psihologic;
  3. Cazier auto eliberat de Poliția Rutieră – acesta nu trebuie să prezinte evenimente rutiere majore și neplăcute în ultimele 12 luni;
  4. Copie xerox după diploma de studii (minimum 8 clase absolvite);
  5. Copie xerox după cartea de identitate (CI);
  6. Copie xerox după permisul de conducere (categoria B).

Cât costă atestatul de taximetrist?

Costurile pentru obținerea atestatului de taximetrist se cifrează în jurul sumei de 600 de lei și se împart după cum urmează:

  • Cursul de atestare profesională – cca 200-250 de lei;
  • Fișa medicală – cca 180-200 de lei;
  • Testul psihologic – cca 40-50 de lei;
  • Taxa de examinare ARR – cca 15-20 de lei;
  • Taxa de eliberare a atestatului – cca 65-70 de lei;
  • Copii xerox (CI, permis de conducere) + poze-tip – cca 20-25 de lei.

Prețurile sunt orientative deoarece ele pot varia în funcție de oraș, de școala unde urmezi cursul și de unitatea sanitară la care se efectuează examenele medicale.

Odată obținut atestatul va trebui să mai scoți din buzunar încă aproximativ 2.000 de lei pentru un aparat de taxare, o stație emisie-recepție, antenă de taxi, însemne specifice și casetă simbol taxi și pentru emiterea autorizației de taxi.

Citește și: Taximetrist din Cluj cu 10 ecrane pe bord, se plânge clientei: „Greu cu tehnologia!”

Ce documente ai nevoie pentru autorizația de transport

Cei care doresc să lucreze ca taximetriști independenți trebuie să obţină o autorizaţie de transport. Aceasta se eliberează de autoritatea de autorizare din cadrul primăriei localităţii pe raza căreia îşi are sediul sau domiciliul transportatorul.

Bineînțeles, pentru eliberarea unui tip de autorizație de transport vei avea nevoie de o serie de documente.

Acestea sunt: cererea transportatorului pentru eliberarea tipului de autorizaţie de transport, copia certificatului de înregistrare la registrul comerţului ca transportator sau persoană fizică autorizată, dovada îndeplinirii condiţiei de capacitate profesională şi onorabilitate şi dovada capacităţii financiare.

Citește și: Top 10 cele mai uitate lucruri de către români în mașinile Uber

Foto:Shutterstock

Urmărește-ne pe Google News