Cum dezgheți carnea în numai 5 minute

Când prânzul sau cina sunt compromise pentru că ai uitat să scoți carnea la dezghețat, poți încerca acest truc prin care să dezgheți carnea în numai 5 minute. 

Nu trebuie să mai aștepți după cuptorul de microunde minute întregi și să fii nevoit să o întorci pe partea cealaltă ca să nu se dezghețe neuniform. 

În plus, nici să o pui în apă fierbinte nu e o idee prea bună, pentru că stratul superior de carne se va găti. Cu siguranță ți s-a întâmplat să pui carnea la dezghețat într-o oală cu apă fierbinte și să își schimbe culoarea. 

Asta e pentru că stratul de la suprafață se gătește datorită apei fierbinți, însă în interior, carnea este la fel de înghețată și poate dura foarte mult să o dezgheți. 

În schimb, încearcă acest truc care funcționează în doar 5 minute. 

Trucul genial prin care să dezgheți carnea în 5 minute

Ia două oale și carnea pe care vrei să o dezgheți. Pune o oală cu gura în jos și așează carnea pe fundul oalei. Peste carne se pune a doua oală, plină pe jumătate cu apă caldă. 

Acest truc funcționează dacă ai bucăți de carne plate, cum ar fi carnea pentru șnițele, cotlete de porc, fripturi sau orice carne pe care ai împachetat-o și congelat-o astfel să există o suprafață plată, pe care a doua oală să poată fi așezată. 

Tot ce trebuie să faci este să aștepți câteva minute, în funcție de cât de groasă este carnea. 

Dacă ai o carne mai groasă, poate dura până la maximum 15-20 de minute până se dezgheață. 

Explicația este una simplă. După cum știm cu toții, metalul este un excelent conductor pentru multe lucruri, inclusiv căldură. Metale precum aluminiul conduc căldura ambientală care este surprinzător de suficientă pentru a dezgheța carnea. 

Punând carnea între două suprafețe metalice mari, ponderate de apă, crește suprafața care intră în contact cu friptura și temperatura camerei aerului, făcând acest truc foarte eficient.

Poți face același truc punând carnea pe o tavă din aluminiu și deasupra ei să pui o oală cu apă caldă. Funcționează la fel de bine. 

Cum funcționează această metodă

Există două lucruri care fac ca această metodă de dezghețare a cărnii să funcționeze. În primul rând, greutatea vasului umplut cu apă aplică o presiune suficientă pentru friptură pentru a-i crește suprafața și, astfel, este mai ușor de dezghețat.

 În al doilea rând, metalul conduce căldura ambientală, care, după cum se dovedește, poate dezgheța o bucată de carne destul de repede. 

Două bucăți de metal conduc cantitatea perfectă de căldură pentru a dezgheța rapid o friptură care se află între ele.

De ce este cea mai bună variantă de a dezgheța carnea

Aceasta este singura modalitate de a dezgheța rapid o friptură fără efecte secundare negative. 

Unii oameni pledează pentru introducerea fripturii în apă fierbinte sau în cuptorul cu microunde, dar ambele metode vor începe să gătească exteriorul cărnii, lăsând interiorul crud. 

Alții sugerează să pui apă rece de la robinet peste friptura înghețată până când este dezghețată, dar această metodă este incredibil de dificilă și nu foarte rapidă.

Alte metode prin care să dezgheți carnea

Să o lași în frigider

Sigur, ideal este să nu uiți să scoți carnea din congelator. Planificarea în avans este cheia acestei metode din cauza timpului lung implicat. 

Dacă ai, de exemplu, un pui întreg pe care vrei să îl dezgheți, asta ar însemna cam o zi întreagă de stat în frigider. 

Chiar și cantități mici de alimente congelate – cum ar fi un kilogram de carne tocată sau piept de pui dezosat – necesită o zi întreagă pentru a se dezgheța. Însă și când folosești această metodă trebuie să ții cont de câteva lucruri.

Unele zone ale frigiderului pot menține alimentele mai reci decât alte zone. Va dura mai mult timp până când carnea se va dezgheța într-un frigider setat la 0 grade, decât într-unul setat la 5 grade.

După dezghețarea în frigider, ingrediente precum carnea tocată, pieptul de pui sau fructele de mar  ar trebui să fie consumate imediat după dezghețare, în timp ce bucăți de carne roșie precum cotlete de miel sau carne de porc ori de vită pot să fie păstrate în frigider de la 3 până la 5 zile.

Să o pui în apă rece

Această metodă este mai rapidă decât dezghețarea cărnii la frigider, dar necesită mai multă atenție. Mâncarea trebuie să fie într-un ambalaj etanș sau într-o pungă de plastic. 

Dacă punga e spartă, bacteriile din aer sau din mediul înconjurător ar putea ajunge în alimente. De asemenea, țesutul din carne poate absorbi apa, rezultând un produs apos.

Punga ar trebui să fie scufundată în apă rece de la robinet, schimbând apa la fiecare 30 de minute, astfel încât să continue să se dezghețe. 

Pachetele mici de carne de pasăre sau fructe de mare – de aproximativ un kilograă – se pot dezgheța într-o oră sau mai puțin. Un pachet de 3 până la 4 kilograme poate să se dezghețe în 2 -3 ore. 

La microunde

Când dezgheți alimentele într-un cuptor cu microunde, trebuie să le gătești imediat după decongelare, deoarece unele zone ale alimentelor pot deveni calde și încep să gătească în timpul procesului de dezghețare.

Păstrarea alimentelor parțial fierte nu este recomandată, deoarece bacteriile prezente nu au fost distruse și alimentele pot atinge temperaturi optime pentru ca bacteriile să se dezvolte.

După decongelarea în cuptorul cu microunde, gătește întotdeauna carnea imediat ce e posibil.

Gătește carnea fără să o dezgheți

Când nu ai suficient timp pentru a dezgheța alimentele congelate sau pur și simplu te grăbești, trebuie să știi că poți să faci asta și fără să dezgheți carnea. 

Gătitul va dura cu aproximativ 50% mai mult decât timpul normal de gătit pentru carnea și păsările de curte complet dezghețate sau proaspete.

Cât poţi păstra carnea la congelator până să se strice

Poate cel mai des congelat aliment, carnea poate fi pastrată în congelator, în functie de tipul ei, între 1 și 12 luni. De pilda, carnea crudă are o perioada mai lungă în care rămâne nealterată. Carnea de porc poate fi ținută la congelator maxim 6 luni, cea de vițel și miel până la 9 luni, iar cea de curcan, pui sau vită până la 12 luni.

Pe de altă parte, carnea procesată, în mod surprinzător, poate fi congelată pentru mai puțin timp. De exemplu, șuncă, baconul, cârnații sau crenvurștii se pastreaza maxim 2 luni, carnea gătită se păstreaza maxim 3 luni, mai puțin în situația în care e de pui, caz în care o poți păstra până la 4 luni.

Cum fierbi corect carnea de pui pentru supe și ciorbe. Greșeala pe care o fac multe gospodine

Sursa foto: 123rf.com

Vezi şi carnea de struț – cât de sănătoasă este și cum o poți prepara!

Urmărește-ne pe Google News