Însă te-ai gândit vreodată că ori de câte ori deschizi ușa de la congelator pentru a lua produsele de care ai nevoie în interiorul acestuia va pătrunde aer cald care, în clipa în care intră în contact cu fluxul de aer rece, provoacă formarea de aburi? Ei bine, acesta este doar primul pas în procesul nedorit de formare a unui strat gros de gheață pe pereții interiori ai congelatorului, ceea ce, în timp, va îngreuna utilizarea lui, iar sertarele se vor deschide din ce în ce mai greu.

Unele frigidere cu congelator sunt dotate cu tehnologie „No Frost” (n.n. – fără gheață), ceea ce înseamnă că în interiorul acestora nu se va depune gheață. Însă nu toată lumea are în bucătărie un astfel de frigider, iar cei care folosesc frigidere mai vechi pierd foarte mult timp pentru a-l dezgheța. De aceea, operațiunea de dezghețare a congelatorului reprezintă o activitate casnică pe cât de neplăcută și anevoioasă, pe atât de necesară, mai ales dacă ne gândim că gheața suplimentară depusă în interior va reduce eficiența și va crește factura la energie electrică. Din fericire, există o serie de metode prin care poți dezgheța congelatorul fără prea mari bătăi de cap. De aceea, noi îți prezentăm în cele ce urmează cele mai eficiente metode, trucuri și sfaturi care sperăm să te ajute să realizezi o dezghețare simplă și rapidă a congelatorului tău.

De ce este bine să dezgheți congelatorul

Înainte de toate, trebuie să vedem de ce este necesar să dezghețăm congelatoarele. În principal, umiditatea pătrunde în interiorul aparatului din două surse: fie de la alimentele depozitate, fie din cauza deschiderii dese a ușii acestuia. În acest fel, umezeala se stabilește în interiorul congelatorului și are drept consecință formarea gheții, ceea ce va provoca lipirea alimentelor congelate între ele și blocarea sertarelor. Ar mai trebui să știi că grosimea gheții de la interior va crește puțin câte puțin de fiecare dată când vei deschide ușa congelatorului.

Drept urmare, frigiderul va consuma în mod evident mai multă energie pentru a putea menține temperatura optimă în congelator din cauza faptului că gheața depusă la interior va acționa ca un strat izolator, după cum informează site-ul Which.co.uk. În plus, mâncarea din congelator s-ar putea strica pentru că nu va mai fi păstrată la o temperatură mai mică de 0° Celsius.

Atunci când vine vorba de dezghețarea congelatorului mulți oameni consideră această activitate o sarcină pe cât de plictisitoare, pe atât de mare consumatoare de timp. Cu toate acestea, dezghețarea congelatorului este importantă pentru că, dacă este făcută periodic, va menține eficiența și funcționarea corespunzătoare a acestuia.

De asemenea, trebuie să știi că dezghețarea congelatorului este o activitate pe care ar trebui să o planifici din timp. În mod ideal, operațiune de dezghețare a congelatorului ar trebui făcută cel puțin o dată sau de două ori pe an ori atunci când observi că stratul de gheață care s-a acumulat în interiorul acestuia este mai gros de un centimentru.

Când este bine să dezgheți congelatorul

Este important de știut că, înainte de a demara operațiunea de dezghețare a congelatorului, va trebui să scoți toate alimentele din congelator și să le păstrezi într-un alt loc. În acest sens este ideal un loc cu o temperatură similară cu cea din congelator, cum ar fi un alt congelator, o ladă frigorifică sau chiar o cutie cu gheață.

În plus, dacă dispui de un aparat dotat cu funcția SuperFrost, va trebui să o activezi cu 24 ore înainte de a dezgheța congelatorul, astfel încât temperatura să coboare de la -18° Celsius la -32° Celsius. Astfel, alimentele vor fi înghețate în totalitate și va fi prevenită dezghețarea rapidă a acestora.

Specialiștii în domeniu recomandă ca procesul de dezghețare a congelatorului să se facă pe timp de iarnă, o zi cu temperaturi sub 0 grade fiind ideală. Asta pentru că temperaturile scăzute din exterior vor fi mult mai potrivite pentru alimentele congelate, iar procesul de dezghețare va fi mult mai eficient și mai puțin stresant.

Citeşte și: Cum se curăță frigiderul. Cea mai bună metodă pentru a curăța aparatul electrocasnic

Cum dezgheți simplu și rapid congelatorul

Există mai multe metode și trucuri pe care le poți folosi pentru a dezgheța rapid congelatorul. Iată-le pe cele mai simple dintre acestea:

Metoda clasică de dezghețare

Această metodă constă în golirea tuturor sertarelor, rafturilor și compartimentelor și depozitarea alimentelor într-un loc cu o temperatură similară cu cea din congelator. Apoi este necesar să deconectezi cablul de alimentare de la priză, mai scrie sursa citată anterior. În acest fel gheața va începe să se topească treptat, iar pentru a evita o nedorită inundație, trebuie să așezi la baza congelatorului un lighean sau o tavă. Asigură-te că acestea sunt așezate corect. De asemenea, poți folosi și mai multe prosoape vechi de baie. Această metodă poate dura câteva ore sau chiar o zi întreagă, în funcție de cât de multă gheață s-a adunat în congelator. După ce toată gheața s-a topit se recomandă curățarea congelatorului cu o soluție pe bază de apă, bicarbonat de sodiu și oțet și să apoi să-l lași să se usuce complet înainte de a-l reporni și de a reașeza alimentele la locul lor. Se recomandă urmărirea procesului de dezghețare pentru îndepărtarea gheții care a căzut de pe pereții congelatorului, precum și pentru a monitoriza nivelul apei din tavă. Spațiile deja eliberate de gheață trebuie curățate cu un burete.

Folosește apă caldă

O altă metodă rapidă și eficientă de dezghețare a congelatorului o reprezintă utilizarea apei calde. Înainte de a începe, asigură-te că ușa este deschisă, iar toate rafturile sunt golite de alimente. Apoi, va trebuie să încălzești o cantitate mare de apă pe care o vei turna într-un vas adânc. Plasează respectivul vas cu apă caldă în congelator și închide ușa. Așteaptă în jur de 15 minute și apoi verifică dacă stratul de gheață s-a topit integral. În cazul în care gheața nu s-a topit va trebui să mai lași recipientul cu apă caldă în interiorul congelatorului și să verifici din nou la un interval de 4-5 minute. Gheața se va topi mai rapid, iar bucățile de gheață vor trebui scoase pe măsură ce se desprind de pereții laterali. Cu un burete sau cu o cârpă moale poți colecta apa și excesul de gheață. După ce toată gheața s-a topit, scoate recipientul cu apă și curăță congelatorul cu o soluție de bicarbonat de sodiu, apă și oțet.

Folosește un uscător de păr

Un alt truc rapid și eficient pentru dezghețarea congelatorului constă în utilizarea unui uscător de păr

Un alt truc rapid și eficient pentru dezghețarea congelatorului constă în utilizarea unui uscător de păr, care va trebui setat pe o temperatură cât mai mare și la o putere mare de suflare. Ține uscătorul la o distanță sigură pentru a evita deteriorarea congelatorului și îndreaptă-l astfel încât fluxul de aer cald să fie direcționat către gheața de pe pereți. Continuă acest proces până când toată gheața se va topi, iar congelatorul va fi curat și uscat.

Folosește o soluție de degivrare

Pentru o dezghețare mai rapidă și mai ușoară a congelatorului poți să utilizezi o soluție de degivrare specială, pe care o poți achiziționa din magazinele specializate. Astfel de soluții sunt concepute pentru a topi gheața și pentru a elimina depunerile de pe pereții congelatorului, ceea ce face ca procesul de dezghețare să fie mult mai rapid și mai ușor. Înainte de a începe, citește cu atenție instrucțiunile de pe ambalajul soluției de degivrare și urmează-le întocmai.

Folosește un ventilator

Un alt truc pe cât de util, pe atât de eficient în procesul de dezghețare a congelatorului îl reprezintă utilizarea unui ventilator care să circule aerul cald în interiorul congelatorului pentru a topi gheața. Plasează ventilatorul în fața congelatorului, la o distanță de 20-30 de centimetri, pornește-l și setează-l la cea mai mare viteză. Acest lucru va ajuta la circulația aerului cald în jurul gheții și va accelera procesul de topire.

Cum ar trebui curățat congelatorul?

După ce au fost îndepărtate excesul de apă și bucățile de gheață, următoarea operațiune cre trebuie făcută este aceea de curățare a congelatorului. Pentru asta vei avea nevoie de o soluție pe bază de apă caldă și detergent lichid, care, spun specialiștii, este ideală pentru curățarea congelatorului. După ce ai spălat bine congelatorul acesta va trebui clătit cu apă curată și uscat foarte bine. Pentru a elimina mirosurile neplăcute din congelator poți folosi niște dischete din bumbac îmbibate în zeamă de lămâie. De asemenea, poți să utilizezi și un bol cu bicarbonat de sodiu, care va elimina mirosurile din frigider sau congelator. Ultimul lucru pe care trebuie să-l mai faci este să închizi ușile și să reconectezi congelatorul la sursa de alimentare. Apoi, după ce temperatura din interior este cea recomandată de producător, vei putea să pui alimentele la loc.

Citește și: Cât timp rezistă carnea de porc la congelator 

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
 

Urmărește-ne pe Google News