Cuprins:
Ce este biftec tartar și cum a apărut
Biftec tartar este un fel de mâncare din carne de vită crudă tocată. De obicei, se servește cu ceapă, capere, ciuperci, piper, sos Worcestershire și alte condimente, adesea prezentate separat, pentru a fi adăugate după gust. Se servește adesea acoperit cu un gălbenuș de ou crud. Este asemănător cu çiğ köfte turcesc, yukhoe coreean și sashimi japonez, care este la rândul lui foarte cunoscut.
Denumirea de tartar este uneori generalizată la alte preparate din carne crudă sau pește.
În Franța, o variantă mai puțin obișnuită numită tartar aller-retour este o grămăjoară de carne tocată în mare parte crudă, ușor prăjită pe ambele părți.
Biftec tartar este unul dintre acele feluri de mâncare pe care fie le iubești fie nu vrei niciodată să mănânci. Mulți dintre noi iubesc sushi, dar consideră complet neatrăgătoare ideea de a mânca carne roșie crudă, ca să nu mai vorbim de gălbenușul de ou crud.
Ca multe rețete unice, biftec tartar are o istorie complexă. Numele Tartar este folosit pentru multe preparate crude. Cu toate acestea, este în general acceptat că felul de mâncare original a fost făcut din carne de cal. În ceea ce privește această alegere neobișnuită, explicația pentru ea este faptul că cu secole în urmă, carnea de vită era puțină în Franța în timpul războiului franco-prusac din 1870 și carnea de cal era populară pentru că nu era infestată cu așa de mulți paraziți.
Există cel puțin două povești despre originea tartarului. Cea mai plină de culoare povestește despre tătari, nomazi turci care au fuzionat cu armatele liderului mongol Ghengis Khan la începutul secolului al XIII-lea. Călăreții mongoli puneau plăci de carne de cal, sub șa, și mâncau carnea crudă după o zi lungă. O altă poveste sugerează o teorie mai plauzibilă. Felul de mâncare a evoluat din tradiția polineziană franceză a consumului de carne crudă, combinată cu reînnoirea sosului tartar francez clasic de către Georges Auguste Escoffier ca un condiment pentru diverse preparate din carne, rezultând versiunea cunoscută sub numele de biftec tartar.
Cum să faci biftec tartar
Rețeta de biftec tartar poate varia în funcție de regiunea în care o mănânci, ea putând fi găsită în majoritatea restaurantelor care se respectă. Cu toate acestea, poți face biftec tartar și acasă.
Biftec tartar cu muștar
Ingrediente
- 1 ½ kilograme file de vită
- ½ cană eșalotă tocată
- ¼ cană capere tocate
- 1 gălbenus mare + gălbenusuri în plus pentru servire, opțional
- 3 linguri muștar picant + 1 lingură Dijon
- 2 linguri pătrunjel tocat
- 2 linguri ulei de măsline
- 1 lămaie cu coaja si zeama
- Sare si piper
Mod de preparare
Tăiați toate bucățile de grăsime în exces de pe bucățile de carne. Apoi tăiați mărunt fileurile în bucăți de 0,5 mm. Faceți acest lucru tăind fripturile în fâșii fine. Tăiați fâșiile în jumătate sau treimi. Apoi tăiați panglicile de friptură în cruce.
Tocați eșalota și caperele. Se curăță și se dau cu sucul de lămâie. Adăugați gălbenușul de ou, 1 lingură suc de lămâie și muștar picant. Se amestecă pentru a combina.
Într-un bol, adăugați friptura tocată, eșalota tocată, caperele, amestecul de gălbenușuri de ou, pătrunjelul, uleiul de măsline, coaja de lămâie, 1 linguriță de sare și ½ linguriță de piper negru pisat. Amesteca bine.
Gustați, apoi adăugați sare, piper sau suc de lămâie, dacă doriți.
Serviți imediat.
Pentru prezentarea tradițională, presați friptura tartar în forme, apoi răsturnați-l pe farfurii mici de servire în formă de disc. Se ornează cu pătrunjel și/sau capere în plus. De asemenea, puteți pune un gălbenuș de ou în plus, dar rețineți că acest lucru va face ca textura tartarului să fie foarte densă și mătăsoasă.
Biftec tartar cu sos
Ingrediente
- 250 g muschi de vită
- 1 gălbenus
- 1 linguriță mustar picant
- 1 bucată ceapa medie
- 1 lingura capere
- 1 lingurita sos Worcestershire
- 3 picaturi sos Tabasco
- 2 linguri ulei masline
- 1 lingura patrunjel tocat marunt
- sare, piper
Mod de preparare
Carnea se taie cu cuţitul mărunt, mărunt. Într-un vas se amestecă cu telul gălbenușul, muștarul, ceapa tăiată peștișori sau mărunt, caperele, sosurile, sarea și piperul. Amestecând cu telul, se adaugă și uleiul de măsline.
Carnea tocata se adaugă în sos, se pune și pătrunjelul și se potrivește de sare și piper.
Pe farfuria de servit, cu doua linguri care se învârt cu pasta de carne între ele, se pune o porţie de tartar. Se pune deasupra un gălbenuș, opțional și se ornează după preferință.
Biftec tartar cu coniac
Ingrediente
- 550 g file de vită, tăiat cubulețe
- 25 g de eşalotă tocată mărunt
- 40 g cornichons, tocați
- 40 g de capere
- 1/2 ardei iute roșu, tocat mărunt
- 80 ml de ketchup de roșii
- 20 g de muștar de Dijon
- 90 g maioneză
- 5 picături de Tabasco
- 14 ml de coniac
- arpagic, tocat
- pătrunjel, tocat
- 1 linguriță piper negru
- 1 praf de sare.
Mod de preparare
Într-un castron mare, amestecați toate ingredientele pentru biftec tartar până când amestecul începe să se lege.
Modelați amestecul în 4 chifteluțe. Va rămâne sos în bol, nu aruncați deoarece este necesar pentru pasul următor.
Așezați chiftelele tartar și stropiți cu puțin din sosul rămas în bol. Acoperiți cu un gălbenuș de ou crud și însoțiți cu o felie de pâine și rucola. Se condimentează și se servește imediat.
Riscuri și îngrijorări privind carnea și ouăle crude
Preocupările legate de sănătate au redus popularitatea acestui fel de mâncare cu carne crudă în unele părți ale lumii din cauza pericolului de contaminare cu bacterii și paraziți cum ar fi Toxoplasma gondii și Taenia saginata.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, atunci când sunt respectate regulile de igienă de bază și se folosește carne proaspătă, riscul de infecție bacteriană este scăzut. Cu toate acestea, în Statele Unite ale Americii spre exemplu, dar și în alte state, chiar și în Europa, carnea de vită tocată nu este de obicei vândută în ideea de a fi mâncată negătită. Procesul de tocare a cărnii de vită poate introduce orice agenți patogeni de suprafață în interiorul cărnii, unde prezintă un pericol mai mare.
Toxoplasma gondii este un parazit care poate fi găsit în carnea crudă sau insuficient gătită. Un studiu a constatat că adesea carnea gătită inadecvat este principalul factor de risc pentru infecția cu toxoplasmă. Din cauza riscului de toxoplasmoză congenitală la făt, femeile însărcinate sunt sfătuite să nu mănânce carne crudă niciodată. S-a demonstrat că toxoplasmoza latentă, care durează o viață întreagă, provoacă o memorie mai slabă la vârstnicii infectați. S-a presupus că toxoplasmoza latentă la adulți provoacă (dar nu s-a dovedit) efecte psihologiceși IQ mai scăzut.
Taenia saginata (tenia de vită) poate fi dobândită și prin ingestia de carne de vită insuficient gătită. Tenia este transmisă la om prin chisturi larvare infecțioase găsite la bovine. Persoanele cu taeniasis pot să nu știe că au o infecție cu tenia, deoarece simptomele sunt de obicei ușoare sau inexistente, dar este totuși posibil să se dezvolte cisticercoză.
Descoperă Ce este Sannakji şi de ce poţi muri dacă mănânci aşa ceva
Cum faci tartar de pește
Termenul de tartar se referă de oobicei la preparatul din carne de vită, însă modul de preparare este folosit și în cazul peștelui. În plus, peștele crud este potențial mai puțin periculos decât carnea de vită crudă.
Ingrediente
- 480g ton proaspăt
- 2 cepe verzi tocate
- 1 ardei iute roșu mediu, tocat mărunt
- 2,5 cm de rădăcină proaspătă de ghimbir, curățată și rasă sau tăiată mărunt
- 1 lingura miere limpede
- 6 linguri sos de soia
- 1 lime, doar suc
- 2 linguri ulei de susan
- 2 linguri de seminte de susan, prajite
- 4 felii de ciabatta
- câteva crengute de coriandru proaspăt, pentru ornat
Mod de preparare
Scoateți și aruncați orice oase sau bucăți care nu sunt carne macră de ton. Tonul rămas se taie mărunt și se pune într-un castron mare. Pune vasul pe gheață pentru a se menține rece.
Adăugați ceapa verde, ardeiul iute și ghimbirul la ton și amestecați bine.
Într-un castron separat amestecați mierea, sosul de soia, sucul de lămâie, uleiul de susan și semințele de susan prăjite.
Prăjiți feliile de ciabatta pe o tigaie.
Pentru a servi, presați tartarul de ton într-un inel de bucătar pe fiecare farfurie de servire. Scoateți cu grijă inelul, aranjați pâinea prăjită și felii de lime în jurul tartarului.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!