Cuprins:
Ce e bine să știi când faci burgeri acasă
Când vremea se încălzește și pofta de grătar parcă și ea crește, un burger bun, mare și suculent poate fi exact ce îți dorești. Și un burger făcut acasă poate fi, cu puțină atenție, mult mai gustos și nutritiv decât cei pe care îi găsești la fast-food.
Alege cea mai bună carne de burger
Caută carne de vită cu un conținut de grăsime de 20%. Raportul de 80/20 este cheia unui burger perfect, suculent, dar nu gras. Poți toca acasă carnea pentru burger sau poți merge la măcelărie să ți-o toace acolo. Totuși, dacă poți, evită să cumperi carnea tocată direct din magazin, nu întotdeauna conține carne de calitate.
Nu vrei burger de vită? Alte opțiuni
E adevărat că vita este prima alegere atunci când vine vorba de burgeri delicioași, însă alternativele sunt nesfârșite: burgeri de pui, burgeri de curcan, chiar burgeri de somon! Optează pentru carne de pasăre, pește gras sau carne de porc tocată. Sau de ce nu, de miel? De asemenea, poți opta pentru fasole neagră și quinoa dacă vrei un burger vegetal. Rețineți că burgerii de pasăre sau fructe de mare trebuie să fie gătiți complet. Mediu-rare nu este o idee bună pe un burger de pui, porc sau pește.
Modelați burgerii corect
Când formați un burger pentru grătar, urmăriți o grosime de până la maxim 2 cm și un diametru de până la maxim 10 cm. Burgerii se vor micșora ușor pe măsură ce se gătesc, așa că doriți ca chiftelele crude să fie puțin mai mari decât chiflele pe care le veți obține în cele din urmă.
Cum se condimentează burgerii
Un burger mare merită o aromă grandioasă, iar asta nu înseamnă că trebuie să mergi cu bananele cu condimente. Când lucrați cu carne de înaltă calitate, ceapa călită amestecată în chifteluțe pur și simplu nu este necesară. Alte lucruri de lăsat în urmă: ou, pesmet, chimen, pudră de usturoi, condimente pentru taco, etc. Burgerul nu e friptură.
Există doar două condimente pe care trebuie să le puneți la carnea de burger: sare și piper. Evitați totuși să amestecați aceste condimente în carnea de burger, deoarece adăugarea prematură de sare la carnea de vită o poate întări. În schimb, asezonați chiftelele cu sare și piper negru proaspăt măcinat după ce au chiftelele au fost formate și chiar înainte de a planifica să le scoateți la grătar.
Cum să gătești burgeri pe grătar
Setați temperatura grătarului cu gaz la foc mare și lăsați-i câteva minute să se încălzească sau pregătiți un grătar cu cărbune pentru căldură directă.
Timpul total necesar pentru gătirea burgerului va fluctua în funcție de temperatura grătarului și de dimensiunea chifteluțelor de burger. Oricare ar fi ideea ta despre un „burger făcut”, folosește sugestiile de mai jos, ca un ghid pentru gătit, nu ca o regulă:
Cât timp să faci burgeri la grătar
Mediu-rare: 6-7 minute în total
Mediu: 7–8 minute în total
Bine făcut: 10 minute în total
În timp ce aproximarea timpilor de grătar vă poate ajuta cu siguranță, utilizarea unui termometru cu citire instantanee pentru a verifica temperatura internă este cea mai sigură modalitate de a ști că burgerii dumneavoastră sunt gătiți la perfecțiune.
Temperatura interioară pentru burgeri:
Medium-rare: 55 -60 de grade
Medium: 60-65 de grade
Bine făcut: 75 de grade
În afară de verificarea ocazională a temperaturii, lăsați chiftelele în pace odată ce ajung pe grătar. Tot ce aveți de făcut este să le întoarceți o singură dată, la jumătatea timpului de gătire. Rezistați nevoii de a apăsa pe chifteluțe, care poate duce la burgeri uscați.
Sfaturi pentru a construi burgeri mai buni
Pentru cheeseburgeri perfecți -pregătește o felie de brânză după ce răsturnați burgerii și acoperiți grătarul pentru ultimul minut de gătit. Folosiți o felie de cheddar sau orice altă brânză preferați. Menținerea căldurii de la grătar va face ca brânza să se topească rapid și uniform, ceea ce înseamnă că va fi perfect lipicioasă până când burgerul se va termina de gătit.
Nu în ultimul rând, îmbrăcați chiflele cu un sos special pentru burgeri. Puteți opta pentru o combinație de maioneză, ketchup și puțin Worcestershire. Sau faceți propriile alegeri.
Cum faci cele mai bune chifle pentru burgeri acasă
Sigur că poți cumpăra chifle proaspete din comerț, dar cele pe care le faci acasă sunt cu siguranță mai gusoase și mai pufoase. În plus, știi exact ce conțin.
Ingrediente:
- 600 g faină
- 180 ml lapte
- 10 ml apă
- 30 g unt
- 1 ou
- 25 g drojdie proaspată
- 1 praf sare
- 1 praf zahar
- seminte de susan sau mac pentru decorat
Mod de preparare
Pune pe foc apa și laptele, cât să se încalzeasca, și apoi dizolvă în lichid drojdia cu zahărul.
Făina și sarea se amestecă, se face un gol la mijloc și se toarnă laptele cu drojdia, untul moale și oul. Amestecă și framânta un aluat omogen.
Lasă să crească, aproximativ o oră. Apoi, aluatul se lucrează puţîn pe masa de lucru presărată cu făină.
Din el formează bile pentru viitoarele chifle. Presează-le puţîn și lasă-le să crească înca 10 minute.
Apoi, umezește puţîn fiecare chiflă și se presară susanul sau macul (opțional, desigur).
Pune chiflele în tava de copt tapetată cu hârtie și dă-le la cuptor să se coacă, aproximativ 20 de minute.
Cum să faci burgeri acasă – rețete
Burger de vită
Burgerul clasic conține chifla din carne de vită condimentată cu sare și piper și celelalte ingrediente care se adaugă lângă aceasta. Însă, foarte mulți preferă să condimenteze mai mult carnea de burger. Iată cum se poate face acest lucru:
- 800 g carne tocată de vită
- 2 castraveţi acri
- 1 căpăţână salată verde
- 6 chifle
- 100 g caşcaval
- 1 roşie sau un ardei gras roşu
- 100 g unt pentru prăjit
- 6 măsline negre mici
- verdeaţă pentru ornat
- 1 lingura muştar
- sare
- piper
Mod de preparare
Salata verde şi roşia se spală şi se lasă la scurs într-o strecurătoare. Caşcavalul se taie rondele, iar chiflele se taie pe orizontală în jumătăţi. Castraveţii se taie rondele şi se lasă la scurs.
Carnea tocată se condimentează cu sare, puţin piper şi muştar. Se amestecă până se omogenizează şi se împarte în 6 părţi. Se formează hamburgerii după dimensiunea chiflelor şi se prăjesc într-o tigaie încinsă cu unt. Se lasă câte 10-12 minute pe fiecare parte, la foc potrivit, până se rumenesc frumos, iar carnea este bine pătrunsă.
Se aşază pe câte o farfurioară sau pe câte o jumătate de chiflă şi se ornează cu salată verde, felii de castraveţi, caşcaval, roşii tăiate felii, măsline şi verdeaţă.
Burger de pește
Deși burgerul de vită este cel mai popular și cel mai apreciat, putem face burgeri acasă și din alte ingrediente. Iată câteva dintre acestea:
- 500 g pește alb fără oase
- 1 ceapă
- 2 căței de usturoi
- 1 legătură de pătrunjel
- 1 ou
- 150 g pesmet
- 1 pahar de ulei pentru prăjit
- un praf de sare
- piper
Mod de preparare
Într-o tigaie cu puțin ulei se călește ceapa tocată mărunt. Ceapa trebuie să se coloreze puțin și să se înmoaie.
Pentru a verifica dacă peștele mai are oase, acesta se taie în bucăți mici cu ajutorul unei foarfece de bucătărie.
Bucățile de pește se amestecă, într-un castron cu ceapa călită, usturoiul pisat, pătrunjelul tocat fin, oul bătut, sarea, piperul și 2-3 linguri de pesmet. Compoziția trebuie să se lege bine, iar dacă acest lucru nu se întâmplă se mai adaugă pesmet.
Amestecul de burger de pește se lasă la frigider timp de 30-40 minute. pentru ca aromele să se cunoască mai bine.
Se scoate aluatul de burger de la frigider și, cu ajutorul mâinilor se formează mici chiftele aplatizate. Din acesată cantitate ar trebui să rezulte circa 4 burgeri mărișori.
Dacă se doresc burgeri de pește mai crocanți se pot da prin pesmet.
Într-o tigaie cu ulei, la foc mediu se prăjesc burgerii de pește timp de 3-4 minute pe fiecare parte sau până prind o culoare maronie frumoasă. Burgerul trebuie să rămână umed în interior.
Burgerii se servesc în chifle alături de salată și sosul preferat.
Halloumi burger
- 2 chifle
- 1 ardei capia
- 1/2 ceapă roșie
- 100 g brânză Halloumi
- 1 linguriță suc de lămâie
- 1 linguriță ulei de măsline
- câteva frunze de rucola sau salată verde
- 1 avocado
- sare
Pentru sos
- 50 g suc de roșii,
- 1 linguriță de miere
- 1/2 linguriță de oțet de mere,
- sare și piper.
Mod de preparare
Brânza halloumi se taie în două felii mai grosuțe, se unge cu puți ulei de măsline și se pune pe tigaia grill sau direct pe grătar, dacă avem așa ceva.
Tot pe grătar pe pune și ardeiul capia, pentru un gust mai intens al minunatului halloumi burger.
Brânza halloumi se lasă câte un minut sau două, maxim, pe fiecare parte, după ce tigaia a fost încinsă.
Avocado se pasează și se amestecă cu un praf de sare și o linguriță de suc de lămâie.
Se prepară sosul de roșii din ingredientele pentru sos, amestecate după gust.
Ceapa se taie rondele
Ardeiul capia ușor copt se poate curăța de coajă sau se lasă întreg. Se taie în două, pentru a fi pus în ambii burgeri halloumi.
Chifla se taie pe jumătate și se montează burgerul: se unge mai întâi fiecare parte din chiflă cu sosul de roșii, apoi se adaugă o felie de brânză halloumi. Deasupra se pune pasta de avocado, ceapa rondele, câteva frunze de rucola sau salată și ardeiul.
Halloumi burger poate fi servit ca atare sau alături de o salată verde de crudități, pentru un plus de vitamine. Poftă bună!
Sursă – retete.unica.ro
Burger vegetal din fasole
- 250 g fasole boabe rosie din conserva, scursa
- 3 linguri porumb dulce
- 1 lingurita amidon
- 1 lingurita sos de soia
- 3 linguri pesmet
- patrunjel proaspat sau o alta planta preferata
- 1 ceapa
- 1 catel de usturoi
- boia, dupa gust
- ardei iute, dupa gust
- sare
- piper
- 4 chifle de burgeri
- avocado
- spanac/rucola
- rosii
- maioneza
Mod de preparare
Amestecă ingredientele pentru chiftele cu ajutorul unui robot de bucătărie, până obții un aluat compact. Împarte compoziția în chiftele și prăjește-le în puțin ulei, după ce le-ai dat prin pesmet. Încălzește chiflele pentru burgeri, tăiate în două pe grosime. Asamblează burgerul, folosind puțin sos de maioneză pe chifle.
Burger din dovlecel
- 150 g dovleac
- 40 g orez
- jumătate de linguriță de turmeric
- jumătate de cățel de usturoi
- jumătate de linguriță de boia afumată
- 1 lingură de făină
- chili (după gust)
Mod de preprare
Se fierbe orezul conform instrucțiunilor de pe pachet. Orezul alb fierbe în cam 7 – 10 minute, pe când cel integral poate fierbe în circa 10-20 minute. După fierbere se condimentează cu turmeric, boia, chili și usturoi.
În timp ce orezul se gătesște, pregătim dovleacul. Se curăță și se taie în cuburi. Acesta se poate găti la microunde (6 minute), la cuptor (30 minute) sau la aburi (20 minute).
Orezul și dovleacul se pasează cu ajutorul unui blender sau robot de bucătărie. Se gustă și se mai adaugă condimente, în funcție de gustul fiecăruia. Se dă la rece timp de 10 minute. După ce se scoate de la frigider se adaugă lingura de făină și se amestecă bine. Cine are boala celiacă poate înlocui făina cu mălai fin.
Cu ajutorul unei linguri și a mâinilor umezite cu apă, se formează hamburgeri de dovleac cam de aceeași mărime.
Într-o tigaie în care am încins 1 lingură de ulei gătim hamburgerii la foc mediu, timp de 5 minute pe fiecare parte.
Hamburgerii de dovelac cu orez se servesc în chifle cu salată sau ca atare lângă o garnitură de cartofi sau legume.