Cuprins:
Când și unde s-a inventat pizza
Se crede că brutarul italian Raffaele Esposito, din Napoli, a fost primul care a făcut o pizza. În același timp, se spune că vânzătorii ambulanți din Napoli vindeau ceva asemănător cu ceea ce azi numim pizza, cu mult timp înainte de Raffaele.
Se pare că regele italian Umberto I și regina Margherita au vizitat Napoli în 1889, iar Raffaele Esposito a fost rugat să le facă o pizza. A făcut pizza cu roșii proaspete, brânză mozzarella și busuioc. Acea pizza a fost numită Pizza Margherita și, desigur, este extrem de populară și astăzi.
Cum să faci cel mai bun aluat de pizza
E greu de stabilit care este cel mai bun aluat de pizza, însă, potrivit bucătarilor experimentați, este nevoie de câteva ingrediente de care nu ne putem lipsi dacă vrem un blat delicios. În plus, e important să ținem cont de câțiva pași importanți în modul de preparare.
Ingredientele
Așadar, cele mai importante ingrediente pentru un aluat de pizza ca în Italia, sunt făina de bună calitate, drojdia, sarea, uleiul de măsline și apa. Aceste ingrediente mai pot fi însoțite și de altele, precum zahărul sau alte condimente, însă fără ele este posibil ca blatul de pizza să nu iasă la fel de crocant, la exterior, pufos în interior și delicios la gust.
Cum se pregătește aluatul de pizza
Întinderea aluatului de pizza este partea cea mai practică a procesului de preparare a blatului de pizza. Este nevoie de puțină practică, dar este la fel de ușor ca la o plăcintă.
După ce ați terminat de amestecat ingredientele, lăsați aluatul să se odihnească pe blat sau în vasul în care l-ați preparat timp de aproximativ 30 de minute. Acest lucru va permite glutenului să se relaxeze, făcând aluatul mult mai ușor de întins și modelat.
Aluatul rece, de la frigider direct, este mult mai greu de lucrat.
Pregătiți-vă suprafața de lucru cu ulei. Puteți să pudrați și cu făină, dar țineți cont de faptul că prea multă făină poate face aluatul de pizza tare. În schimb, ungeți suprafața (și mâinile) cu câteva linguri de ulei de măsline și poate doar puțină făină. Acest lucru va preveni lipirea, va oferi o textură crocantă și va asigura o culoare aurie superbă.
După ce vă apucați să întindeți aluatul, luați în calcul că, lucrându-l prea mult, poate crea o textură dură. Când ați terminat, ar trebui să aveți un cerc uniform care are aproximativ 7 mm grosime. Dacă este prea subțire, aluatul poate să nu poată susține sosul și toppingurile.
Cât timp poate fi păstrat aluatul de pizza la frigider
Aluatul de pizza poate rezista aproximativ 3-4 zile la frigider. Păstrați-l într-un recipient de depozitare etanș sau într-un castron acoperit etanș cu folie de depozitare. Lăsați aluatul scos de la frigider să stea aproximativ 30 de minute la temperatura camerei înainte de utilizare.
Se poate îngheța aluatul de pizza deja preparat?
Aceasta este o opțiune excelentă pentru cei care fac pizza des. Pregătiți o cantitate mai mare de aluat și pregătiți-l pentru congelare rotindu-l într-o bilă și acoperindu-l ușor cu ulei. Puneți mingea într-un recipient sigur pentru congelator, etichetat cu data. Congelați, dar nu mai mult de trei luni.
Când vreți să îl dezghețați, cel mai bine este să-l scoateți cu o seară înainte și să-l lăsați la frigider.
Aluat de pizza – rețeta lui Jamie Oliver
Ingrediente:
- 1 kg făină albă
- 1 linguriță sare de mare fină
- 14 g drojdie uscată
- 1 lingură zahăr tos
- 4 linguri ulei de măsline extravirgin
Mod de preparare:
Cerneți făina și amestecați cu sarea pe o suprafață de lucru curată. Faceți o gaură în mijloc.
Separat, amestecați drojdia, zahărul și uleiul în 650 ml apă călduță și lăsați câteva minute, apoi turnați în gaura din făină, încet, încet.
Cu ajutorul unei furculițe, introduceți făina treptat din lateral și amestecați-o în lichid. Continuați să amestecați, adăugând cantități mai mari de făină și, când totul începe să se adune, amestecați restul de făină cu mâinile curate, pudrate cu făină. Frământați până obțineți un aluat neted, elastic.
Puneți bila de aluat de pizza într-un castron mare, pudrat cu făină. Acoperiți vasul cu o cârpă umedă și puneți-l într-o cameră caldă timp de aproximativ o oră până când aluatul își dublează volumul.
Apoi, scoateți aluatul pe o suprafață cu făină și frământați-l puțin. Puteți fie să-l folosiți imediat, fie să îl păstrați, învelit în folie alimentară, la frigider (sau congelator) până când este necesar.
Dacă acest aluat de pizza îl folosiți imediat, împărțiți-l în câte bile mici doriți pentru a face pizza – această cantitate de aluat este suficientă pentru a face aproximativ șase până la opt pizza medii.
Descoperă cele mai bune rețete de pizza.
Truc
Acest aluat este cel mai bine făcut cu făină italiană Tip „00”, care este măcinată mai fin decât făina normală și va oferi aluatului o textură incredibil de netedă. Căutați acest tip de fărină în supermaketuri, la delicatese italiene sau internaționale. Dacă folosiți în schimb făină albă, normală, asigurați-vă că este una cu conținut ridicat de gluten, deoarece aceasta se va transforma într-un aluat minunat, elastic și delicios. (Sursă – jamieoliver.com)
Blat de pizza din făină integrală
Dacă vă place foarte pizza însă nu agreați făina albă nu este nicio problemă. Puteți face un aluat de pizza delicios și din făină integrală.
Ingrediente:
- Aproximativ o cană de făină integrală
- 150 ml apă călduță
- 20 g drojdie proaspătă sau 10 g de drojdie uscată
- 2 linguri ulei de măsline
- un praf de sare
Mod de preparare:
Amestecați făina cu sarea și apoi adăugați apa călduță și uleiul de măsline în care s-a topit drojdia. Opțional, puteți adăuga o linguriță de zahăr.
Amestecați toate ingrediente până obțineți un blat neted. Dacă este prea lipicios, mai puteți adăuga puțină făină, însă aveți grijă că prea multă făină poate face blatul să se întărească.
Lăsați blatul aproximativ 20 de minute, undeva, într-un loc mai călduros, acoperit. Apoi, scoateți aluatul pe o suprafață cu ulei și întindeți-l în forma dorită. Adăugați ingredientele de pizza preferate și bucurați-vă de o pizza delicioasă.