Cuprins:
Despre chipsuri și originea lor
Chipsurile de cartofi sunt felii de cartofi prăjiți în ulei sau copți la cuptor. Aceștia pot fi sărați sau aromatizați în diverse feluri după prăjire.
Cartofii sunt unele dintre cele mai populare legume din lume. Aceștia sunt cultivaţi în peste 120 de ţări şi consumaţi zilnic de peste un milliard de oameni. După orez, grâu și porumb, cartofii reprezintă a patra sursă de energie alimentară în lume. Cartofii au fost descoperiți în jurul anului 1500, în Peru, de către spanioli, și introduși, puțin după aceea, în Spania și în Italia.
Invenția chips-ului de cartofi este atribuită lui George Crum. În 1853 a fost bucătar la restaurantul Moons Lake House din Saratoga Springs, New York. Un client a trimis înapoi comanda sa de cartofi prăjiți, afirmând că feliile sunt prea groase. Se presupune că George Crum a tăiat felii mai subțiri de cartofi, dar clientul era încă nemulțumit. Enervat, el a decis atunci să taie bucăți subțiri de cartofi și să le prăjească în ulei până seamănă cu niște discuri crocante care nu puteau fi mâncate cu furculița. Clientul, în loc să fie iritat, a fost încântat de cartofii crocanți. Alți clienţi ai restaurantului au solicitat apoi felul de mâncare, ceea ce a determinat unitatea să ofere chipsurile sale speciale Saratoga.
Ulterior, Crum și-a deschis propriul restaurant și a prezentat chipsurile, care au devenit treptat populare în restaurantele din New England.
La sfârșitul anilor 1800, antreprenori, precum William Tappenden, au început să înființeze companii pentru a face chipsuri de cartofi disponibile în magazinele alimentare. Inițial, chipsurile vândute în magazine erau păstrate în butoaie mari sau recipiente de sticlă și erau cântărite și măsurate de acolo. Până când clienții ajungeau la fundul butoiului, chipsurile erau de obicei învechite și rupte.
În 1926, Laura Scudder, care era și asistentă și avocat calificat, a dezvoltat o metodă de a topi două bucăți de hârtie cerată într-o pungă pentru a stoca chipsurile. Acest lucru a dus în cele din urmă la producerea de pungi de celofan pentru a păstra chipsurile proaspete. Tot în anii 1920 s-au inventat atât mașina de curățare mecanică a cartofilor, cât și friteuza, permițând prelucrarea unor cantități mai mari de chipsuri.
La sfârșitul anilor 1930, compania lui Herman Lay a devenit prima care și-a comercializat cu succes cipsurile de marcă în Statele Unite.
Astăzi numeroase companii produc chipsuri de cartofi. Chipsurile pot fi prăjite sau coapte și se găsesc într-o varietate de forme și arome – sărate, nesărate sau asezonate cu arome precum barbecue, smântână și ceapă, brânză cheddar, chilli, picante. Snack-urile din cartofi de dimensiuni și calitate uniforme, cum ar fi Pringles, sunt create din fulgi de cartofi uscați, care sunt formați în aluat și remodelați ulterior, arată Britannica.com.
Cum să faci chipsuri acasă
Pentru a face chipsuri acasă, alegeți cartofi proaspeți, fără defecte sau porțiuni stricate. Asigură-te că tai feliile de cartofi la aceeași grosime pentru a permite o gătire uniformă. Poți utiliza un cuțit ascuțit sau un dispozitiv de tăiat chipsuri (dispozitivul cu care cureți cartofii poate fi o idee bună de asemenea).
Unele rețete pentru chipsuri făcute acasă sugerează înmuierea feliilor de cartofi în apă rece pentru a elimina excesul de amidon și pentru a ajuta la obținerea unor chipsuri mai crocante. După înmuiere, asigură-te că usuci foarte bine feliile de cartofi.
Încălzește uleiul într-o tigaie adâncă sau într-o friteuză la o temperatură potrivită (de obicei, în jur de 175-190°C). Cu cât uleiul este mai cald, cu atât chipsurile vor fi mai crocante.
Adaugă feliile de cartofi în uleiul încins în porții mici. Feliile trebuie să fie complet acoperite de ulei pentru a se prăji uniform. Prăjește-le până devin aurii și crocante. Asigură-te că le scoți când au atins culoarea dorită pentru a evita să îi arzi.
După ce scoți chipsurile din ulei, așază-le pe un prosop de hârtie sau chiar pe un grătar pentru a elimina excesul de ulei. Poți să le condimentezi imediat cu sare sau alte arome preferate.
Lasă chipsurile să se răcească complet înainte de a le servi sau de a le pune la păstrat. Dacă le păstrezi pentru mai târziu, asigură-te că le depozitezi într-un recipient etanș și la loc uscat pentru a menține prospețimea și textura crocantă.
Rețete de chipsuri de casă
Chipsuri de cartofi făcute acasă, la cuptor
Ingrediente
- 1 kilogram de cartofi roșii, tăiați în bucăți foarte subțiri
- 1 lingură ulei de măsline
- sare
Mod de preparare
Preîncălziți cuptorul 200 grade. Ungeți o foaie de copt cu ulei.
Într-un castron mare, amestecați feliile de cartofi împreună cu uleiul de măsline și sarea pentru a se acoperi uniform. Întindeți feliile de cartofi într-un singur strat pe foaia de copt pregătită.
Se pun la cuptor și se coc timp de 10 până la 12 minute sau până când chipsurile capătă o culoare aurie foarte deschisă și par crocante. Urmăriți cu atenție cartofii pentru a vă asigura că nu se rumenesc prea tare.
Lăsați chipsurile să se răcească complet. Serviți simpli sau cu diverse sosuri.
Chipsuri de cartofi la cuptorul cu microunde
Ingrediente
- 1 lingură ulei vegetal
- 1 cartof feliat subțire
- ½ linguriță sare
Mod de preparare
Toarnă uleiul într-o pungă de plastic. Adaugă feliile de cartof și agită bine.
Unge o farfurie întinsă cu ulei și pune feliile de cartof într-un singur strat.
Coace-le în cuptorul cu microunde între 3 și 5 minute sau până ce devin arămii. Dacă nu sunt arămii acestea nu vor fi crocante.
Ia chipsurile de pe farfurie și asezonează-le cu sare. Lasă-le să se răcească. Sursă – retete.unica.ro
Chipsuri din legume făcute acasă
Ingrediente
- 1/2 kg cartofi
- 2 buc. sfeclă roșie
- 2 buc. țelină
- 2 gulii
- 3 morcovi
- 2 căței de usturoi
- 100 ml ulei de măsline
- 150 g iaurt slab
Mod de preparare
Spală bine şi curăţă coaja de pe legume. Taie felii subţiri cartofii, sfecla, ţelina şi guliile. Taie morcovii bastonaşe lungi sau felii rotunde, după gust.
Pune hârtie de copt pe o tavă lată unsă în prealabil cu puţin ulei de măsline. Plasează feliile de legume şi bastonaşele de morcovi pe hârtia de copt, astfel încât să se atingă între ele cât mai puţin.
Încinge cuptorul la 150 de grade, minim şi pune legumele la uscat, cu uşa cuptorului întredeschisă. După 15 minute de copt cu uşa deschisă, verifică legumele şi întoarce feliile, ca să se deshidrateze uniform.
Fă un sos din iaurt, usturoi pisat şi mărar şi pune-l la frigider, să se răcească.
Scoate feliile de legume când au devenit crocante şi presară nişte sare de mare pe ele. Serveşte cu sos de iaurt şi usturoi.
Chipsuri de cartofi la airfryer
Ingrediente
- 2 cartofi mari
- 1 lingură ulei de măsline sau spray cu ulei de măsline
- 1 linguriță sare
Mod de preparare
Spălați bine cartofii. Nu este nevoie să curățați cartofii, dacă nu doriți.
Folosiți un curățător de legume pentru a felia cartofii foarte subțiri.
Pe măsură ce tăiați cartofii, scufundați-i imediat într-un vas cu apă foarte rece. Lăsați-le să stea în apă rece timp de cel puțin 20 de minute. Acest lucru îndepărtează amidonul din cartofi, astfel încât să se poată coace corect. De asemenea, previne oxidarea.
Scoateți cartofii din apa rece. Clătiți, apoi puneți într-un singur strat pe o foaie de copt tapetată cu un prosop de hârtie. Uscați feliile cu mai multe prosoape de hârtie până când acestea sunt cât mai uscate posibil.
Adăugați feliile de cartofi uscate într-un castron mare. Stropiți cu ulei sau spray de gătit și amestecați pentru a acoperi. Preîncălziți friteuza.
Adăugați feliile de cartofi în coșul friteuzei cu aer într-un singur strat uniform. Se prăjesc timp de 10 minute.
Separați feliile de cartofi și răsturnați-le dacă este necesar. Dacă cartofii nu sunt aurii și crocanți, ridicați temperatura friteuzei cu aer și continuați să prăjiți până când devin crocanți pe ambele părți.
Scoateți din friteuza cu aer și asezonați imediat cu sare. Repetați din nou cu feliile de cartofi rămase.
Ce beneficii au cartofii
Dacă chispurile din comerț pot avea tot felul de aditivi, atunci când alegi să faci chipsuri acasă, te poți bucura în continuare de proproietățile și beneficiile cartofilor, fără alte adaosuri nesănătoase, mai ales dacă îi faci la cuptor, cu o cantitate mică de ulei.
Datorită conținutului de substanțe nustritive, minerale, vitamine și antioxidanți, cartofii au multiple beneficii în menținerea sănătății, atunci când sunt consumați cu moderație și gătiți corespunzător.
Cartofii sunt o sursă importantă de vitamina B6. Această vitamină joacă un rol vital în metabolism, prin transformarea carbohidraților și a proteinelor în glucoză și aminoacizi.
Fierul, fosforul, calciul, magneziul și zincul din cartofi contribuie la menținerea sănătății oaselor. Fierul și zincul joacă roluri cruciale în producerea colagenului. Deși fosforul și calciul sunt foarte importante în structura osoasă, echilibrul dintre cele două minerale este necesar pentru o bună mineralizare a oaselor.
Cartofii au foarte puține grăsimi și 0% colesterol și sunt suficient de sățioși, încât o porție mică ne poate ține de foame chiar și 4-5 ore. Află mai multe despre beneficiile cartofilor.
Sursă foto – Shutterstock.com