Cuprins:
Cidrul de mere este o băutură gustoasă, pe bază de mere proaspăte, presate, și poate fi servit adesea infuzat cu condimente precum scorțișoară, anason, nucșoară și cuișoare. Citește rețete de cidru de mere.
Ce este cidrul
Cidrul este băutura care se obține prin fermentarea fructelor, în special a merelor, perelor, dar și a gutuilor la o temperatură între 4-16 grade Celsius. Este o băutură slab alcoolică, între 3-8%. Termenul cunoscut drept cidru se folosește, de regulă, pentru sucul nonalcoolic de mere.
Diferența dintre cidru de mere și suc de mere
Singura diferență reală constă în cantitatea de procesare la care este supus lichidul. Cidrul de mere este proaspăt, nefiltrat și adesea nepasteurizat. De asemenea, este considerat o băutură de sezon. În plus, este infuzat cu arome precum scorțișoară, anason sau cuișoare.
Sucul de mere, pe de altă parte, este filtrat și pasteurizat, ceea ce îi conferă un termen de valabilitate mai lung, un gust mai dulce și o textură mai fină.
Deoarece cidrul de mere nu este filtrat și, adesea, nu este nici pasteurizat, are o durată de valabilitate de doar aproximativ cinci zile, timp în care trebuie păstrat la rece, pentru a nu fermenta.
Rețete pentru cidru de mere
Cidru de mere
Ingrediente
- 5 kg mere bine coapte;
- 500 gr zahăr;
- Zeamă de lămâie.
Mod de preparare
Merele se spală bine, se curăță de coajă, apoi se taie în bucățele mai mici. Se clătesc din nou în apă rece, apoi se pun într-un bol și se stropesc cu zeama de lămâie pentru a nu se oxida.
Ulterior, bucățile de mere se pun într-un blender, adaugă puțină apă peste, iar pasta obținută se pune într-un vas mare, de preferat un recipient din sticlă în care cidrul va sta la fermentat, și se adaugă zahărul.
În general, pentru un gust dulce, la fiecare kilogram de miez de măr se adaugă 150 de grame de zahăr.
În vasul de sticlă se introduce un furtun subțire, cu un capăt în borcan și celălalt capăt într-un vas, deoarece acolo se va elimina surplusul în timp ce fermentează.
Vasul de sticlă cu mere se păstrează într-o cămară sau un loc întunecat, răcoros pentru 2-3 săptămâni. Ulterior, se trage cidrul obținut și se depozitează în sticle.
Cidrul de mere, înainte de a fi consumat, se poate fierbe cu puțină scorțișoară, apoi se lasă să se răcească și se poate consuma.
Cidru de mere – rețetă de cidru cu alcool
Ingrediente
- 2 kg mere;
- 600 gr zahăr;
- 100 gr stafide;
- 100 ml votka;
- 400 ml apă plată.
Mod de preparare
Spală bine merele, curăță-le de coajă și păstrează miezul pe care îl tai apoi în bucățele mai mici. Zdrobește merele sau dă-le prin blender, pune pasta obținută într-un vas de sticlă și zahărul peste. Amestecă apa cu stafidele și pune-o peste mere.
În vasul de sticlă se introduce un furtun subțire, cu un capăt în borcan și celălalt capăt într-un vas, deoarece acolo se va elimina surplusul în timp ce fermentează.
Toarnă și votka peste și lasă la temperatura camerei pentru 10 zile. Dacă nu mai sunt bule în interiorul recipientului, acesta este un semn că nu mai fermentează și poți începe filtrarea.
Strecoară lichidul, trece-l printr-o sită sau printr-un tifon, apoi depozitează-l în sticle și închide sticlele bine cu un capac. Păstrează cidru într-un loc răcoros și întunecat.
Oțet din cidru de mere
Oțetul este produsul care se obține prin fermentație, iar odată cu acest proces zaharurile din alimentele folosite sunt descompuse de bacterii și drojdie. În prima fază a procesului de fermentație, zaharurile sunt transformate în alcool, ca mai târziu acestea să devină oțet.
Oțetul din cidru de mere este obținut prin fermentarea zaharurilor din mere, ceea ce le transformă apoi în acid actic, ingredientul principal activ din oțet. Există oțet de cidru de mere filtrat, limpede, și oțet din cidru de mere nefiltrat, unde sunt prezente proteine, enzime și bacteriii, iar aspectul este mai tulbure.
Oțetul din cidru de mere este, de fapt, cidrul de mere care a fost lăsat la fermentat o perioadă de timp, iar în acest timp zaharurile au fost transformate în alcool. Ulterior, produsul a fost supus unui alt proces de fermentare, iar alcoolul a fost transformat în acid acetic.
Cum faci oțet din cidru de mere acasă
Ingrediente
- 6 mere dulci;
- 2 linguri de miere;
- 2 linguri de oțet din cidru de mere nefiltrat;
- Apă plată.
Mod de preparare
Spală bine merele, decojește-le și taie-le în bucăți mici. Pune-le într-un borcan de sticlă de un kilogram. Pune peste mierea, cidrul și toarnă apă. Acoperă borcanul cu un tifon și prinde-l bine cu ajutorul unui elastic, pentru a fixa. Lasă borcanul la fermentat pentru 10 zile, într-un loc călduros, ferit de lumină.
După această perioadă, strecoară lichidul într-un recipient curat, tot un borcan sau o sticlă, pune din nou tifon la capăt și lasă-l în cămară. O dată la câteva zile agită recipientul, timp de o lună.
Dacă vrei să oprești fermentarea oțetului, pui un capac care să se închidă ermetic și îl păstrezi ulterior la frigider.
Oțetul din cidru de mere are o concentrație mare, tocmai din acest motiv el poate fi folosit în rețete de murături făcute în casă.
Cum să folosești cidrul de mere
Adaugă-l în dressing
Dacă ai deja o rețetă preferată de dressing care crezi că ar putea beneficia de puțină aromă de mere, poți renunța cu ușurință la oțet și îl poți înlocui cu o cantitate egală de cidru de mere redus.
Poți reduce cidrul fierbându-l într-o cratiță mică timp de aproximativ 12 până la 15 minute.
Alternativ, poți pregăti o cană de cidru de mere, jumătate de ceapă tocată mărunt, 2 linguri de oțet de cidru de mere, 2 lingurițe de muștar boabe și 1/3 cană de ulei de măsline.
Redu cidrul până când rămâne o treime și amestecă-l cu ingredientele preferate pentru a face un dressing. Poți adăuga muștar, sare, piper și puțină miere.
Folosește-l în cocktailuri
Cidrul de mere este ideal pentru a fi folosit și în rețete diverse de cocktailuri. Fie că sunt calde sau reci, cidrul de mere adaugă acea dulceață, dar oferă și puțin gust acid unui cocktail.
Beneficiile consumului de oțet din cidru de mere
- Ajută la pierderea în greutate;
- Detoxifică organismul;
- Ajută la scăderea tensiunii arteriale deoarece relaxează vasele de sânge;
- Vindecă gâtul iritat;
- Adjuvant în caz de răceală și grip;
- Previne arsurile la stomac și constipația;
- Tratează congestia nazală și
- Previne balonarea și ajută în tratarea crampelor abdominale.
Sursa foto: 123rf.com
Descoperă și: Cele mai gustoase soiuri de mere
Costica2023 • 10.12.2023, 13:18
Proces detaliat, variante și metode pentru prepararea cidrului acasa