Cuprins:
Ce sunt macarons
Macaron este o prăjitură franțuzească dulce, mică, rotundă, făcută din bezea, făină de migdale, zahăr și colorant alimentar și ornată cu o varietate de umpluturi, inclusiv cremă de unt, ganache de ciocolată, marțipan, dulceață.
Macarons sunt o gustare franțuzească veche și foarte populară, dar originile sale nu sunt franțuzești, de fapt. Strămoșul macaronului este un fursec cu migdale care a fost făcut pentru prima dată în Italia, la sfârșitul anilor 1400 și a fost copt pe scară largă în mănăstirile din Veneția, timp de secole.
Biscuitul a ajuns în Franța la începutul secolului al XVI-lea, poate adus de bucătarii Ecaterinei de Medici a Italiei, după ce aceasta s-a căsătorit cu viitorul rege Henric al II-lea al Franței, în 1533.
Produsul de patiserie era în mare parte rezervat aristocrației și bogaților. Asta până la Revoluția Franceză, când două măicuțe și-au căutat refugiu la Nancy (în Lorena, nord-estul Franței) după închiderea mănăstirii lor și au supraviețuit vânzând macarons publicului. Au devenit cunoscute ca Soeurs Macarons („Surorile Macaron”), iar locul în care au trăit și au lucrat în Nancy este astăzi numit în onoarea lor.
Deși macaron-ul a fost prima dată un simplu fursec cu migdale coapte, a evoluat la versiunea de fursecuri duble, jumătățile sale fiind unite de o varietate de umpluturi, care s-au dezvoltat probabil în anii 1830.
Unii savanți susțin că bucătarul Pierre Desfontaines de la faimoasa patiserie Ladurée din Paris a creat, în 1930, macarons așa cum îi știm astăzi. El este creditat pe scară largă pentru crearea soiurilor colorate cunoscute acum sub numele de macarons din Paris.
Diferențele dintre micile macarons din diferite regiuni se concentrează în mare parte pe umpluturile folosite, care includ fructe, jeleu, smântână, nucă de cocos, ganache și marmeladă, cu diferite condimente și uneori lichioruri, arată britannica.com.
Dacă te întrebi cum să faci macarons acasă, răspunsul este că poate fi provocator, mai ales dacă vrei să-ți iasă perfect. Asta pentru că prăjitura ideală ar trebui să fie perfect rotundă și netedă. Macaron-ul umplut trebuie să fie crocant pe afară, dar moale la mijloc.
Descoperă și o listă cu mâncăruri savuroase pe care să le încerci când mergi în Franța.
Diferența dintre macarons și macaroons
Macaron-ul nu trebuie confundat cu macaroon-ul, deși ambele denumiri provin din cuvântul latin maccare (însemnând „a zdrobi”, obținând o consistență fină) și ambele fursecuri împărtășesc unele ingrediente.
În timp ce macarons-urile sunt de mărime uniformă și de multe culori, macaroons (prăjituri făcute în mod obișnuit cu nucă de cocos mărunțită) sunt maro auriu, neregulate ca dimensiune și formă și mult mai ușor de făcut.
Cum să faci macarons acasă
Macarons franțuzești sunt prăjituri delicate, cu un exterior crocant. Fiecare fursec individual este cunoscut sub numele de coajă de macaron. Cojile sunt făcute fără agenți chimici de creștere, motiv pentru care este esențial ca albușurile să fie bătute corespunzător. Dacă urmați rețeta cu atenție, prăjiturile au o textură unică. Ele nu ar trebui să fie goale în interior, ci pufoase.
Puteți aroma macarons în multe feluri. Vă puteți juca întotdeauna cu diferite umpluturi aromate, cum ar fi cremă de unt cu vanilie, cremă de unt cu lămâie, caramel sărat sau ganache de ciocolată.
Dacă trebuie să știți un lucru înainte de a face macarons franțuzești acasă, acela este că aceste prăjituri necesită precizie, răbdare și practică.
Macarons sunt făcute din făină de migdale, albușuri de ou și zahăr, deci sunt ușoare, delicate și fără gluten.
Este bine de știut că macarons devin mai bune cu timpul. Umple-le, împachetează-le în folie de plastic și dă-le la frigider. Odată ce le-ați umplut, interiorul fursecurilor începe să se înmoaie, creând contrastul de moale și crocant pe care îl asociem cu cele mai bune macarons. Acest lucru poate dura de la 24 la 72 de ore, în funcție de umplutură.
Rețete de macarons
Așadar, pentru a vedea cum să faci macarons acasă, este important să știi exact rețeta. Și, sigur că da, să-ți faci curaj să încerci, fără a avea așteptarea să-ți iasă perfect din prima. Până la urmă, important este că sunt macarons făcute de mâna ta.
Cum să faci acasă macarons – rețeta clasică
Ingrediente
- 70 de grame de migdale feliate
- 120 grame de zahăr pudră
- 2 albușuri mari, la temperatura camerei
- 50 grame zahăr granulat
- Gem sau altă umplutură
Mod de preparare
Preîncălziți cuptorul la 180 de grade cu grătarul pus în treimea inferioară. Puneți migdalele într-un robot de bucătărie și sfărâmați-le bine. Adăugați zahăr pudră, mixați până se combină bine, aproximativ 1 minut.
Treceți amestecul de migdale printr-o sită cu ochiuri fine.
Bate albușurile și zahărul granulat pentru a se combina. Albușurile bine bătute vor forma o spumă tare și nu vor cădea când întoarceți bolul cu fața în jos.
Adăugați aromă și colorant alimentar, dacă doriți, și mixați la cea mai mare viteză timp de 30 de secunde după adăugare.
Adăugați ingredientele uscate deodată. Amestecați cu o spatulă de la fundul bolului în sus, apoi apăsați ferm partea plată a spatulei prin mijlocul amestecului.
Puneți umplutura într-un poș pentru ornat și tapetați o tavă de copt cu hârtie de copt. Formați cojile de macarons, lăsând doi centimetri distanță între ele. Loviți ferm foile de blat de 2 sau 3 ori pentru a elibera bulele de aer.
Coaceți câte o tavă, până când cresc, aproximativ 13 minute. Lăsați să se răceasca complet înainte de a le lua de pe tavă, pentru ca macarons-urile sunt foarte fragile când sunt calde. Folosiți o spatulă pentru a lua fursecurile de pe foaia de pergament.
Acoperiți ușor fiecare prăjitură cu umplutură, apoi cu un alt fursec. Înfășurați macarons-urile în plastic și dați la frigider. Sursă – marthastewart.com
Macarons de ciocolată
- 50 g ciocolata neagră
- 1 linguriță cacao
- 3 albușuri
- 155+50 g zahar pudă
- 95 g făină de migdale
- 50 ml frisca lichidă
Mod de preparare
Făina de migdale și cele 155 g zahăr pudră se amestecă și se cern. Albușurile se bat spumă cu cele 50 g zahăr pudră care se adaugă în spuma de trei ori. Apoi, se adaugă cacaua cernută pentru a evita cocoloașele.
Amestecul de făina se încorporeaza în albușurile cu cacao, se amestecă bine și se pune compoziţia într-un poș. Se eliberează mici bile rotunjoare în tava de copt tapetată cu hârtie, se bate ușor tava de masă și se lasă 30 de minute să se odihnească aluatul.
Apoi, se coc 10 de minute, timp în care frișcă lichidă se toarnă fierbinte peste ciocolata pentru a obţine o cremă. Se amestecă pentru a ajuta topirea ciocolatei. Se lasă fursecurile să se răcească în totalitate și apoi se unesc două câte două cu crema de ciocolată. Sunt foarte bune și pe moment, dar specialiştii recomandă consumul lor abia peste 24 de ore de la preparare. Sursă retete.unica.ro
Macarons cu vanilie
Ingrediente:
- 200g migdale măcinate fin
- 200g zahăr pudră
- 150g albușuri de ou (aproximativ 4-5 ouă)
- 50g zahăr granulat
- Esență de vanilie
Mod de preparare:
Mixează migdalele măcinate și zahărul pudră într-un robot de bucătărie până când obții o pudră fină.
Cerni amestecul pentru a elimina orice bucățele mai mari.
Batem albușurile de ou cu zahărul granulat până când obținem o spumă care nu cade din castron.
Adaugă amestecul de migdale în albușuri și amestecă ușor cu o spatulă până când compoziția devine omogenă.
Transferă amestecul într-un pos și formează mici cercuri pe o tavă acoperită cu hârtie de copt.
Lasă macarons-urile să se odihnească timp de 30 de minute pentru a forma o crustă.
Coace la 150°C timp de 12-15 minute.
Macarons cu ciocolată și zmeură
Ingrediente:
- 200g migdale măcinate
- 200g zahăr pudră
- 150g albușuri de ou
- 50g zahăr granulat
- colorant roz sau roșu
- 150g ciocolată neagră (pentru ganache)
- 100g smântână
- 100g zmeură
Mod de preparare:
Mixează migdalele măcinate și zahărul pudră într-un robot de bucătărie până când obții o pudră fină.
Cerni amestecul pentru a elimina orice bucățele mai mari.
Batem albușurile de ou cu zahărul granulat până când obținem o spumă tare.
Adaugă amestecul de migdale în albușuri și amestecă ușor cu o spatulă până când compoziția devine omogenă. Adaugă colorantul și omogenizează.
Transferă amestecul într-un pos cu vârful tăiat și formează mici cercuri pe o tavă acoperită cu hârtie de copt. Lasă macarons-urile să se odihnească timp de 30 de minute pentru a forma o crustă.
Coace la 150°C timp de 12-15 minute.
Pentru ganache:
Topim ciocolata neagră și adăugăm smântâna fierbinte. Amestecăm până când obținem o compoziție omogenă.
Adăugăm zmeura mixată anterior și lăsăm să se răcească. Asamblează macarons cu ganache de zmeură.
Macarons cu lămâie verde
Ingrediente
- Pentru aluat:
- 210 g zahăr pudră
- 150 g făină de migdale
- 3 albuşuri
- câteva picături colorant verde
- Pentru cremă:
- 3 lămâi verzi
- 125 g unt
- 15 g ghimbir proaspăt
- 135 g zahăr pudră
- 2 ouă
Mod de preparare
Pentru aluat, albuşurile se bat spumă, se adaugă zahărul şi se continuă baterea până ce se obţine o spumă tare care se colorează cu colorant. Se adaugă făina de migdale şi se amestecă uşor. Apoi, se pune aluatul într-un poş şi se eliberează mici cantităţi în tava de copt. Se lasă 15 minute la temperatura camerei şi apoi se coc 10 minute.
Pentru cremă, se rade coaja şi se presează lămâile pentru a obţine sucul. Cele două ouă cu 135 g zahăr se pun într-un castron, se adaugă coaja şi sucul de lămâie, ghimbir ras şi se pune castronul la bain-marie. Se amestecă până ce se obţine o cremă omogenă, care se scoate de la baia de aburi şi se amestecă până ce se răcoreşte. Se pune untul, se amestecă şi se dă la rece 30 de minute.
Se lipesc apoi cojile de macarons şi, dacă este posibil, se lasă de pe o zi pe alta. Sursă – retete.unica.ro
Sursă foto – Shutterstock.com
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!