Cuprins:
Ce beneficii au merele
Mărul este cosiderat în mod popular un fruct miraculos, considerat un simbol al reînnoirii și al veșnicei prospețimi. Legende și povești despre efectele benefice ale merelor se regăsesc în toate culturile.
Se spune că un măr pe zi ține doctorul departe, iar studiile dovedesc că acest lucru este cât de poate de real. Asta pentru că un consum regulat de mere are beneficii uimitoare pentru sănătate. Merele pot reduce șansele de a dezvolta cancer, diabet și boli de inimă. Cercetările arată că merele pot ajuta, de asemenea, să pierdeți în greutate, îmbunătățind în același timp sănătatea intestinului și a creierului.
Studiile arată că merele conțin pectină, un tip de fibră care acționează ca un prebiotic, ceea ce înseamnă că merele sunt benefice pentru menținerea bacteriilor bune din intestin.
Mai multe studii au demonstract că un consum de mere mediu duce la un risc mai scăzut de diabet de tip 2. Mai exact, consumul unui măr pe zi a fost legat de un risc cu 28% mai mic de diabet de tip 2 Chiar și mâncarea a doar câteva mere pe săptămână a avut un efect protector similar.
Sucul de mere poate avea beneficii pentru declinul mental legat de vârstă. În studiile efectuate pe animale, sucul concentrat a redus speciile dăunătoare de oxigen reactiv în țesutul cerebral și a redus la minimum declinul mental. Sucul de mere poate ajuta la conservarea acetilcolinei, un neurotransmițător care poate scădea odată cu înaintarea în vârstă. Nivelurile scăzute de acetilcolină sunt legate de boala Alzheimer.
Coaja merelor conține quercetina flavonoidă, care poate ajuta la reglarea sistemului imunitar și la reducerea inflamației. Acestea sunt două moduri în care poate afecta astmul și reacțiile alergice.
Descoperă mai multe despre mere și benficiile lor.
Valori nutriționale pentru un măr mediu
Un măr mediu are aproximativ 182 de grame și are umrătoarele valori nutriționale:
- Calorii: 95
- Carbohidrati: 25 grame
- Fibre: 4 grame
- Vitamina C: 14% din aportul zilnic de referință -DZR
- Potasiu: 6% din DZR
- Vitamina K: 5% din DZR
- În plus, un măr oferă 2-4% din doza zilnică recomandată de mangan, cupru și vitaminele A, E, B1, B2 și B6.
Merele coapte
Mai ales iarna, merele coapte sunt un adevărat răsfăț. Alege un soi de mere acre și făinoase, precum Ionatanele sau merele Starking. Scobește interiorul, scoate cotorul și semințele și adaugă nuci tocate, o jumătate de linguriță de miere măr și puțină scorțișoară. Lasă-le la cuptor 30-40 de minute, până se caramelizează.
Cum să faci mere coapte umplute la cuptorul cu microunde
Dacă aveți prea puțin timp, puteți să vă „coaceți” merele în cuptorul cu microunde. Pregătiți merele conform instrucțiunilor din rețetă. Pune-le într-o caserolă adâncă, care este sigură pentru cuptorul cu microunde, cu capac. Puneți la microunde timp de 4 minute și verificați merele. Când sunt gata, vor fi fragede și puțin moi, dar nu foarte moi. Este posibil să fie nevoie să le puneți la microunde pentru un total de 10 minute, în funcție de mărimea și varietatea merelor, precum și de puterea cuptorului cu microunde.
Rețete de mere coapte umplute
Merele sunt în sezon în toamnă și iarna, ceea ce înseamnă că sunt proaspete, gustoase și mai ieftine în această perioadă. Prin coacerea merelor, puteți să le transformați într-o gustare sau desert delicios pentru a vă bucura de gustul lor proaspăt chiar și în sezonul rece.
În timpul sezonului rece, o masă caldă, cu mere coapte, poate fi reconfortantă. Coacerea merelor emană un parfum îmbietor în bucătărie și creează o atmosferă confortabilă.
Merele sunt o sursă bogată de nutrienți și vitamine esențiale, cum ar fi vitamina C și fibrele alimentare. Coacerea merelor poate păstra multe dintre aceste substanțe nutritive, permițându-vă să profitați de beneficiile lor în sezonul rece.
Merele coapte pot fi un desert sănătos și satisfăcător. Ele sunt dulci natural datorită fructozei și pot fi umplute cu ingrediente sănătoase, precum nuci, migdale, stafide și miere, fără a adăuga zahăr în exces.
În multe culturi, merele coapte fac parte din tradiții culinare de sezon. Aceste rețete au fost prețuite de-a lungul generațiilor și aduc un sentiment de apartenență și nostalgie.
Mere coapte umplute cu afine și migdale
Coacerea merelor poate fi o modalitate de a adăuga varietate în alimentație în timpul sezonului rece. Există numeroase rețete și arome cu care puteți experimenta pentru a crea mere coapte cu arome și texturi diferite.
Ingrediente:
- 5 mere
- 1/2 ceașcă de afine proaspete sau congelate
- 1/4 ceașcă de migdale tocate
- 2 linguri de zahăr
Mod de preparare:
Preîncălziți cuptorul la 190°C.
Tăiați partea de sus a merelor și scoateți miezul. Amestecați afinele, migdalele și zahărul.
Umpleți merele cu acest amestec și așezați-le într-o tavă.
Coaceți timp de aproximativ 30 de minute sau până când merele sunt moi.
Mere coapte umplute cu scorțișoară și stafide
- 6 mere
- un pumn de stafide
- 2 linguri de zahar muscovado
- 1 lingurita scortisoară
- o lingură de unt
- 2 linguri de zahăr
Mod de preparare
Porniți cuptorul la 200C/180C. Așezați fiecare măr pe blatul de lucru și scoateți miezul din centrul fiecărui măr.
Se amestecă sultanele, zahărul muscovado și scorțișoara într-un castron.
Ridicați merele, una lângă alta, într-o tavă de copt. Cu degetele, împingeți puțin din amestecul de stafide în fiecare măr, folosind tot amestecul dintre ele.
Adăugați o bucată de unt deasupra fiecăruia și presărați peste zahăr. Pune vasul la cuptor pentru 20 de minute sau până când merele sunt gătite.
Mere coapte umplute cu curmale și nuci
Ingrediente:
- 4 mere
- 1/2 ceașcă de curmale tocate
- 1/4 ceașcă de nuci tocate
- 1 linguriță de scorțișoară
Mod de preparare:
Preîncălziți cuptorul la 180°C.
Tăiați partea de sus a merelor și scoateți miezul.
Amestecați curmalele, nucile și scorțișoara. Umpleți merele cu acest amestec și așezați-le într-o tavă.
Coaceți timp de aproximativ 25-30 de minute sau până când merele sunt moi.
Mere coapte umplute cu nucă, scorțișoară și stafide
Ingrediente
- 4 mere mari
- 1/4 cană zahăr brun
- 1 lingurita scortisoară
- 1/4 cană nuci pecan tocate sau nuci normale
- 1/4 cana stafide tocate
- 1 lingura de unt
- 3/4 cană apă clocotită
Mod de preparare
Preîncălziți cuptorul și setați la 190°C.
Clătiți și uscați merele. Folosind un cuțit de tăiat ascuțit sau unul psecial pentru mere, tăiați cotorul, lăsând intact 1 cm în partea de jos a merelor.
Puneți zahărul brun, scorțișoara, stafidele tocate și nucile pecan tocate într-un castron mic și amestecați pentru a se combina.
Pune merele într-o tavă de copt și umpleți fiecare măr cu amestecul de umplutură de zahăr. Pune un punct de unt deasupra zahărului.
Se toarnă apa clocotită în fundul vasului de copt. Coaceți la 190 ° C timp de 30 până la 45 de minute, până când merele sunt fierte și fragede, dar nu prea gătite și moi.
Când sunt gata, scoateți merele din cuptor și ungeți-le cu sucul din tavă.
Merg minunat cu o cupă de inghetata de vanilie.
Mere coapte umplute cu fulgi de ovăz și miere
Ingrediente:
- 4 mere
- 1/2 ceașcă de fulgi de ovăz
- 1/4 ceașcă de miere
- 1 linguriță de vanilie
Mod de preparare:
Preîncălziți cuptorul la 180°C.
Tăiați partea de sus a merelor și scoateți miezul. Amestecați fulgii de ovăz, mierea și vanilia.
Umpleți merele cu acest amestec și așezați-le într-o tavă. Coaceți timp de aproximativ 25-30 de minute sau până când merele sunt moi.
Mere coapte umplute cu brânză și miere
Ingrediente
- 4 mere
- 1/2 ceașcă de brânză de capră sau brânză cremoasă
- 1/4 ceașcă de miere
- 2 linguri de migdale tocate
Mod de preparare
Preîncălziți cuptorul la 180°C.
Tăiați partea de sus a merelor și scoateți miezul.
Amestecați brânza cu mierea și migdalele.
Umpleți merele cu această amestec și așezați-le într-o tavă. Coaceți timp de aproximativ 20-25 de minute sau până când merele sunt moi.
Curiozități despre mere
- Arheologii au descoperit dovezi care arată că oamenii au început să consume mere de mai bine de 6700 de ani. Se crede că mărul este unul dintre cele mai vechi fructe descoperite, gustate și cultivate de om.
- Merele sunt prezente în multe legende și povești, cum ar fi cea a lui Adam și Eva din Biblie.
- Merele se coc de până la 10 ori mai rapid atunci când le lași la temperatura camerei decât atunci când le păstrezi la frigider
- Două treimi din fibrele și antioxidanții din mere se găsesc în coajă.
- Aproximativ 86% din greutatea unui măr este apă, făcându-l un fruct hidratant și revigorant.
- O persoană mănâncă, în medie, aproximativ 65 de mere în fiecare an.
- Malusdomesticaphobia este frica de mere 25% din volumul mărului îl reprezintă aerul, aşadar acesta este motivul pentru care merele plutesc în apă
Sursă foto – Shutterstock
Daniel9090 • 11.12.2023, 15:13
Delicate, mere coapte, umplute cu nucă, stafide și aromă reconfortantă de scortisoara un deliciu