Există puține lucruri mai frumoase în această lume decât un ou prăjit perfect gătit. Pot face aproape orice preparat mai bun, de la pâine prăjită cu avocado la un dublu cheeseburger și nu numai.
Cuprins:
Cum să faci ouă prăjite perfecte
Alege tigaia potrivită
Când vine vorba despre tigaia perfectă pentru ouă prăjite, alege o tigaie antiaderentă. Chiar dacă o folosești doar pentru a prăji ouă, este o investiție foarte bună.
Tigăile antiaderente au de obicei o durată de viață mai scurtă, așa că nu poți cumpăra una ieftină pe care să o înlocuiești o dată la câteva luni. Dacă știi că mănânci doar câte un ou prăjit deodată, alege o tigaie micuță și super la îndemână.
Dacă nu ai o tigaie antiaderentă, poți folosi o tigaie din fontă sau inox. Doar asigură-te că pui suficientă grăsime pentru a evita ca oul să se ardă sau să se lipească.
Alege grăsimea potrivită
Untul este cea mai clasică alegere pentru prăjirea ouălor și probabil cea mai bună. Dacă nu îți place untul, există o mulțime de alte opțiuni.
Uleiul de măsline este, de asemenea, o alegere excelentă, va adăuga o aromă și va oferi ouălor niște margini crocante delicioase aurii.
Uleiul vegetal funcționează bine dacă este tot ce ai, dar nu este de preferat. Dacă ai untură, pe de altă parte, ai dat lovitura.
Gătește-le după preferințe
Fiecăruia îi plac ouăle altfel și asta e în regulă. Unii preferă gălbenușuri moi, care curg, în timp ce alții gătesc ouăle pe ambele părți.
Albușurile sunt gătite în ambele cazuri. Diferența este că ouăle cu gălbenușurile tari se gătesc pe ambele părți, în timp ce cele cu gălbenuș moale, doar pe o parte. Ouăle medii necesită doar timp de gătit mai scurt pe partea cu gălbenușul, astfel încât acesta să fie semi gătit.
Ouă prăjite perfect în funcție de cum le preferi
Ouă cu gălbenuș moale
Într-o tigaie antiaderentă la foc mediu, topește o lingură sau două de unt de calitate. Sparge oul în tigaie și gătește timp de 3 minute, sau până când albușul s-a închegat complet.
Scoate oul prăjit din tigaie și presară sare și piper.
Ouă cu gălbenuș gătit mediu
Într-o tigaie antiaderentă la foc mediu, topește o lingură sau două de unt. Sparge oul în tigaie și gătește timp de 3 minute. Întoarce pentru câteva secunde oul pe cealaltă parte și scoate-l din tigaie.
Ou prăjit cu gălbenușul tare
Într-o tigaie antiaderentă la foc mediu, topește o lingură sau două de unt. Sparge oul în tigaie și gătește timp de 3 minute. Întoarce-l pe cealaltă parte și mai gătește 2-3 minute, apoi scoate oul prăjit din tigaie, pune sare și piper și servește.
Câte ouă este recomandat să mănânci
Nu există o limită recomandată a numărului de ouă pe care ar trebui să le mănânce oamenii.
Ouăle pot fi savurate ca parte a unei diete sănătoase și echilibrate, dar cel mai bine este să le gătești fără a adăuga sare sau grăsimi.
Prăjirea ouălor poate crește conținutul de grăsimi cu aproximativ 50%.
Ouăle și colesterolul
Având niveluri ridicate de colesterol în sânge, ouăle pot crește riscul bolilor de inimă.
Deși ouăle conțin colesterol, cantitatea de grăsimi saturate pe care o consumăm are mai mult efect asupra cantității de colesterol din sânge decât colesterolul pe care îl obținem din consumul de ouă.
Dacă un medic de familie sau un profesionist din domeniul sănătății ți-a spus să îți urmărești nivelul colesterolului, prioritatea ta ar trebui să fie reducerea grăsimilor saturate în timpul dietei.
Ouă crude și intoxicații alimentare
Persoanele care au un sistem imunitar grav slăbit și care urmează o dietă supravegheată medical prescrisă de profesioniștii din domeniul sănătății ar trebui să gătească bine toate ouăle.
Când consumi ouă crude sau ușor fierte, nu uita să:
Depozitezi ouăle în siguranță într-un loc răcoros și uscat, cum ar fi frigiderul
Cureți toate suprafețele de lucru, vesela și ustensilele și să-ți speli bine mâinile înainte și după manipularea ouălor.
Evită consumul de ouă peste data înscripționată pe ele sau pe ambalaj.
Cât timp rezistă ouăle crude și cele fierte la frigider
Sursa foto: 123rf.com