Cuprins:
Ce beneficii și contraindicații are carnea de oaie
Înainte de a afla cum să faci pastramă de oaie acasă, este, poate, important de știut câteva lucruri despre carnea de oaie sau de miel.
Carnea este un aliment proteic complet care conține toți aminoacizii necesari organismului uman. Grăsimea cărnii, care variază foarte mult în funcție de specie, calitate și zona de proveniență, este o sursă valoroasă de energie și influențează, de asemenea, aroma, suculența și frăgezimea. Părți precum ficatul, rinichii, inimile și alte porțiuni sunt surse excelente de vitamine și minerale esențiale, ușor de asimilat de către sistemul uman.
Carnea de miel și oaie este produsă la o scară mult mai mică decât cea de vită sau de porc. De obicei, aceste animale cântăresc între 45 și 70 kg.
Beneficii
Printre cele mai sănătoase tipuri de carne roșie, carnea de oaie are un conținut mai scăzut de grăsimi saturate și colesterol și un conținut mai mare de fier decât alte tipuri de carne.
Proteinele sunt esențiale pentru menținerea și construirea unui sistem imunitar puternic. Carnea de oaie oferă 28 de grame de proteine per porție sau 56% din valoarea zilnică. Conțin 9 grame de grăsime sau 14% din valoarea zilnică. Carnea de oaie conține 93 mg de colesterol.
Consumul de carne de oaie promovează o nutriție optimă ori de câte ori țesutul muscular trebuie să fie construit sau reparat. De asemenea, este o sursă remarcabilă de multe vitamine și minerale, inclusiv fier, zinc și vitamina B12.
Aminoacizii importanți precum lizină, treonină și triptofan sunt, de asemenea, din abundență în acest tip de carne. De fapt, conține toți cei nouă aminoacizi de care aveți nevoie și este denumită o proteină completă. Carnea de oaie poate avea beneficii multiple, prevenind anemia, stimulând sistemul imunitar și funcțiile cognitive și sănătatea în general.
În multe culturi și religii, consumul de carne de oaie este prezentat drept o sursă adecvată de proteine animale.
De la începutul timpurilor, carnea de oaie a fost cel mai popular ingredient în bucătăria subcontinentală, regăsindu-se în orice preparate, de la aperitive tentante la feluri principale rafinate.
Pe lângă faptul că este hrănitoare, carnea de oaie este și bună la gust. Carnea de oaie este foarte populară datorită aromei sale.
Contraindicații
Consumul excesiv de carne de oaie poate duce la boli alimentare, creștere în greutate, obezitate și alte probleme. Înainte de a o include în dieta obișnuită, oricine are probleme cu rinichii, inima sau a fost diagnosticat cu diabet, ar trebui să discute cu medicul despre eventualele efecte secundare.
Cum să faci pastramă de oaie acasă
Cuvântul pastramă provine de la verbul „a păstra”, amintind de faptul că pastrama de oaie a apărut în încercarea de a păstra carnea proaspătă cât mai mult timp în lipsa unor condiții propice de refrigerație.
Pastrama de oaie este de obicei făcută din carnea oilor mature și a berbecilor tineri. Pastrama este uscată, afumată și bine condimentată, iar cea mai bună pastramă este făcută din carne de oaie cu conținut scăzut de grăsimi. Puteți varia ierburile și condimentele, în funcție de preferințe.
Pentru a pregăti pastramă de oaie acasă, e nevoie de puțin timp și răbdare, întrucât procesul în sine nu este unul foarte dificil. Procesul de pregătire constă în marinarea cărnii, uscarea ei parțială și afumarea ei, pașii suferind ușoare modificări în funcție de rețetă.
Pastramă de oaie – rețeta clasică
Rețeta clasică de pastramă de oaie se prepară adesea toamna și este considerată un preparat tradițional apreciat în multe zone din țară.
Ingrediente
- 3 kilograme de carne de oaie,
- 2 căpățâni de usturoi
- piper măcinat,
- sare,
- praf de chili și boia de ardei,
- cimbru uscat
- vin alb.
Mod de preparare
Dezosați carnea și tăiați-o în fâșii subțiri. Zdrobiți cățeii de usturoi într-o pastă și amestecați condimentele. Acoperiți bine carnea în pastă, îngrămădiți fâșiile într-un vas, apoi acoperiți cu vin alb. În mod tradițional, carnea este lăsată la marinat în acest amestec timp de câteva zile într-un loc răcoros și uscat. La sate se lasă așa în pivnițele casei, dar în zilele noastre frigiderul este folosit cel mai des în acest scop.
După câteva zile, carnea se scoate din marinată și se lasă în aer liber să se usuce bine. Abia atunci se face la grătar, iar dacă intenționați să o păstrați mai mult timp, pastrama trebuie afumată. Dacă nu aveți un grătar la îndemână, atunci tăiați carnea în fâșii subțiri și prăjiți-o sau gătiți-o la cuptor. Serviți cu mămăligă, cu brânză și murături.
Descoperă și cele mai bune rețete de varză a la Cluj.
Pastramă de oaie în crustă de ierburi
Ingrediente:
- 1 kg de carne de oaie
- 2 linguri de ulei
- 2 linguri de cimbru proaspăt tocat
- 2 linguri de rozmarin proaspăt tocat
- 3-5 căței de usturoi mărunțiți
- Sare și piper după gust
Mod de preparare:
Amestecați uleiul de măsline, cimbrul, rozmarinul, usturoiul, sare și piper pentru a face o marinadă.
Frecați carnea cu marinada și lăsați-o la marinat timp de cel puțin o noapte. Preîncălziți cuptorul la 180°C.
Într-un vas de cuptor, acoperiți carnea cu ierburi proaspete tocate (cimbru și rozmarin) și coaceți-o în cuptor timp de aproximativ 30-40 de minute sau până când este gătită după preferință.
Lăsați-o să se odihnească timp de câteva minute înainte de a tăia și servi.
Pastramă de oaie afumată cu vin roșu
Ingrediente:
- 1 kg de carne de oaie
- 2 linguri de sare
- 1 lingură de boia de ardei dulce
- 1 lingură de boia de ardei iute
- 1 lingură de piper negru măcinat
- 4-6 căței de usturoi mărunțiți
- 2 căni de vin roșu
Mod de preparare:
Amestecați sarea, boiaua de ardei, piperul, usturoiul și vinul roșu pentru a face o marinadă.
Frecați carnea cu această marinadă și lăsați-o la marinat în frigider timp de cel puțin 24-48 de ore.
După marinare, în mod opțional puteți treceți carnea sub un jet de apă rece pentru a îndepărta excesul de sare și condimente.
Uscati carnea la aer timp de câteva ore sau până se formează o crustă uscată la suprafață.
Afumați carnea timp de aproximativ 6-8 ore sau până când capătă o aromă bogată de fum. În cazul în care nu puteți să afumați pastrama puteți opta să adăugați la condimente și boia afumată.
Pastramă de oaie afumată cu ardei iute
Ingrediente:
- 1 kg de carne de oaie
- 2 linguri de sare
- 1 lingură de boia de ardei iute
- 1 lingură de piper negru măcinat
- 6 căței de usturoi mărunțiți
- 2 ardei iuți uscați
- 1 pahar de vin
Mod de preparare:
Amestecați vinul, sarea, boiaua de ardei iute, piperul, usturoiul și ardeii iuți uscați pentru a face un amestec de condimente.
Frecati carnea cu acest amestec și lăsați-o la marinat în frigider timp de cel puțin 24-48 de ore.
Uscati carnea la aer timp de câteva ore sau până se formează o crustă uscată la suprafață. Afumați carnea într-o afumătoare, aproximativ 6-8 ore sau până când capătă o aromă bogată de fum.
Pastramă de berbecuț la tigaie
Ingrediente:
- 500 g de carne de berbecuț
- 2 linguri de ulei
- 1 lingură de cimbru proaspăt tocat
- 1 cățel de usturoi mărunțit
- Sare și piper după gust
Mod de preparare:
Amestecați uleiul, cimbrul, usturoiul, sare și piper pentru a face o marinadă.
Frecați carnea cu marinada și lăsați-o la marinat timp de cel puțin 6 ore sau mai bine peste noapte.
Încălziți o tigaie mare la foc mediu-ridicat și gătiți carnea în ea după preferință (de obicei, 3-5 minute pe fiecare parte).
Lăsați-o să se odihnească timp de câteva minute înainte de a tăia și servi.
Pastramă de oaie la cuptor
Ingrediente:
- 1 kg de carne de oaie
- 2 linguri de sare
- 1 lingură de boia de ardei dulce
- 1 lingură de boia de ardei iute
- 1 lingură de piper negru măcinat
- 6 căței de usturoi mărunțiți
- 1 lingură de boabe de coriandru zdrobite
- Frunze de dafin
Mod de preparare:
Amestecați sarea, boiaua de ardei, piperul, usturoiul și coriandrul pentru a face un amestec de condimente.
Frecati carnea cu acest amestec și lăsați-o la marinat în frigider timp de cel puțin 24 de ore.
Înfășurați carnea în frunze de dafin și acoperiți-o cu o pungă de plastic sau folie de aluminiu. Lăsați-o în frigider timp de alte 24 -48 de ore.
Apoi oaceți carnea într-un cuptor preîncălzit la 150°C timp de aproximativ 2-3 ore sau până când devine fragedă și rumenită.