Despre pilaf

Pilaful românesc este, cel mai probabil, o adaptare a preparatului cu influențele otomane, având rădăcini în perioada în care teritoriile românești au fost în contact cultural intens cu Imperiul Otoman. În bucătăria românească, pilaful a fost simplificat și personalizat, devenind un preparat de bază în casele românilor, servit adesea ca fel principal sau garnitură.

Pilaful are, de asemenea, rădăcini adânci în bucătăriile din Orientul Mijlociu, Asia Centrală și regiunea Caucazului. Numele „pilaf” provine din termenul persan polow sau pilav, termen care s-a răspândit în multe limbi, inclusiv turcă, rusă, arabă și alte limbi balcanice.

În România, pilaful a fost adaptat în funcție de ingredientele locale, incluzând mai frecvent legume precum morcovii, ceapa, ardeii, dar și puiul sau alte tipuri de carne. În zonele rurale, s-a preferat o abordare mai simplă și mai puțin condimentată decât rețetele din Orientul Mijlociu.

Spre deosebire de pilafurile asiatice sau orientale, care pot fi condimentate intens, pilaful românesc are un gust mai blând, echilibrat, accentuând dulceața naturală a legumelor și aroma supei în care este gătit orezul.

De obicei, pilaful românesc are o consistență ușor cremoasă, datorită modului în care orezul absoarbe lichidul, și nu se insistă atât de mult pe separarea boabelor, cum se întâmplă în alte tradiții culinare.

Sfârșitul erei gazului rusesc ieftin în UE. Consecințe și alternative pentru state membre
Recomandări
Sfârșitul erei gazului rusesc ieftin în UE. Consecințe și alternative pentru state membre

Trucuri și sfaturi pentru un pilaf delicios

Deși pilaful este un preparat ușor de gătit, sunt câteva mici trucuri care to pot ajuta sa obții un pilaf delicios. Iată câteva dintre ele:

  • Folosește orez alb cu bob rotund sau mediu, deoarece acesta absoarbe lichidul și devine ușor cremos. Orezul cu bob lung nu oferă aceeași consistență specifică pilafului românesc.
  • Spală orezul în câteva ape pentru a elimina amidonul în exces. Apoi, călește-l 1-2 minute împreună cu legumele înainte de a adăuga lichidul. Acest pas ajută orezul să absoarbă mai bine aromele.
  • Folosește 2,5-3 părți lichid (supă) la 1 parte orez. Cantitatea exactă depinde de tipul de orez.
  • Ceapa, morcovii, ardeii grași și țelina sunt esențiale pentru gust. Asigură-te că sunt proaspete pentru o aromă intensă.
  • Taie ceapa mărunt și călește-o la foc mic pentru a-i elibera dulceața naturală. Nu grăbi procesul; ceapa arsă poate schimba gustul pilafului.
  • Prepară pilaful folosind supă clară (de pui, de legume sau de carne) în loc de apă. Supa adaugă un plus de savoare.
  • Pentru un pilaf cu pui, optează pentru pulpe sau piept de pui cu os; osul adaugă mai multă aromă supei. Dacă folosești carne, rumenește-o ușor înainte de a adăuga celelalte ingrediente.
Elogiu adus României de televiziunea americană CNN: „Nu au mai rămas multe locuri în Europa, dar România se apropie”
Recomandări
Elogiu adus României de televiziunea americană CNN: „Nu au mai rămas multe locuri în Europa, dar România se apropie”
  • Adaugă sare de la început, dar ajustează piperul spre final pentru a nu-și pierde aroma. O frunză de dafin adaugă un gust subtil, dar specific.
  • Dacă dorești un pilaf de post, ciupercile sotate oferă o aromă profundă, asemănătoare celei de carne.
  • După adăugarea lichidului, nu amesteca prea des; acest lucru poate face orezul să se lipească sau să devină prea moale.
  • După ce oprești focul, lasă pilaful acoperit cu capac timp de 10-15 minute. Acest pas permite lichidului rămas să fie absorbit complet, iar aromele să se îmbine.
  • Dacă vrei să dai o notă specială, adaugă stafide sau caise uscate în timpul gătitului.

Cum să faci pilaf – rețete

Rețetele de pilaf pot fi adaptate după gust și preferințe, dar și după ingredientele pe care le ai la dispoziției. Iată câteva rețete de pilaf din care te poți inspira.

Pilaf cu pui și legume

Pilaf cu pui și legume
Pilaf cu pui și legume

Ingrediente:

  • 250 g Orez bob rotund
  • 4 bucăți Pulpe de pui
  • 2 Morcovi
  • 1 Ceapă
  • 1 Ardei gras roșu
  • 750 ml Supă de pui
  • 3 linguri Ulei
  • 2 Foi de dafin
  • Sare, piper: după gust
  • Pătrunjel proaspăt: câteva fire
Guvernul Ciolacu 2, cu bâta pe mediul privat. Partidele au avut din nou grijă de banii lor, iar primarii sunt duși cu zăhărelul
Recomandări
Guvernul Ciolacu 2, cu bâta pe mediul privat. Partidele au avut din nou grijă de banii lor, iar primarii sunt duși cu zăhărelul

Mod de preparare:

Pulpele de pui se spală și se usucă, apoi se prăjesc ușor în ulei pe toate părțile, până devin aurii. Se scot și se lasă deoparte.

În aceeași tigaie, călește ceapa tocată mărunt până devine sticloasă. Adaugă morcovii tăiați rondele și ardeiul gras cubulețe, amestecând pentru 3-4 minute.

Spală orezul, adaugă-l peste legume și călește-l ușor timp de 2 minute.

Pune pulpele înapoi în tigaie, adaugă supa de pui fierbinte, foile de dafin, sare și piper. Acoperă vasul și lasă să fiarbă la foc mic timp de 20-25 de minute.

După ce orezul este fiert, oprește focul și lasă vasul acoperit pentru 10 minute. Presară pătrunjel înainte de servire.

Pilaf – rețeta simplă

Pilaf - rețeta simplă
Pilaf – rețeta simplă
  • 250 g orez bine ales de impurități
  • 1 ceapă medie
  • 1 morcov mare
  • sare și piper după gust

Mod de preparare

Taie mărunt ceapa și pune-o la călit în ulei, într-o tigaie adâncă.
Între timp, taie morcovii cubulețe, iar când ceapa devine translucidă, adaugă-i și pe ei.
Mai lasă trei minute amestecul pe foc, apoi adaugă orezul.
Amestecă bine totul timp de trei minute, apoi toarnă apa.
Se lasă totul să fiarbă până orezul se înmoaie, iar compoziția devine legată.
Se asezonează cu sare și piper după gust. (sursă – rețete.unica.ro)

Pilaf de post cu ciuperci și țelină

Pilaf de post cu ciuperci și țelină
Pilaf de post cu ciuperci și țelină

Ingrediente:

  • 250 g orez basmati
  • 300 g ciuperci champignon
  • 2 morcovi
  • 1 ceapă
  • 1 rădăcină de țelină mică
  • 3 linguri ulei
  • 700 ml apă sau supă de legume
  • 1 legătură pătrunjel
  • Sare și piper după gust
  • 1 frunză de dafin

Mod de preparare:

Clătește orezul în apă rece de 2-3 ori pentru a elimina excesul de amidon. Taie morcovii și țelina cubulețe, ciupercile felii și ceapa mărunt.

Într-o cratiță, încălzește uleiul și călește ceapa până devine translucidă. Adaugă morcovii și țelina și continuă să amesteci pentru 5 minute.

Gătește până când ciupercile își lasă sucul, aproximativ 7 minute.

Pune orezul peste legume, amestecă și toarnă apa caldă sau supa. Adaugă foaia de dafin, sare și piper.

Gătește la foc mic, acoperit, timp de 15-20 de minute sau până când orezul absoarbe lichidul.

Lasă să stea acoperit încă 10 minute, apoi presară pătrunjel proaspăt tocat.

Pilaf de post cu legume

Pilaf de post cu legume
Pilaf de post cu legume

Ingrediente

  • o cană de orez bob rotund
  • 1 ceapă mare
  • 2 morcovi
  • 1 ardei gras (roșu sau galben)
  • 1 dovlecel mediu
  • 2 roșii mari sau 200 g roșii din conservă
  • 3 linguri ulei de floarea-soarelui
  • 3 căni de apă sau supă de legume
  • 1 frunză de dafin
  • 1 linguriță cimbru uscat (opțional)
  • Sare și piper după gust
  • 1 legătură pătrunjel proaspăt

Mod de preparare

Toacă ceapa mărunt. Taie morcovii rondele subțiri, ardeiul gras în cubulețe și dovlecelul în cuburi medii.

Roșiile se opăresc, se decojesc și se toacă mărunt (dacă sunt proaspete).

Într-o cratiță adâncă, încălzește uleiul la foc mediu. Adaugă ceapa și călește-o până devine translucidă. Pune morcovii și ardeiul gras, amestecând pentru 3-4 minute. Adaugă dovlecelul și mai călește totul încă 2 minute.

Pune orezul peste legume și amestecă bine, lăsându-l să se prăjească ușor timp de 2 minute.

Toarnă apa sau supa caldă, adaugă frunza de dafin, cimbrul, sare și piper după gust.
Lasă să fiarbă la foc mic, acoperit, timp de 20-25 de minute, amestecând ușor din când în când.

La jumătatea timpului de fierbere, adaugă roșiile tocate sau roșiile din conservă. Continuă să gătești până când orezul absoarbe lichidul și este complet fiert.

Oprește focul, acoperă cratița și lasă pilaful să stea 10 minute pentru ca aromele să se îmbine.

Presară pătrunjel proaspăt tocat înainte de a-l servi.

Descoperă și rețete de orez cu lapte

Pilaf sârbesc

Ingrediente:

  • două roşii,
  • un ardei galben,
  • o ceapă,
  • 100 g orez,
  • 450 ml apă,
  • sare, piper,
  • o lingură de ulei.

Mod de preparare:

Se curăţă roşiile de coajă şi se taie bucăţi potrivite, apoi se taie ceapa mărunt şi ardeiul în bucăţi normale.

Se spală orezul şi se adaugă peste el apa, sarea şi piperul. Se căleşte într-o lingură de ulei legumele pregătite mai sus pentru câteva minute, apoi se pun peste orez.

Se dă vasul la cuptorul preîncălzit la 200 de grade pentru circa 20 de minute, verificând ca bobul de orez să fie fiert.

Pilaf cu miel

Miel cu orez
Miel cu orez

Ingrediente:

  • 200 g carne de miel
  • 2 cepe verzi
  • 2 linguri de ulei
  • sare piper
  • boia dulce măcinată
  • 100 g orez

Mod de preparare:

Înțepați bucata de carne în câteva locuri, sărați-o și coaceți-o în cuptor. Căliți ceapa verde. Când bucata de carne este pe jumătate coaptă, adăugați ceapa verde, condimentele și orezul. Turnați apă suficientă pentru a acoperi totul, apoi coaceți în continuare până când carnea este făcută.

Sursă foto – Shutterstock.com

Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!  

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

'Nu-mi place să vorbesc despre el!' Ce spune mama lui Mircea Badea despre fiul ei celebru
Unica.ro
'Nu-mi place să vorbesc despre el!' Ce spune mama lui Mircea Badea despre fiul ei celebru
Mădălin Ionescu spunea în urmă cu mai mult timp: „Facem foarte mult sex...”, însă anunțul făcut de Cristina Șișcanu i-a surprins pe toți: „Abia vorbim. Nu știu ce să fac, nu știu cât va ține. Suntem ceva... praf”. Ce se întâmplă cu mariajul lor
Viva.ro
Mădălin Ionescu spunea în urmă cu mai mult timp: „Facem foarte mult sex...”, însă anunțul făcut de Cristina Șișcanu i-a surprins pe toți: „Abia vorbim. Nu știu ce să fac, nu știu cât va ține. Suntem ceva... praf”. Ce se întâmplă cu mariajul lor
Maria Popovici a înflorit după divorț, iar noua relație a transformat-o total. A slăbit și nu mai iese din haine multate. Imaginile despre care vorbește toată lumea
Libertateapentrufemei.ro
Maria Popovici a înflorit după divorț, iar noua relație a transformat-o total. A slăbit și nu mai iese din haine multate. Imaginile despre care vorbește toată lumea
Cum să ai cearșafuri apretate fără să folosești fierul de călcat. Trucul viral te ajută să economisești timp și bani
FANATIK.RO
Cum să ai cearșafuri apretate fără să folosești fierul de călcat. Trucul viral te ajută să economisești timp și bani
Cum arată Anastasia și Natalia, cele două fiice ale cuplului Adelina & Cristi Chivu și ce a dezvăluit soția fostului fotbalist despre acestea: „Au ajuns la vârsta la care...”
Elle.ro
Cum arată Anastasia și Natalia, cele două fiice ale cuplului Adelina & Cristi Chivu și ce a dezvăluit soția fostului fotbalist despre acestea: „Au ajuns la vârsta la care...”
Acasă la Anca Țurcașiu. Artista stă într-un apartament din Panduri, pe care l-a decorat ca-n povești / GALERIE FOTO
Unica.ro
Acasă la Anca Țurcașiu. Artista stă într-un apartament din Panduri, pe care l-a decorat ca-n povești / GALERIE FOTO
Cât vor plăti românii cu credite în funcţie de IRCC, din luna aprilie. Condiţiile ca rata să scadă
Observatornews.ro
Cât vor plăti românii cu credite în funcţie de IRCC, din luna aprilie. Condiţiile ca rata să scadă
Horoscop 1 ianuarie 2025. Peștii au nevoie de repere clare, care nu pot veni decât din interior, pentru a păstra ceea ce e frumos în viața lor
HOROSCOP
Horoscop 1 ianuarie 2025. Peștii au nevoie de repere clare, care nu pot veni decât din interior, pentru a păstra ceea ce e frumos în viața lor

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI