Săpunul natural făcut în casă este opțiunea ideală pentru a înlocui produsele cosmetice din comerț. Mai jos îți propunem câteva rețete de săpun de casă cu proprietăți hidratante și acțiune delicată. Cum să faci săpun de casă.
Cuprins:
Măsuri de siguranță pentru a face săpun de casă
- Leșia folosită în compoziția săpunului de casă este un acid puternic care, în contact cu pielea, poate cauza arsuri. Din acest motiv, în momentul folosirii ei este nevoie de atenție sporită.
- Folosește întotdeauna echipament de protecție atunci când folosești soda caustică. În timpul procesului de realizare a săpunului de casă este necesar să porți mănuși și să-ți protejezi ochii cu ochelari, dar și îmbrăcăminte adecvată care să-ți acopere pielea.
- Vasele folosite la realizarea săpunului trebuie să fie rezistente la căldură. Nu sunt indicate vasele de aluminiu sau plastic.
- Prepararea săpunului de casă se face într-un spațiu bine aerisit, de preferat afară, ori într-un spațiu foarte bine ventilat.
- Nu inhala vaporii toxici care se emană în timpul procesului de dizolvare a sodei caustice.
- Un săpun de casă este cu atât mai bun cu cât stă mai mult la maturare. În acest fel, compușii din el se stabilizează.
Etape de preparare a săpunului
Cantitatea de sodă și dizolvarea ei
Cantitatea de sodă se calculează astfel încât să existe un exces de grăsime de cel puțin 5-8% și depinde de fiecare rețetă în parte. În momentul dizolvării, soluția ajunge la o temperatură de peste 100 de grade Celsius și trebuie lăsată să se răcească până ajunge la o temperatură de aproximativ 38 de grade Celsius.
Cantitatea de ulei și încălzirea lui
Cantitatea de ulei se folosește întocmai conform rețetei. Se pune un vas cu apă fierbinte pe foc, iar în vas se scufundă vasul în care au fost amestecate în prealabil uleiurile. Se așteaptă dizolvarea lor, apoi se lasă la răcit până ajung la temperatura de 38 de grade Celsius.
Compoziția săpunului
Peste uleiurile esențiale se adaugă ușor soda la aceeași temperatură și se amestecă bine totul timp de 15 minute, după care se face pauză de încă 15 minute și se continuă amestecarea în reprize de câte 5 minute, cu 15 minute pauză între ele. Compoziția trebuie să capete consistența asemănătoare cu cea a smântânei sau a maionezei.
Turnarea săpunului în forme
Pentru început, se tapetează formele cu hârtie de copt sau folie de aluminiu și se toarnă încet compoziția, dar cu grijă să nu rămână bule de aer. Deasupra se pune o altă hârtie de copt și se învelește forma într-un prosop, după care se lasă la păstrat într-un loc călduros.
Scoaterea din forme și maturarea
Săpunul se lasă în forme cel puțin o zi, iar când se scoate se folosesc mănuși pentru că încă este coroziv. Se taie în bucăți mai mici și se pune la uscat/maturat pentru aproximativ o lună, timp în care se întoarce pe toate fețele pentru a se usca în totalitate.
Rețete pentru săpun de casă
Ingrediente
- 250 ml ulei vegetal. Poate fi ulei de cocos, ulei de avocado, ulei de argan, ulei de jojoba, etc;
- 125 ml apă rece;
- 30 ml sodă caustică;
Cum să faci săpun de casă
Apa se pune într-un vas termorezistent și se adaugă treptat soda caustică. Uleiul vegetal trebuie să fie la temperatura de aproximativ 37 de grade Celsius. Odată ajunse la temperatura potrivită, combină mixul de apă și sodă cu uleiul vegetal și amestecă încet și constant până compoziția ajunge la consistența maionezei.
Amestecul obținut pune-l în forma aleasă, acoperă totul cu un prosop și lasă-l să se odihnească timp de 18-24 de ore. După acest timp, săpunul poate fi scos din forme și poate fi tăiat în bucățele mai mici. După ce este tăiat, se lasă să se usuce pe toate părțile până la 3 – 4 săptămâni, înainte de a fi folosit.
Rețetă săpun de casă natural cu lavandă
Ingrediente
- 500 ml ulei de măsline;
- 195 ml de apă;
- 100 ml ulei de cocos;
- 80 gr leșie (hidroxid de sodiu);
- 30 gr sodă caustică;
- 10 gr ulei esențial de lavandă.
Mod de preparare
Într-un vas rezistent la căldură se pune apa, se adaugă leșia și se amestecă. După ce se dizolvă leșia, se lasă amestecul deoparte să se răcească. Între timp, se topește uleiul de cocos și se amestecă cu uleiul de măsline. Se adaugă uleiurile peste amestecul de leșie, când acesta este complet răcit.
Când leșia a fost încorporată complet cu uleiurile, se amestecă până când amestecul capătă consistența unei maioneze, după care se adaugă uleiul esențial de lavandă.
Conținutul se toarnă în forma de săpun aleasă pe care ai tapetat-o înainte cu folie alimentară sau foaie de copt. Recipientul se acoperă cu un prosop și se lasă deoparte pentru 24 de ore. Se scoate cu grijă săpunul din formă și se taie în bucățele mai mici, după cum dorești. Se mai lasă deoparte să se usuce pe toate părțile pentru câteva săptămâni.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 5Rețetă săpun de casă cu ulei esențial de portocală
Ingrediente
- 320 ml ulei de măsline;
- 160 ml apă distilată;
- 150 ml ulei de cocos;
- 65 gr sodă caustică;
- 50 ml ulei esențial de portocală;
- 2-4 lingurițe suc de portocală.
Cum să faci săpun de casă
Soda caustică se topește în apa distilată. Uleiurile esențiale se încălzesc și se lasă să ajungă la temperatura de 37 – 38 de grade Celsius. Se amestecă uleiurile cu soda, se adaugă sucul de portocală și se amestecă totul pentru a se încorpora ingredientele. Toată compoziția se toarnă în forme de săpun și se lasă la uscat pentru 1-3 zile.
Se scoate din forme și se taie în funcție de preferințe după care, săpunul obținut se poate pune în foi de hârtie și se mai poate lăsa la uscat până la patru săptămâni.
Sursă foto: Shutterstock.com