De ce sunt bune semințele prăjite

Nucile și semințele sunt super-alimente pe care este bine să le adăugați în dietă și au existat mai multe studii care susțin beneficiile acestora. Semințele sunt un depozit de micronutrienți și au grăsimi mononesaturate sănătoase, grăsimi polinesaturate și toate vitaminele, mineralele și antioxidanții esențiali care îmbunătățesc sănătatea generală. Când le mănânci în proporția potrivită și în modul corect, poți gestiona eficient nivelul de zahăr din sânge, colesterolul și tensiunea arterială.

Prăjirea semințelor poate adăuga o aromă și o textură plăcută acestora. Procesul de prăjire eliberează compuși aromatici, ceea ce poate face semințele mai gustoase.

De asemenea, prăjirea semințelor poate ajuta la conservarea acestora, prevenind dezvoltarea mucegaiurilor și a bacteriilor. Procesul de prăjire poate elimina sau reduce nivelurile de umezeală, prevenind astfel degradarea semințelor.

Semințele precum cele de in, semințele de susan, semințele de dovleac și semințele de floarea soarelui conțin fibre, lignani și antinutrienți, iar dacă nu le prăjiți bine, se pot întâmpla următoarele:

  • Este posibil să nu fie digerate și să treacă doar prin tractul intestinal.
  • Semințele crude care nu sunt prăjite sau hidratate se lipesc de pereții intestinali, îngreunând digestia.
  • Semințele crude pot avea fitați care se vor lega de minerale și vitamine și le vor face mai puțin disponibile biologic.

Cu toate acestea, este important de știut și că prăjirea poate avea și câteva dezavantaje. Procesul poate duce la pierderea unor substanțe nutritive sensibile la căldură, cum ar fi vitaminele C și E. De asemenea, prăjirea poate crește conținutul de grăsimi și de calorii al semințelor. Este important să optezi pentru prăjirea la temperaturi moderate și să limitezi consumul de semințe prăjite în exces pentru a menține un echilibru nutrițional sănătos.

Care sunt cele mai bune semințe prăjite

Sigur că gusturile pot varia de la persoană la persoană, dar iată câteva semințe prăjite care sunt considerate de mulți gustoase și sănătoase:

Semințe prăjite de floarea-soarelui

Semințe prăjite de floarea-soarelui

Semințele de floarea-soarelui prăjite sunt populare pentru gustul lor bogat ce duce un pic a nuci. Acestea sunt adesea consumate ca gustare sau pot fi adăugate în diverse preparate.

Semințele de floarea soarelui sunt o sursă excelentă de nutrienți esențiali, inclusiv vitamine (cum ar fi vitamina E, vitamina B1, B6), minerale (cum ar fi magneziu, fier, zinc, fosfor), acizi grași esențiali și fibre.

Semințele de floarea soarelui conțin antioxidanți care ajută la combaterea stresului oxidativ din organism. Antioxidanții sunt importanți pentru menținerea sănătății celulelor și previn deteriorarea acestora cauzată de radicalii liberi.

Acizii grași mononesaturati și polinesaturati prezenți în semințele de floarea soarelui pot contribui la reducerea nivelului de colesterol rău (LDL) și la creșterea nivelului de colesterol bun (HDL), contribuind astfel la sănătatea cardiovasculară.

Semințe de dovleac prăjite

Prăjirea adaugă un gust și o textură crocantă, iar semințele de dovleac prăjite pot fi consumate ca gustare sau adăugate la salate. De asemenea, semințele de dovleac conțin o mulțime de antioxidanți și o cantitate decentă de acizi grași polinesaturați, potasiu, vitamina B2 (riboflavină) și folat. Semințele de dovleac și uleiul de semințe vin de asemenea cu mulți alți nutrienți și compuși ai plantelor care s-au dovedit a oferi beneficii pentru sănătate. Semințele de dovleac sunt bogate în antioxidanți, fier, zinc, magneziu și mulți alți nutrienți. 28 de grame conțin aproximativ 151 de calorii.

Seminte de chia prăjite

Chiar dacă nu sunt la fel de comune ca semințele de floarea-soarelui sau de dovleac, semințele de chia prăjite pot adăuga un plus de textură crocantă și un gust bogat în salate sau chiar în deserturi și cereale. Acestea sunt o sursă excelentă de acizi grași omega-3, fibre și proteine.

Chia este o plantă originară din Mexic, al cărei nume înseamnă forță. Este cultivată încă de pe vremea Aztecilor, care consumau acest aliment. Semințele de chia nu modifică savoarea alimentelor și de aceea pot fi integrate în alimentația zilnică. Se pot folosi în supe, salate, iaurturi, cereale, prăjituri, pâine. Le poți combina cu orice, după preferințe și imaginație.

Semințe de in prăjite

Cultivat de la începutul civilizației, inul este una dintre cele mai vechi culturi. Există două tipuri, maro și auriu, care sunt la fel de hrănitoare. Doar o lingură de semințe de in oferă o cantitate bună de proteine, fibre și acizi grași omega-3, pe lângă faptul că reprezintă o sursă bogată de vitamine și minerale, care au potențiale beneficii asupra sănătății inimii și nu numai. Prăjirea poate face semințele de in mai ușor de mestecat și poate adăuga un gust plăcut în anumite preparate.

Semințe de susan prăjite

Aceste semințe oferă un gust distinct de nuci și sunt o sursă bună de cupru, magneziu și calciu. Prăjirea susanului poate intensifica aroma și poate face semințele mai crocante.

Seminţele de susan pot fi consumate ca atare în diverse preparate culinare sau pisate apoi adăugate în diverse salate, sosuri sau deserturi. Pentru ca organismul să asimileze componentele nutritive ale semințelor de susan acestea trebuiesc prăjite sau râșnite, altfel ele se evacuează întregi, fără a fi digerate.

În comerț se găsesc atât semințe de susan alb, cât și semințe de susan negru. Susanul negru este mai aromat și mai puternic antioxidant decât cel alb. Ambele sortimente de semințe sunt valoroase din punct de vedere nutritiv, căci conținutul bogat în calciu fac din susan o sursă importantă de nutrienți care oferă organismului energie.

Cum să faci semințe prăjite

Semințe prăjite de dovleac

Ingrediente:

  • Semințe de dovleac proaspete
  • Ulei de măsline sau alt ulei vegetal
  • Sare după gust
  • Opțional: alte condimente cum ar fi piper, boia de ardei, usturoi pudră, curry, sau alte amestecuri preferate.

Mod de preparare:

Scoate semințele din dovleac și înlătură măcar puțin din pulpa care le înconjoară. Spală semințele sub apă pentru a le curăța de eventuale reziduuri. Ține semințele de dovleac spălate să se usuce. Poți folosi un prosop de bucătărie pentru a le tampona și îndepărta orice umiditate rămasă.

Preîncălzește cuptorul la aproximativ 150°C. Într-un bol, amestecă semințele cu puțin ulei și adaugă sarea și condimentele după gust. Asigură-te că semințele sunt uniform acoperite cu ulei și condimente.

Întinde semințele pe o tavă de copt într-un singur strat. Asigură-te că nu sunt suprapuse, astfel încât să se prăjească uniform.

Pune tava în cuptorul preîncălzit și lasă semințele să se prăjească timp de aproximativ 20-30 de minute sau până când devin aurii și crocante. Este recomandat să amesteci semințele ocazional pentru a asigura o prăjire uniformă.

Scoate tava din cuptor și lasă semințele să se răcească complet înainte de a le stoca. Se pot păstra într-un recipient ermetic timp de câteva săptămâni.

Semințe prăjite de floarea soarelui

Ingrediente

  • Semințe de floarea soarelui
  • Apă (pentru a înmuia semințele)
  • Sare (după gust)
  • Ulei (opțional, pentru a adăuga un gust suplimentar)

Mod de preparare:

Pune semințele într-un castron și acoperă-le cu apă. Adaugă o linguriță de sare în apă și amestecă pentru a se dizolva. Lasă semințele să stea în apă sărată timp de 6-8 ore sau peste noapte. Acest proces ajută la hidratarea semințelor și face coaja lor mai crocantă după prăjire. După ce semințele au fost înmuiate, scurge-le și clătește-le bine cu apă curată pentru a elimina excesul de sare.

Lasă semințele să se usuce pe un șervețel sau pe o foaie de hârtie absorbantă. Asigură-te că sunt uscate înainte de a trece la etapa următoare

Dacă dorești, adaugă condimentele preferate la semințe. Poți încerca arome precum piper negru, ardei iute sau usturoi pudră. Acest pas este opțional și depinde de preferințele tale personale

Încinge cuptorul la 160-180°C. Pune semințele pe o tavă de copt într-un singur strat. Poți adăuga puțin ulei dacă dorești, dar nu este obligatoriu.

Coace semințele în cuptor timp de aproximativ 15-20 de minute sau până când devin aurii. Amestecă-le ocazional pentru a asigura o prăjire uniformă.

După ce sunt gata, scoate semințele din cuptor și lasă-le să se răcească complet înainte de a le servi.

De ce să hidratezi semințele înainte de prăjire

Hidratarea semințelor înainte de prăjire ajută la eliminarea impurităților și a resturilor care pot fi prezente pe coaja semințelor. Acest lucru contribuie la obținerea unor semințe mai curate și mai sănătoase.

În plus, atunci când semințele sunt hidratate, există o umezire uniformă a cojii lor exterioare. Acest lucru facilitează procesul de prăjire, deoarece coaja umedă va reacționa mai bine la căldură și va deveni mai crocantă și mai gustoasă.

Hidratarea înainte de prăjire poate contribui la obținerea unei texturi mai bune a semințelor. Semințele hidratate au șanse mai mari să devină crocante în timpul prăjirii, deoarece apa prezentă în coajă se evaporă, lăsând în urmă o textură crocantă.

Sursă foto – 123rf.com

 
 

Urmărește-ne pe Google News