Pentru a avea cât mai multe șanse să-ți găsești un loc de muncă potrivit pentru pregătirea ta va trebui ca CV-ul tău să fie foarte bine făcut, să spună despre tine ce etică de muncă ai, care este obiectivul tău profesional și cât de pasionat ești de muncă.
Cuprins:
Pentru asta ți-am pregătit un ghid complet despre cum trebuie să întocmești un CV profesionist și ce trebuie să conțină acesta.
Ce este un CV?
Curriculum Vitae este o expresie ce provine din limba latină și se traduce prin „Istoricul Vieții”. Forma abreviată CV a început să fie folosită începând cu secolul al XX-lea.
De regulă, CV-ul are un format standard, care sintetizează informații referitoare la datele tale personale, postul vizat, experiența profesională, educație (începând cu ultima formă de învățământ absolvită), formare profesională și informații despre aptitudinile tale native sau dobândite.
În același timp, este un document prin care aplicantul își promovează propria persoană și care trebuie să conţină datele importante şi relevante despre respectiva persoană.
Dacă dorești să-ți faci un CV profesionist fără cusur poți descărca de AICI unul dintre modelele existente.
Care este scopul unui CV?
CV-ul reprezintă primul contact al aplicantului cu un posibil angajator. Dacă este corect întocmit, documentul va fi citit de angajatorul unde dorești să aplici și, dacă informațiile furnizate sunt ceea ce caută, atunci te va chema la interviu.
În schimb, dacă CV-ul nu este corect întocmit, acesta nu va fi luat în considerare de către angajatori.
Un CV neprofesionist spune multe despre tine, mai ales faptul că nu ești capabil să te prezinți. Reține că CV-ul nu este o autobiografie, ci o modalitate de informare, o adevărată carte de vizită.
Ce trebuie să conțină un CV?
La întocmirea unui CV trebuie să iei în calcul o serie de aspecte foarte importante, iar primul dintre acestea se referă la acuratețea, corectitudinea și relevanța informațiilor menționate în document.
De asemenea, este obligatoriu să respecți regulile gramaticale şi să eviți greşelile de ortografiere şi/sau de redactare. Totodată, trebuie să știi că un CV se tehnoredactează, nu se scrie de mână.
Un CV corect întocmit trebuie să conțină datele personale, obiectivul de carieră, adresa de e-mail, experiența profesională, educație, aptitudini și eventuale disctincții primite de persoana aplicantă.
Cât de lung trebuie să fie un CV?
Este important de știut că nu este nevoie să te înghesui pe o singură pagină lăsând în afara CV-ului informații importante, dar nici nu este recomandat să te lungești dacă nu ai date relevante.
Un CV ideal trebuie să conțină o pagină sau cel mult două. Dar, dacă CV-ul tău este relevant și bine realizat, nu este nici o problemă dacă acesta va avea și trei pagini. Astfel, potențialul angajator nu se va plictisi citind CV-ul tău. Dacă ești proaspăt absolvent de facultate, două pagini ar trebui să fie suficiente.
Chiar dacă ai multă experiență profesională este bine să menționezi doar esențialul. Poți să incluzi locuri de muncă irelevante doar dacă lipsa acestora ar crea un spațiu foarte mare între celelalte job-uri. Trebuie să știi că, de regulă, angajatorul petrece în jur de șapte secunde ca să citească un CV.
Câte tipuri de CV există?
Există două tipuri de CV, după cum urmează:
- CV academic – acesta cuprinde informaţii despre pregătirea academică şi despre activitatea ştiinţifică, inclusiv publicaţii, coordonare/participare proiecte, prezentări susţinute la conferinţe, sesiuni de comunicare etc.. Este documentul cu care se aplică pentru diferite programe de studii universitare, burse, conferințe, etc.
- CV profesional – acesta cuprinde informaţii referitoare la pregătirea academică, precum şi informații despre activitatea profesională derulată până la momentul întocmirii documentului.