Cuprins:
Despre untura de porc
Untura de porc are mai multe avantaje față de alte uleiuri/grăsimi, unul dintre ele fiind acela că, împreună cu seuul de vită, are unul dintre cele mai înalte puncte de fum. Asta înseamnă că nu se oxidează atunci când îl încălzești.
Așadar, untura este ideală pentru gătitul la temperaturi înalte, adică orice vrei să prăjești în baie de ulei.
Untura are, de asemenea, un punct de topire ridicat, ceea ce o face cea mai bună alegere pentru cornulețe, cruste de plăcintă și produse de patiserie fragede.
În cele din urmă, are un gust minunat! Poți face cel mai bun pui prăjit, cartofi prăjiți crocanți și cam orice vrei să aibă un gust mult mai bun.
În cele din urmă, are beneficii pentru sănătate. Așa este, untura de porc este un lucru bun, dacă o consumi rar și în cantități moderate.
De obice oamenii trasformă burta în untură, deoarece are prea multă carne atașată.
Grăsimea din spatele porcului include zonele de umăr și de pulpă, și reprezintă stratul gros de grăsime aflat direct sub piele.
Odată topită, produce o untură de culoare ușor galbenă și are un miros și o aromă mai puternică de carne de porc decât grăsimea din alte părți.
Este excelentă pentru prăjire sau pentru a găti cu ea.
Grăsimea din jurul rinichilor porcului este cea mai „curată” grăsime de pe porc. Este, de asemenea, cea mai sănătoasă.
Odată topită, produce o untură de culoare albă, cu un miros și o aromă mai blânde, ceea ce o face ideală pentru a fi folosită în aluaturile pentru plăcinte și produse de patiserie.
Cum se fac untura și jumările de porc
Pentru a face untură ai nevoie de 2-3 kilograme de slănină crudă de porc și în jur de 250 ml de apă.
Slănina se taie în fâșii și se desprinde șoricul. Fâșiile de slănină se taie în bucățele egale și cuburile se pun într-o oală alături de apă rece.
Jumările se lasă la foc moale și după cam 1-2 ore se fac. Când începe să fiarbă apa se mai astecă puțin în timpul gătirii.
După 30 de minute de când au început să fiarbă, jumările vor pocni și se vor rumeni.
Acum, deja se formează untura topită. Se lasă focul mic pentru ca untura să se topească bine și să se facă aurii jumările
Când jumările au culoarea care își place, se scot și se lasă pe un prosop absorbant.
Se ia oala de pe foc și jumările se presară cu sare. Untura caldă se filtrează prin sită cu sifon și se pune în borcane sau vase rezistente. Se lasă la rece și se obține untura, iar jumările se servesc cu mujdei de usturoi, muștar și pâine proaspătă sau se pot pune în mâncare ori alături de o mămăligă.
Unde se depozitează untura
Untura a fost folosită și depozitată timp de secole înainte de inventarea frigiderului. Se va păstra la temperatura camerei pentru o perioadă lungă de timp (în mod tradițional, mulți îl păstrau până la un an). Cu toate acestea, în prezent, majoritatea recomandă să o depozitezi în frigider.
În frigider se va păstra timp de cel puțin 6 luni și până la un an. Untura poate fi păstrată aproape la nesfârșit și ceea ce determină dacă mai este bună este mirosul: Dacă începe să miroasă a rânced, arunc-o și fă o altă porție.
Pentru o păstrare mai îndelungată untura poate fi și congelată. Congelează untura în batoane, în cuburi, în cantitățile pe care le vrei în tăvi (tăind cât ai nevoie, nu e nevoie să îl decongelezi), cum preferi.
Untura poate fi, de asemenea, congelată în borcane de sticlă, odată ce grăsimea s-a solidificat la temperatura camerei.
Cel mai bine este însă să o congelezi o singură dată, nu să o dezgheți și să o recongelezi.
Cum se bat șnițelele. Metoda ideală pe care mulți nu o cunosc
Sursa foto: 123rf.com