Cuprins:
Așa cum știm cum știm cu toții, această iarnă este deocamdată foarte blândă, cu temperaturi mult peste media obişnuită, iar din această cauză rezistenţa la îngheţ a pomilor a slăbit.
Când și cum suferă cel mai mult pomii din cauza înghețului?
Specialiștii horticultori le recomandă pomicultorilor să fie foarte atenţi în perioada următoare şi să ia toate măsurile pentru ca livezile să nu le fie compromise.
Unul dintre factorii-cheie pentru bunul mers al dezvoltării și creșterii pomilor este temperatura, care dictează toate procesele fiziologice ale acestora. Altfel spus, înghețul târziude la sfârșitul iernii și începutul primăverii reprezintă cel mai mare inamic al pomilor fructiferi.
Meteorologii spun că după zilele neobișnuit de calde din decembrie și ianuarie, când s-au înregistrat și temperaturi de 20˚C, în următoarele două luni este foarte posibil să apară episoade de vreme foarte rece, cu ger şi îngheţ la sol, existând riscul ca plantaţiile de pomi să fie afectate.
Efectele nefaste ale înghețului sunt destul de mari, iar cel mai mult de suferit de pe urma acestor valuri de frig au mugurii, părțile lemnoase și rădăcinile, așa cum este cazul caisului, piersicului și migdalului. Totodată, în urma scăderii bruște a temperaturii pot apărea fisuri la nivelul trunchiului și a ramurilor.
Pentru a evita o astfel de situație nedorită este de datoria proprietarilor de livezi să-și protejeze pomii și, în acest fel, să nu le fie compromise viitoarele recolte. Ce metode de protejare a pomilor împotriva înghețului există îți vom spune în cele ce urmează.
Ce soluții există pentru protejarea pomilor împotriva înghețului
Pentru protejarea pomilor, există o serie de factori de care trebuie să se țină cont. Rezistența la temperaturile scăzute din timpul iernii depinde atât de specie, cât și de gradul de maturare al lemnului, de fertilizarea aplicată în perioada de vegetație, precum și de modul de irigare, de producție, etc.
Se știe faptul că pentru, culturile legumicole, protejarea se poate face prin cultivarea în sere și solarii, medii unde temperatura poate fi controlată cu ușurință.
În schimb, în cazul pomilor fructiferi, lucrurile stau cu totul altfel, iar în continuare îți vom prezenta cele mai cunoscute metode prin care pomii pot fi protejați împotriva înghețului.
Învelirea trunchiului
Astfel, pe suprafețe restrânse, pomii sensibili la ger pot fi înveliți cu o folie microporoasă anti-îngheț de tip agril, care conferă un plus de temperatură. În nici un caz nu se recomandă folosirea foliei de polietilenă, așa cum procedează unii proprietari de livezi, din cauza faptului că aceasta favorizează creșterea umidității la nivelul coroanei, ceea ce crește sensibilitatea la ger.
Mușuroirea
O altă metodă cunoscută o reprezintă mușuroirea prin care vor fi protejate rădăcinile pomului. Procedura constă în realizarea unui mușuroi de pământ de circa 30 cm la baza trunchiului. Dacă pământul este înghețat și, implicit, va fi greu de săpat, se poate aduce pământ din altă parte. Totodată, în loc de pământ se pot folosi paie. Dacă există zăpadă, experții horticultori recomandă adunarea omătului la baza trunchiului pentru a menține solul rece, ceea ce face ca vegetația să se întârzie. Această metodă se poate aplica atunci când există diferențe mari de temperatură între noapte și zi.
Tratament cu îngrășământ foliar
În cazul nedorit în care unii pomi au dezmugurit și prezintă deja frunzulițe sau chiar flori se poate folosi îngrășământ foliar, care mărește rezistența la frig. Un astfel de produs este Codifrost Plus. Acesta se aplică prin pulverizare direct pe pomi înainte cu 24 până la 48 de ore de apariția temperaturilor scăzute. Este o procedură simplă, cu efecte imediate.
Tratament cu lapte de var
O altă metodă clasică este cea prin care se aplică lapte de var pe trunchiul pomului și pe ramurile mai groase. În acest fel, lumina va fi reflectată, iar încălzirea trunchiului se va face mai greu, ceea ce înseamnă că vegetația va fi întârziată, iar pomul va fi protejat. De asemenea, pomul va fi protejat și împotriva atacurilor dăunătorilor. Când temperaturile scad destul de mult, pomii fructiferi au nevoie de un îngrășământ cu o concentrație mare de fosfor și potasiu, care ajută la dezvoltarea și la creșterea pomului când apar condițiile de stres cauzate de ger.
Perdeaua de fum
Perdelele de fum rămâne, însă, cea mai cunoscută metodă de combatere a înghețului solului și a pomilor și, implicit, pentru menținerea unui aer cald în livadă. Această procedură se bazează pe principiul micşorării efectului radiaţiei nocturne cu ajutorul unui ecran protector de fum generat de o substanţă fumigenă. Această procedură presupune arderea de paie umede, crengi sau frunze, rumeguș umed, etc., iar grămezile trebuie să aibă un diametru cuprins între 1,20 și 1,50 metri și o înălțime de cel mult un metru.
Ploaia artificială
În același timp există și metoda aspersiei, recomandată mai ales când pomii sunt înfloriți și foarte sensibili la temperaturi scăzute. Apa se pulverizează când temperatura ajunge la 3-4°C pe timpul nopții și va avea o temperatură mai mare comparativ cu cea a aerului din livadă. Dacă apa totuși îngheață, stratul de gheață astfel format va proteja florile de temperaturile scăzute. Pentru ca metoda să aibă succes, pulverizarea apei va trebui să fie foarte fină, iar distribuirea apei se va face uniform și se va continua pe toată durata înghețului.
Vântul artificial
Nu în ultimul rând, vântul artificial poate proteja pomii fructiferi împotriva gerului și înghețului. Pentru asta pot fi folosite instalații de ventilare, care vor înlocui aerul rece de lângă sol cu aer cald și, în acest fel, se va evita înghețarea pomilor.
Foto:Shutterstock/123rf.com
Citește și: Pomi fructiferi – sfaturi de plantare și îngrijire. Cele mai rezistente soiuri de pomi fructiferi