Ce este aparatul de aer condiționat

Aparatul de aer condiționat este un dispozitiv special, care este folosit pentru a modifica și controla temperatura, umiditatea și calitatea aerului dintr-o încăpere închisă situată într-un apartament de bloc, într-o casă la curte ori o clădire de birouri, automobile sau spații comerciale, potrivit Carel.com.

Acest aparat are două componente principale: unitatea exterioară și cea din interior. Prima este alcătuită dintr-un compresor, un condensator, un ventilator și un rezervor pentru agentul termic refrigerant, care poartă denumirea de freon. De partea cealaltă, unitatea din interior include la rândul său un ventilator, dar și alte componente cum ar fi vaporizatorul, filtrele și elementul de control la distanță, care este cunoscut sub numele de telecomandă.

Cum funcționează aparatul de aer condiționat

Aparatele de aer condiționat sunt esențiale în climatul modern, oferind un nivel ridicat de confort termic în locuințe, birouri și alte spații închise, în special în regiunile cu veri călduroase și umede. Ele funcționează pe baza unor principii fizice și chimice complexe prin care se elimină aerul cald din interiorul unei încăperi, răcirea acestuia prin intermediul unui agent frigorific și eliberarea aerului rece înapoi în încăpere. Responsabil pentru transferul de căldură și, implicit, răcirea aerului dintr-o încăpere este agentul refrigerant, cunoscut sub denumirea de freon.

Cât de important este portofoliul primit de România în Comisia Europeană. Europarlamentar PNL: „E gol, zero competențe”
Recomandări
Cât de important este portofoliul primit de România în Comisia Europeană. Europarlamentar PNL: „E gol, zero competențe”

Cu toate acestea, modelele de ultimă generație de aparate de aer condiționat nu mai folosesc freon deoarece Uniunea Europeană a reglementat utilizarea acestuia până cel târziu în anul 2025. Agentul refrigerant al unei instalații de aer condiționat se află în unitatea exterioară a aparatului, în stare lichidă și, odată trecut prin vaporizator, este eliberat în stare gazoasă. Pe lângă răcirea aerului, aceste instalații pot fi utilizate și pentru încălzirea aerului pe timpul iernii, dacă sunt echipate cu funcții de încălzire.

De ce să folosești aerul condiționat vara

În ultimele zile, în sudul României s-au înregistrat temperaturi foarte ridicate, care au fost resimțite de corpul uman ca și cum ar fi fost peste 40 de grade Celsius. În aceste condiții, românii au folosit la capacitate maximă instalațiile de aer condiționat pentru a-și răcori propriile locuințe, spațiile de lucru ori mașinile. Un aparat de aer condiționat te va ajuta să te răcorești și să purifici aerul, ceea ce înseamnă că, pe de-o parte, vei inhala mai puține particule și substanțe iritante care pot cauza apariția unor probleme de respirație, iar pe de altă parte îți va conferi un nivel de confort ridicat.

Televiziunea chineză arată cum ar putea avea loc debarcarea din Taiwan. „Ziua zero”, serialul menit să-i pregătească pe taiwanezi | VIDEO
Recomandări
Televiziunea chineză arată cum ar putea avea loc debarcarea din Taiwan. „Ziua zero”, serialul menit să-i pregătească pe taiwanezi | VIDEO

Să deții un aparat de aer condiționat este o binecuvântare deoarece acesta poate fi folosit pe tot parcursul anului, dar mai ales pe timpul verii, atunci când temperaturile pot deveni insuportabile. Acest avantaj se poate transforma, însă, foarte ușor într-un coșmar dacă nu îl vei folosi în mod eficient, ceea ce îți va afecta sănătatea, dar și bugetul.

Cum alegi un aparat de aer condiționat

Indiferent că dorești să schimbi aparatul de aer condiționat ori te afli la prima achiziție de acest gen va trebui să ții cont de o serie de aspecte importante. Acestea te vor ajuta să alegi cel mai potrivit aparat pentru tine, care să se muleze pe nevoile și pe posibilitățile tale financiare, mai ales că este vorba despre o investiție pe termen lung. În primul rând, cel mai indicat ar fi să nu-l cumperi în timpul sezonului cald din cauză că atât prețul de achiziție, cât și cel de instalare sunt mai mari.

Apoi, trebuie să te hotărăști ce tip dorești să cumperi, iar cel mai des întâlnite sunt cele de tip „split”, care au în componență o unitate exterioară și una interioară și care sunt recomandate în cazul unei locuințe la bloc. De asemenea, în funcție de suprafața locuinței vei știi ce capacitate trebuie să aibă aparatul de aer condiționat pe care îl cumperi.

Pagerele luptătorilor Hezbollah au explodat: cel puțin nouă morți și 2.800 de răniți, printre care și ambasadorul Iranului în Liban | VIDEO
Recomandări
Pagerele luptătorilor Hezbollah au explodat: cel puțin nouă morți și 2.800 de răniți, printre care și ambasadorul Iranului în Liban | VIDEO

Capacitatea se măsoară în BTU (n.n. – British Thermal Unit) și reprezintă cantitatea de aer pe care aparatul de aer condiționat îi poate circula într-o oră. Specialiștii recomandă 9.000 BTU pentru încăperi de 20-25 m2, 12.000 BTU pentru 25-35 m2, 18.000 BTU pentru 40-50 m2 și 24.000 BTU pentru 60-70 m2. Asemenea unui frigider sau a unei mașini de spălat ruffe, clasa energetică îți oferă informații prețioase despre consumul de curent. Astfel, aparatele din clasele energetice A și A+ sunt mai economice decât cele din B, C sau D, diferențele de consum energetic ajungând și la 40%.

Capacitatea și performanțele energetice pot influența nivelul de zgomot al aparatului de aer condiționat. Modelele de generație nouă produse de mărci consacrate sunt silențioase, însă indiferent de numele producătorului, este important de știut că un aparat bun va avea un nivel de cel mult 60-65 decibeli. Nu în ultimul rând, funcțiile standard sunt cele de răcire, de încălzire și de ventilație. Aparatele moderne sunt prevăzute și cu alte funcții, cum ar fi cea de dezumidificare, de purificare a aerului din încăpere, de autocurățare, de programare sau comenzi prin Wi-Fi.

Cum folosești corect un aparat de aer condiționat

Pentru a putea să folosești în mod eficient și fără probleme aparatul de aer condiționat trebuie să ții cont de câteva recomandări ale specialiștilor. Iată care sunt acestea:

  • Ușile și ferestrele trebuie închise înainte de pornirea aerului condiționat pentru a nu fi nevoit să-l folosești la putere maximă. În caz contrar, aerul rece va ieși din încăpere, consumul energetic va fi mult mai mare, iar aparatul nu va menține o temperatură constantă.
  • Aparatul trebuie setat la o temperatură cuprinsă între 22 și 26 de grade Celsius. Dacă îl vei seta la o temperatură prea mică riști să răcești sau să te alegi cu o durere de spate. Temperatura din interior trebuie să fie confortabilă și mai mică decât cea de afară.
  • Filtrele trebuie curățate periodic, mai ales la schimbarea de anotimp pentru a nu se acumula praf și microbi, dar și pentru o funcționare cât mai bună și îndelungată.
  • Nu bloca niciodată aparatul de aer condiționat cu nici un obiect. În acest fel, fluxul de aer nu va circula cum trebuie și nu va răcori încăperea.
  • Când pleci de acasă sau când nu îl folosești, aparatul de aer condiționat trebuie oprit. În acest fel vei economisi bani și vei prelungi durata de viață a aparatului.
  • În cazul în care aerul condiționat din locuința ta se află într-o cameră mare este indicat să folosești ventilatoare de tavan sau de podea pentru a distribui aerul rece mai bine în încăpere, precizează specialiștii de la MidTechServices.
  • Profită de serile mai răcoroase sau de temperaturile din cursul dimineții și deschide ferestrele pentru a permite aerului proaspăt să intre și să circule prin locuința ta. 
  • Evită utilizarea aparatelor care generează căldură, precum cuptoare sau aragaze în perioadele cele mai calde ale zilei. Optează pentru alternative eficiente din punct de vedere energetic sau ia în calcul să gătești în aer liber dacă există această posibilitate.

Cum se curăță aparatul de aer condiționat

Operațiunea de curățare a aparatului de aer condiționat presupune parcurgerea mai multor pași, după cum urmează:

Deconectarea aparatului de aer condiționat de la priză. Această operațiune este valabilă pentru toate aparatele de aer condiționat care funcționează pe bază de energie electrică. În caz contrar, riscul de curentare crește și, în plus, există posibilitatea defectarea aparatului.

Curățarea unității interioare. Din cauza condensului care se formează în interiorul unității apar depuneri de bacterii, mucegai sau ciuperci, care sunt nocive pentru sănătate. Pentru a curăța unitatea interioară ai nevoie de o cârpă curată pe care să o înmoi într-o soluție pe bază de apă și oțet sau bicarbonat de sodiu cu ajutorul căreia ștergi ușor stratul de praf. De asemenea, poți folosi o soluție din apă și spirt.

Curățarea filtrelor de aer. Filtrele din interiorul aparatului de aer condiționat sunt din plastic la majoritatea modelelor și de aceea pot fi curățate cu ușurință sau înlocuite. Pentru a scoate filtrul, trebuie să deschizi masca frontală a unității din interior, apoi să tragi ușor filtrul de aer în jos și să-l cureți cu ajutorul unei lavete îmbibate în apă cu oțet sau direct sub duș. Apoi lași filtrul să se usuce după care îl ștergi de praf cu o lavetă uscată. În final, îl introduci la loc și se închide masca frontală, notează site-ul SnellHeatingandAir.

Igienizarea vaporizatorului. Vaporizatorul este situat în unitatea interioară și este formată dintr-o rețea complexă de tuburi prin care circulă freonul. Aici are loc răcirea aerului din încăpere prin contactul cu aceste țevi răcite de agentul frigorific. Pe fondul fluxului continuu de aer care ajunge aici, pe spațiile dintre țevi își fac apariția murdăria și bacteriile, care trebuie curățate pentru buna funcționare a aparatului.

Curățarea ventilatorului. Ventilatorul se află atât în unitatea interioară, cât și în cea exterioară, iar rolul acestuia este acela de circulare a aerului pe vaporizator și pe condensator, fiind direct implicat în schimbul termic. Când aparatul este în funcțiune, pe paletele ventilatorului se depun praf și bacterii, care sunt răspândite în aerul din încăpere. Acestea pot fi curățate cu o lavetă ușor umezită în apă și oțet.

Curățarea condensatorului. Pentru a reîncepe ciclul de răcire a aerului din interior, această componentă transformă agentul frigorific din gaz în lichid. Asemenea vaporizatorului, și condensatorul conține țevi pe suprafața cărora, în timp, se depun murdărie, praf și bacterii. În momentul igienizării celorlalte componente ale aparatului de aer condiționat este bine să cureți și condensatorul cu o lavetă umedă.

Verifică și curăță conductele. Conductele prin care circulă freonul sunt de obicei acoperite cu spumă izolantă pentru a le împiedica să piardă energie. Acestea se deplasează de la serpentina evaporatorului de pe aparatul de tratare a aerului la condensatorul care se află în afara locuinței tale. Dacă izolația este deteriorată trebuie înlocuită atunci când te apuci să cureți aparatul de aer condiționat pentru a spori eficiența sistemului. Poți să achiziționezi și să instalezi un manșon izolator din spumă sau poți înfășura conductele cu bandă izolatoare.

Există și operațiuni care sunt efectuate doar de către un specialist: verificarea și completarea freonului, curățarea unității exterioare și remedierea eventualelor erori de funcționare.

Foto: Shutterstock.com

 Cum îţi poate afecta aerul condiţionat sănătatea

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Rusia amenință pe față România. „Moscova ar putea bombarda ținte militare”. Ce țări mai sunt în vizorul Kremlinului
Știrileprotv.ro
Rusia amenință pe față România. „Moscova ar putea bombarda ținte militare”. Ce țări mai sunt în vizorul Kremlinului
Wow! Cum arată casa lui Sorin Bontea. Și-a amenajat locuința ca-n reviste și a plantat măslini în curte: "Abia aștept să strâng recolta"
Viva.ro
Wow! Cum arată casa lui Sorin Bontea. Și-a amenajat locuința ca-n reviste și a plantat măslini în curte: "Abia aștept să strâng recolta"
Fiica lui Tily Niculae a făcut AVC la 12 ani. "Într-o zi m-am dus s-o iau de la şcoală şi mi-a spus că o doare capul. Până să ajungem acasă, mi-a spus că nu mai vede cu ochiul drept, iar ceea ce s-a întâmplat apoi..."
Libertateapentrufemei.ro
Fiica lui Tily Niculae a făcut AVC la 12 ani. "Într-o zi m-am dus s-o iau de la şcoală şi mi-a spus că o doare capul. Până să ajungem acasă, mi-a spus că nu mai vede cu ochiul drept, iar ceea ce s-a întâmplat apoi..."
Orașul care ar putea fi lovit de un val ”de câțiva metri înălțime”. Zeci de mii de oameni sunt în pericol
FANATIK.RO
Orașul care ar putea fi lovit de un val ”de câțiva metri înălțime”. Zeci de mii de oameni sunt în pericol
Leonard Doroftei a povestit prin ce a trecut în Canada: „Aveam zile în care nu puteam să mănânc. Plecau târâș!”
GSP.RO
Leonard Doroftei a povestit prin ce a trecut în Canada: „Aveam zile în care nu puteam să mănânc. Plecau târâș!”
Leguma, cultivată la greu în România, la care prețul a explodat în acest an. Cât a ajuns să coste astăzi
FANATIK.RO
Leguma, cultivată la greu în România, la care prețul a explodat în acest an. Cât a ajuns să coste astăzi
Raluca Bădulescu și-a făcut cont pe OnlyFans. Cum pozează vedeta pe site-ul pentru adulți. Imagini necenzurate / FOTO
Unica.ro
Raluca Bădulescu și-a făcut cont pe OnlyFans. Cum pozează vedeta pe site-ul pentru adulți. Imagini necenzurate / FOTO
S-a aflat cum a ajuns la Dinamo autocarul pe care l-a folosit şi FCSB, după ce fanii "câinilor" au izbucnit! Prima explicaţie: "Este adevărat" | FOTO
Orangesport.ro
S-a aflat cum a ajuns la Dinamo autocarul pe care l-a folosit şi FCSB, după ce fanii "câinilor" au izbucnit! Prima explicaţie: "Este adevărat" | FOTO
"Erau ultimii bani de înmormântare". Reacţia pensionarei jefuite de 450.000 de euro
Observatornews.ro
"Erau ultimii bani de înmormântare". Reacţia pensionarei jefuite de 450.000 de euro
Horoscop 18 septembrie 2024. Racii este bine să nu se lase în voia emoțiilor mai intense decât de obicei, dar nici să nu exagereze cu rațiunea
HOROSCOP
Horoscop 18 septembrie 2024. Racii este bine să nu se lase în voia emoțiilor mai intense decât de obicei, dar nici să nu exagereze cu rațiunea

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI