Ce semnifică ramurile de salcie de Florii

În această zi de duminică a Floriilor, se rememorează intrarea Domnului în Ierusalim pe un măgăruș, fiind întâmpinat de mii de oameni cu flori și ramuri de măslin și finic, fiind aclamat ca un adevărat împărat. Deși ramurile de măslin și finic nu se găsesc în România, tradiția de a întâmpina Floriile cu ramuri a rămas vie, fiind înlocuită cu salcia.

Mai mult, o legendă spune că salcia ar fi fost folosită drept punte peste un râu pentru a o ajuta pe Maica Domnului să-și continue drumul, iar drept mulțumire, Fecioara Maria a dăruit sfințenie salciei. Drept urmare, în zilele noastre, creștinii adună crenguțe de salcie pe care le duc la biserică pentru a fi sfințite de preoți, apoi le așază la icoane pentru a-i păzi pe toți cei din casă de boli.

Cum să folosești ramurile de salcie de Florii

De Florii, se oficiază o liturghie specială, diferită de cea a celorlalte duminici. Este bine să vă împărtășiți în această zi, iar la sfârșitul slujbei, preoții împart crenguțe de salcie sfințită, pe care este bine să le luați acasă și să le așezați la icoane, deoarece se spune că au putere tămăduitoare. Alţii le prind la uşa de la intrare, să le protejeze locuinţa, sau şi îşi încing mijlocul cu ele, fiind convinşi că astfel alungă durerile. Totodată, există obiceiul ca părinţii să-i lovească pe copii cu nuieluşe de salcie când vin de la biserică, pentru a creşte sănătoşi şi înţelepţi. În unele zone, sunt puse sub pernă de către fetele mari înainte de culcare, existând credinţa că astfel vor deveni mai frumoase şi se vor mărita în acel an.

De asemenea, crenguțele sfințite de salcie se pun la pomii fructiferi și la vie pentru a spori rodul, sau la stupi pentru a binecuvânta albinele. Cei care cultivă cânepă caută să ia ramuri de salcie cât mai lungi pentru a crește înaltă cânepa.

Se mai spune că nu este bine să arunci ramurile de salcie uscate din casă până nu aduci unele proaspete ca să le înlocuiești. Astfel, aceste ramuri de salcie, păstrate în casă tot anul, se spune că feresc gospodăria de trăsnete, furtuni și grindină.

Citeşte și: Mesaje de Florii 2023 – Urări și felicitări pe care să le trimiți de Florii

Alte tradiții și obiceiuri de Florii

Alte tradiții de Florii includ faptul că cel care se împărtășește în această zi are mari șanse să-și împlinească orice dorință își va pune în gând, în timp ce se apropie de preot.

În Banat și Transilvania, fetele mari pun o oglindă și o cămașă curată sub un păr altoit, care pot fi apoi folosite în descântece de dragoste și sănătate.

Se mai spune că vremea de Florii va influența vremea de Paște.

Totodată, conform tradiției, cine se spală pe cap în această zi trebuie să o facă doar cu apă sfințită, altfel riscă să albească precum pomii care dau în floare.

Gospodinele coc plăcinte pe care le dau de pomană săracilor în această zi.

Urzicile înfloresc, dar nu sunt bune de mâncat. De aceea, sărbătoarea de Florii mai este numită și „Nunta urzicilor”, semnificând și apropierea sfârșitului postului Paștelui.

Sărbătoarea Floriilor are o istorie adânc înrădăcinată în trecut, fiind dedicată, pe vremea romanilor, zeiței Flora. Mai târziu, creștinii au transformat această sărbătoare într-un moment important de pregătire pentru Învierea Domnului, legând-o de intrarea triumfală a lui Iisus Hristos în Ierusalim.

Foto:123rf.com

Citeşte și: Când sunt Floriile în 2023. Tradiții și obiceiuri în Duminica Floriilor

Urmărește-ne pe Google News