Merluciul este peștele care tăriește în Oceanul Atlantic, Marea Nordului și Marea Mediterană. Există mai multe specii de merluciu, care se pot pescui în aproape orice perioadă a anului. Peștele proaspăt poate fi congelat și consumat ulterior, pe parcursul anului. Descoperă ce rețete de mâncare poți face cu merluciu.

Ce conține merluciul

Carnea de merluciu este săracă în calorii și grăsimi, și bogată în vitamina B1, B2, dar și calciu și fosfor. O porție de 100 de grame de merluciu poate conține:

  • Kcal: 94 kcal
  • Carbohidrați: 0 g
  • Proteine: 17,2 g
  • Grăsimi: 2,5 g
  • Vitamina B1: 0,1 mg
  • Vitamina B2: 0,2 mg
  • Calciu: 41 mg
  • Fier: 0,7 mg
  • Potasiu: 294 mg
  • Magneziu: 25 mg
  • Sodiu: 101 mg.

Beneficiile consumului de merluciu

Merluciu este un pește care conține o cantitate mare de proteine ușor digerabile;

Este bogat în minerale și vitamine și ajută la normalizarea funcționării glandei tiroide;

Substanțele din conținutul merluciului pot ajuta la accelerarea eliminări toxinelor din corp;

Este un pește sărac în grăsimi și poate fi consumat regulat de către persoanele care urmează o dietă de slăbit.

Merluciul ajută la normalizarea tensiunii arteriale și întărește pereții vaselor de sânge, îmbunătățind funcționarea mușchiului cardiac.

Consumul regulat de merluciu ajută la întărirea unghiilor și a firului de păr.

Nutrienții din compoziția merluciului ajută la îmbunătățirea sistemului imunitar.

Află și: Ce fructe și legume să consumi primăvara

Rețete de mâncare cu merluciu

Merluciu crocant cu fasole verde

Ingrediente

  • 1 kg merluciu;
  • 2 ouă;
  • 100 gr pesmet;
  • 50 gr parmezan;
  • 500 gr fasole verde;
  • 2 cepe;
  • 2 căței de usturoi;
  • 50 ml ulei;
  • Câteva roșii cherry;
  • Sare, piper, pătrunjel verde.

Mod de preparare

Se spală peștele și se curăță bine, se taie coada și aripioarele acestuia. Se spală bine, se taie bucățele mai mici și se condimentează cu sare și piper. Separate, se bat două ouă, se adaugă parmezanul și fiecare bucată de pește se trece prin amestecul de ou cu parmezan, apoi se trece prin pesmet.

Se pregătește o tavă de cuptor, se adaugă tavă de copt, iar în tavă se așază peștele. Se pulverizează puțin ulei deasupra. Tava cu merluciu se pune la cuptor pentru 25 de minute, la 200 de grade.

Separat, într-o tigaie se adaugă uleiul și se pune ceapa și usturoiul tocate mărunt. Se călesc puțin, după care se adaugă fasolea verde și puțină apă. Se lasă pe foc pentru 10 minute, cât se sotează. Se adaugă pătrunjelul verde deasupra și fasolea este gata. Merluciul se servește cald cu garnitură de fasole verde.

Merluciu în crocant de cartofi

Ingrediente

  • 1 kg merluciu;
  • 250 gr cartofi;
  • 100 gr pesmet;
  • 3 căței de usturoi;
  • Sare, piper, pătrunjel;
  • Ulei de măsline și sucul de la o lămâie.

Mod de preparare

Cartofii se curăță de coajă și se dau pe răzătoare. Se storc bine și se amestecă cu pesmetul, pătrunjelul tocat mărunt și un cățel de usturoi tocat mărunt sau dat prin răzătoare.

Merluciul se taie felii, și fiecare felie se unge cu puțin suc proaspăt de lămâie. Se așază câte o felie de pește pe o foaie de copt în tavă, și deasupra se pune un strat de aproximativ 1 cm grosime deasupra fiecărui fileu, și se presează ușor cu o lingură. Se stropește fiecare file de merluciu cu puțin ulei de măsșine și totul se pune la cuptor pentru 20 de minute, la 180 de grade.

Paste cu merluciu

Ingrediente

  • 250 gr paste;
  • 250 gr merluciu;
  • 10 roșii cherry;
  • 20 măsline negre fără sâmburi;
  • 2 căței de usturoi;
  • Un ardei iute mic;
  • Sare, piper, ulei.

Mod de preparare

Când apa fierbe, se adaugă pastele și puțină sare. Roșiile se spală și se taie pe jumătate, la fel și măslinele, iar usturoiul se toacă mărunt. Într-o tigaie se adaugă puțin ulei, usturoiul și ardeiul tăiat de jumătate și se lasă pentru un minut la călit. Ardeiul iute se scoate din tigaie, apoi se adaugă feliile de merluciu și se lasă câteva minute la foc mediu.

Se adaugă și roșiile împreună cu măslinele și se lasă pe foc pentru 8-10  minute. Se scurg pastele fierte, și se pun peste sosul făcut împreună cu câteva linguri din apa unde au fiert pastele. Se adaugă pătrunjel și se mai lasă totul pe foc pentru 1-2 minute. Când sunt gata se iau de pe foc și se adaugă sare și piper după gust.

Merluciu prăjit

Ingrediente

  • 500 gr merluciu;
  • Mălai, făină, sare, piper și ulei.

Mod de preparare

Peștele se spală bine și se șterge cu un șervețel absorbant. Se amestecă mălaiul cu făina, se adaugă puțină sare și fiecare bucată de pește se trece prin amestec. Se lasă câte puțin pe foc pe ambele părți, până se rumenește. Peștele prăjit se servește cu mămăligă și mujdei de usturoi.

Ciorbă de merluciu

Ingrediente

  • O bucată mare de merluciu;
  • 2 ardei;
  • 4 cartofi;
  • 2 morcovi;
  • Pătrunjel, leușten, țelină, sare, piper;
  • O ceapă;
  • O conservă de roșii în bulion.

Mod de preparare

Se taie ceapa, se curăță morcovii, țelina, ardeiul și se taie toate cubulețe. Se pun toate legumele la călit într-un vas mare cu puțin ulei, după care se adaugă apa și se lasă să ajungă în punctul de fierbere. Ulterior, se adaugă cartofii tăiați cubulețe, sare, piper și se mai lasă la fiert pentru 20 de minute.

Când legumele sunt bine fierte, se adaugă peștele tăiat în bucăți mai mici, roșiile în bulion și se mai lasă să dea 2-3 clocote. Deasupra se presară pătrunjel verde și se consumă caldă.

Merluciu marinat la cuptor

Ingrediente

  • 2 pești merluciu;
  • 3 morcovi;
  • 2 cepe;
  • 5 linguri de oțet;
  • 3 linguri de ulei;
  • 2 linguri bulion;
  • Sare, piper.

Mod de preparare

Peștele se spală bine și se taie bucăți. Ceapa se taie mărunt, morcovul se taie rondele. Într-un vas mare se adaugă uleiul, după care se pune morcovul, ceapa, și apoi bucățile de pește. Se adaugă sare și piper și se pune un pahar de apă deasupra. Se pune o folie de aluminiu deasupra vasului și se fierb toate pentru 10 minute.

După ce au fiert, toate ingredientele se mută într-un vas de cuptor și se bagă la cuptor pentru aproximativ o oră, la 170 de grade. Când este aproape gata, se adaugă bulionul și se mai lasă la cuptor până a scăzut toată zeama.

Peștele marinat poate fi servit cu o mămăliguță.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5

Merluciu cu cartofi noi și roșii cherri

Ingrediente

  • 1 pește merluciu;
  • 500 gr cartofi;
  • 15 roșii cherry;
  • 2 căței de usturoi;â
  • O ceapă verde;
  • 200 gr de suc de roșii;
  • ½ cană vin roșu;
  • 3 linguri de ulei;
  • Sare, piper.

Mod de preparare

Se curăță peștele și se șterge cu un șervețel absorbant. Cartofii se curăță de coajă și se pun la fiert cu un praf de sare pentru 10 minute. Ceapa verde se taie rondele, și roșiile cherry se toacă mărunt. Se pune peștele într-o tavă mare pentru cuptor, se unge cu ulei pe ambele părți. Roșiile cherry se amestecă cu vinul roșu și ½ cană de apă. Lângă peștele din tavă se pun cartofii, ceapa verde și amestecul cu roșii cherry. Se presară deasupra sare și piper, se acoperă tava cu staniol și se pune totul la cuptor pentru 45 de minute. Când este aproape gata, se dă staniolul deoparte și se mai lasă la cuptor pentru 15 minute.

Merluciu cu bere neagră în crustă de mălai

Ingrediente

  • 500 gr pește;
  • 4 căței de usturoi;
  • O lămâie;
  • O bere neagră;
  • Mălai.

Mod de preparare

Se spală bine peștele și se pune într-un vas împreună cu feliile de lămâie tăiate rondele, usturoi tocat mărunt și sare. Deasupra se adaugă berea neagră, atât cât să acopere peștele. Se lasă peștele la marinat într-un loc rece pentru minim 2 ore.

Se scoate peștele din vas, se trece prin mălai și se pune într-o tavă de cuptor. Se presară puțin ulei de măsline deasupra și se lasă la cuptor până când peștele devine auriu.

Merluciu pane cu sos de capere și lămâie

Ingrediente

  • 4 file de merluciu;
  • 2 ouă;
  • 2-3 linguri de lapte;
  • Sare, piper, pesmet, făină.
  • ½ pachet de unt;
  • 3 linguri de capere;
  • O lămâie;
  • Sare, piper, busuioc.

Mod de preparare

Pentru sosul de capere se topește un pachet de unt, se adaugă zeama și pulpa de la o lămâie, 3 linguri de capere, sare, piper și busuioc. Se lasă pe foc până ajunge în punctul de fierbere.

Într-un bol se amestecă ouă cu sare, piper, și făină până se obține o consistență groasă, apoi se adaugă laptele. Peștele se trece prin amestecul de ou, apoi prin pesmet. Se pune ulei într-o tigaie și când este bine încins, se prăjeștele peștele pe ambele părți până devine auriu.

Se scoate peștele pe un șervețel pentru a se absorbi excesul de ulei.

Merluciu cu rasol de legume

Ingrediente

  • 1 kg pește;
  • 500 gr cartofi;
  • 2-3 morcovi;
  • Câte puțin dovlecel, conopidă, ardei gras și țelină;
  • Sare, piper.

Mod de preparare

Se curăță cartofii, se spală și se taie în jumătăți. Se pun la fiert cu sare, piper, ardei iute și puțin cimbru. Se adaugă apoi și morcovii tăiați jumătate, iar după 10 minute se adaugă și restul legumelor. Se mai fiert toate pentru 10 minute, apoi se adaugă peștele bine spălat și eviscerat.

După pește se adaugă și conopida și se mai fierbe totul pentru 10 minute din momentul în care a dat în clocot. Se scoate totul din vas, se așază pe un paltou și deasupra se presară piper proaspăt. Peștele se servește cu mămăligă caldă, mujdei de usturoi sau cu salată.

Citește și: Cum să gătești somonul

Sursă foto: 123rf.com

Urmărește-ne pe Google News