Gătitul prin fierbere și la cuptor – Este cea mai facilă și la îndemână metoda de a găti dietetic. Atunci când e vorba de legume, fierberea trebuie să fie controlată, pentru a evita distrugerea vitaminelor solubile în apă, adică a vitaminelor B și C. Legumele de tipul dovlecelului sau morcovului își păstrează în mare măsură proprietățile nutritive și prin fierbere. Dacă este vorba de fierberea cărnii, atunci este necesară o prelucrare termică a acesteia cât mai completă, pentru a distruge agenții patogeni determinați de o potențială contaminarea externă a acesteia

Gătitul în abur -Există legume cum ar fi broccoli, conopidă, varză, rădăcinoasele, care-și pierd gustul și proprietățile nutritive prin fierbere și care se pot găti în abur.

Gătitul la grătar  Această metodă este relativ dietetică. Ultimele studii însă arată că prin gătirea cărnii grase, împănate la temperaturi mari, în flacăra directă și în prezența fumului, rezultă substanțe cancerigene.

În ce vase gătim cel mai sănătos

Vasele Yena – Sticla este un material stabil, inert, care nu reacționează cu alimentele, indiferent de pH-ul lor, motiv pentru care aceasta a fost folosită la gătitul și conservarea alimentelor încă din cele mai vechi timpuri.

Vasele ceramice – Ceramica este un material stabil și recomandat pentru gătitul dietetic. Vasele căptușite cu ceramică sau cele integrale din ceramică pot fi folosite la temperaturi înalte, fără riscul de a elibera compuși toxici în mâncarea astfel gătită.

Vasele din lut și piatră – Sunt vase folosite încă din antichitate și recunoscute pentru proprietatea lor de a avea o compoziție stabilă la temperaturi înalte și de a emana o căldură uniformă și eficientă la gătit.

Vasele din inox- Inoxul este stabil la temperaturi ridicate, nu eliberează substanţe nocive în alimente şi putem găsi o multitudine de forme şi modele de oale din inox în comerţ adecvate necesităţilor noastre.

 
 

Urmărește-ne pe Google News