Indiferent dacă călătorești cu avionul, cu trenul ori cu mașina personală, bagajele sunt expuse la influențe negative, inclusiv praf și murdărie sau condiții meteorologice nefavorabile și bacterii din diverse medii. Din fericire, există soluții simple de protejare a bagajelor de călătorie, astfel încât acestea să arate mereu ca noi. În cele ce urmează îți vom prezenta câteva dintre cele mai eficiente metode de curățare și de îngrijire pentru diferite tipuri de bagaje astfel încât să te poți bucura de tovarășul tău de călătorie pentru cât mai mult timp.

De ce este important să curățăm bagajul de călătorie

Fiecare călător știe că, după o călătorie lungă cu avionul, cu trenul ori cu mașina, trolerul, valiza sau rucsacul prezintă adesea semne de utilizare. Acestea sunt prăfuite, se udă de la ploaie și acumulează murdărie pe roți din cauza faptului că sunt rulate mult. În același timp, nu trebuie ignorate petele care apar în interior din cauza diferitelor lichide sau a cosmeticelor care se varsă accidental.

De aceea, odată întorși din călătorie, indiferent de ora la care ajungem acasă, ar trebui să despachetăm imediat. De asemenea, nu trebuie doar să băgăm hainele la spălat, ci și să curățăm exteriorul și interiorul valizei, operațiune pe care foarte multă lume o trece cu vederea, chiar dacă un bagaj de călătorie curat contribuie semnificativ la experiența de călătorie, aflăm de la specialiștii de la Travelite.com.

Moartea mezzosopranei Maria Macsim Nicoară are toate șansele să rămână doar un accident casnic pe fondul consumului de alcool. Soțul artistei a refuzat să fie audiat din nou
Recomandări
Moartea mezzosopranei Maria Macsim Nicoară are toate șansele să rămână doar un accident casnic pe fondul consumului de alcool. Soțul artistei a refuzat să fie audiat din nou

Trebuie să știi că un bagaj curat nu reflectă doar grija pe care o are proprietarul acesteia, ci are și efecte practice directe. Astfel, un exterior bine îngrijit și un interior proaspăt al trolerului, valizei sau rucsacului le prelungesc durata de viață și asigură, de asemenea, depozitarea igienică a hainelor și a obiectelor de valoare.

De asemenea, prin curățarea regulată a acestora vei reduce riscul de depunere pe lucrurile tale a agenților poluanți sau a alergenilor. În acest fel, o valiză bine întreținută îți va oferi un sentiment plăcut de ordine și de pregătire pentru că, nu-i așa, cine nu vrea să înceapă o nouă călătorie cu un sentiment plăcut.

Cât de des ar trebui curățate bagajul de călătorie

Dacă te numeri printre cei cărora le place să nu despacheteze bagajele când se întorc acasă dintr-o călătorie, preferând să facă un duș și apoi să se bage la somn, vrem să îți spunem că momentul cel mai potrivit pentru a-ți curăța trolerul, valiza sau rucsacul este imediat după ce ai despachetat.

Potrivit experților în curățenie, valizele intră adesea în contact cu diverse suprafețe și medii în timpul călătoriilor, cum ar fi aeroporturi, hoteluri și mijloace de transport în comun, care pot fi contaminate cu germeni. În plus, conținutul trolerului, cum ar fi hainele, articolele de îngrijire personală și încălțămintea, poate, de asemenea, să găzduiască bacterii, ciuperci sau chiar virusuri.

Răscoala sătenilor de la Lupșa, Alba. Cum au fost deposedați de sute de hectare de terenuri și păduri prin cadastrarea sistematică a imobilelor
Recomandări
Răscoala sătenilor de la Lupșa, Alba. Cum au fost deposedați de sute de hectare de terenuri și păduri prin cadastrarea sistematică a imobilelor

Cu cât vei amâna mai mult să despachetezi bagajul și să îl cureți corespunzător, cu atât este mai probabil ca în valiza ta să se înmulțească germenii și bacteriile din cauza pantofilor uzați și a hainelor umede și, astfel, să infecteze lucrurile din casă și, chiar, să înceapă să se împută.

Nimeni nu își dorește o valiză murdară și urât mirositoare și mai ales plină de germeni. În plus, este posibil ca în bagaje să fi ajuns și diverse insecte în timp ce ai fost plecat, iar dacă nu vei curăța valizele, ele pot afecta interiorul acestora. Motivul pentru care valizele se murdăresc atât de repede este că stau în cea mai mare parte a timpului pe suprafețe foarte murdare și foarte circulate atât în aeroporturi, gări și mașini, cât și pe pământul de afară.

Cum cureți bagajul de călătorie: sfaturi și soluții practice

Fie că este vorba de un troler, o valiză sau un rucsac, fiecare tip de bagaj necesită o atenție și o întreținere specifice. De aceea, trebuie curățat în mod corespunzător pentru a-i oferi prospețime și durabilitate pe termen lung. Valizele curățate și întreținute în mod regulat nu numai că prezintă mai puțină uzură, dar ele vor rămâne și funcționale o perioadă mai lungă de timp. Iată câteva sfaturi și soluții practice despre curățarea și întreținerea corectă a bagajului de călătorie.

Revoltă pentru pâine în România comunistă. Cum a fost reprimat cu focuri de armă protestul minerilor din Motru, în octombrie 1981
Recomandări
Revoltă pentru pâine în România comunistă. Cum a fost reprimat cu focuri de armă protestul minerilor din Motru, în octombrie 1981

Curățarea exteriorului bagajului de călătorie

Ține cont de material

Atunci când cureți exteriorul trolerului sau al valizei este esențial să iei în considerare materialul din care acestea sunt fabricate. Vorbim despre materiale dure, precum policarbonat, ABS sau aluminiu, sau materiale moi precum piele, pânză sau material sintetic, iar fiecare dintre acestea necesită abordări diferite de curățare pentru a te asigura că valiza va fi curățată eficient fără a deteriora materialul.

Pentru a curăța corespunzător bagajele din materiale dure trebuie folosită o cârpă umedă și detergent slab. Pentru petele dificile, detergenții speciali pentru plastic pot fi de ajutor, atâta timp cât îl clătiți complet după aceea. Asigură-te că nu folosești prea mult detergent pentru că acesta poate fi greu de scos din țesătură. După ce ai curățat toate suprafețele, folosește o cârpă umedă proaspătă pentru a șterge totul și pune valiza să se usuce. În cazul valizelor fabricate din materiale soft trebuie să utilizezi o cârpă umedă și o perie moale în combinație cu apă călduță și săpun.

Pentru a îndepărta praful și murdăria de pe suprafața trolerului, folosește o cârpă moale sau un prosop din microfibră, se menționează pe site-ul Travelite.com. De asemenea, pentru a dezinfecta, folosește șervețele umede dezinfectante sau o soluție de apă și alcool izopropilic (în proporție de 70%) aplicată cu o cârpă moale.

Nu uita de roți, mânere, fermoare și încuietori

Verifică periodic roțile pentru a elimina eventualele fire de păr sau murdărie care s-ar putea aduna pe acestea. Pentru a ajunge în spațiile înguste se recomandă folosirea unei pensule mici sau a unui bețișor de curățare. Mânerele trolerului sau ale valizei se curăță cu o soluție de apă și săpun, urmată de o uscare completă. În același timp, fermoarele și încuietorilor trebuie la rândul lor îngrijite periodic. Curățarea fermoarelor constă în lubrifierea (ungerea) acestora cu o cantitate mică de ceară de albine sau cu o soluție specială pentru a preveni blocarea acestora. Cât privește încuietorilor, acestea trebuie verificate periodic unse cu puțin ulei pentru a asigura funcționarea lină.

Curățarea interiorulului bagajului de călătorie

Aspiră interiorul

După ce ai terminat cu exteriorul, este obligatoriu să cureți și interiorul trolerului sau al valizei tale de călătorie. Înainte de a începe curățarea umedă, ar trebui mai întâi să aspiri interiorul. Acest lucru îți va permite să îndepărtezi murdăria grosieră, cum ar fi firimiturile. Asigură-te că aspiratorul are un accesoriu special cu perie, care te va ajuta să îndepărtezi chiar și murdăria uscată fără prea mult efort.

Regula generală pentru curățarea interiorului bagajului de călătorie este aceea ca trolerul să fie cât mai bine aerisit după ce a fost curățat, închis din nou numai după ce va fi complet uscat și depozitat. Odată ce bagajul tău a fost igienizat, curățat și uscat, acesta trebuie depozitat într-un loc curat, răcoros și uscat înainte de a fi utilizat din nou.

Dacă va fi depozitat când încă este umed, acesta poate prinde mucegai și poate deveni un mediu propice dezvoltării diverselor bacterii, potrivit experților de la Apartment Therapy.

Îndepărtează petele

Pentru a îndepărta petele dificile din interior provenite de la diversele lichide pe care le-ai transportat și care s-au vărsat este suficient un amestec de apă și detergent slab. Acesta trebuie aplicat pe suprafețele afectate cu ajutorul unei cârpe, după care frecat ușor pentru a nu deteriora materialul.

Scapă de mirosurile neplăcute

Ca să scapi de mirosurile neplăcute din interiorul trolerului sau al valizei tale poți să folosești un plic de bicarbonat de sodiu. Concret, varsă conținutul acestuia și lasă să acționeze pentru câteva ore, de preferat peste noapte, iar până dimineață toate mirosurile vor fi neutralizate. De asemenea, cafeaua este o altă armă foarte utilă împotriva mirosurilor neplăcute din bagajul tău de călătorie.

Curățarea rucsacurilor și a genților mici

Înainte de a pune rucsacul sau geanta de mici dimensiuni în mașina de spălat, asigură-te că ai citit instrucțiunile de îngrijire pentru mai multe detalii privind modul adecvat de curățare. În primul rând trebuie să deschizi complet toate fermoarele și să scuturi rucsacul pentru a îndepărta toate resturile din interiorul acestuia, cum ar fi firimituri, praf, pietricele sau ambalaje uitate.

Apoi trebuie să îndepărtezi orice ramă dură înainte de a pune rucsacul în mașina de spălat sau de a o spăla manual cu detergenți și soluții adecvate. După ce este spălat, rucsacul trebuie pus la uscat având toate compartimentele deschise pentru a te asigura că nici o parte a acestuia nu va rămâne umedă, relatează site-ul Eminent.com.

Dacă optezi să-l speli manual, verifică buzunarele, compartimentele și locurile secrete înainte de fiecare spălare. Scoate totul, inclusiv husa de ploaie și îndepărtează piesele detașabile, cum ar fi curele, catarame, încuietori, sisteme de hidratare și alte accesorii pentru rucsac. La unele tipuri de rucsacuri, centura poate fi detașată.

Apoi, lasă apa să curgă la 30°, pune un săpun delicat și scufundă rucsacul în apă pentru 30 de minute. Ia un burete (partea mai moale) sau o lavetă umezită și freacă ușor rucsacul.

Nu omite buzunarele și pliurile. Cu o periuță de dinți veche poți curăța fermoarele și cataramele, iar pentru fermoare folosește lubrifianți speciali, o soluție eficientă fiind ceara de parafină.

Citește și: Cum Să Faci Bagaje Ușoare și Eficiente Pentru Vacanță

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Mărturiile părinților care și-au salvat copilul din calea unei mașini care fusese proiectată pe trotuar, lângă ei, în Galați
Știrileprotv.ro
Mărturiile părinților care și-au salvat copilul din calea unei mașini care fusese proiectată pe trotuar, lângă ei, în Galați
De nerecunoscut! Cum arată și cu ce se ocupă Adina Asăvoaiei, ”păpușa de la Glina”, la aproape 18 ani. Este model internațional și s-a schimbat mult, în ultimii ani
Viva.ro
De nerecunoscut! Cum arată și cu ce se ocupă Adina Asăvoaiei, ”păpușa de la Glina”, la aproape 18 ani. Este model internațional și s-a schimbat mult, în ultimii ani
Reacția Andreei Esca atunci când s-a trezit cu copiii în Grecia, la ziua ei: „Am plecat să o surprindem pe mama”
Libertateapentrufemei.ro
Reacția Andreei Esca atunci când s-a trezit cu copiii în Grecia, la ziua ei: „Am plecat să o surprindem pe mama”
Cum poți afla online ce vechime în muncă ai acumulat. Vei ști exact la ce pensie să te aștepți
FANATIK.RO
Cum poți afla online ce vechime în muncă ai acumulat. Vei ști exact la ce pensie să te aștepți
Soția noului supertransfer al lui Liverpool se mută în Anglia pentru a-i fi alături: „Un nou capitol pentru noi”
GSP.RO
Soția noului supertransfer al lui Liverpool se mută în Anglia pentru a-i fi alături: „Un nou capitol pentru noi”
Construcția fantastică din România pentru care Ceaușescu a dat ordin imediat. Se lucra non stop și nu contau banii cheltuiți. Tunelul trebuia să aducă apă curată din munții Făgăraș direct în București
FANATIK.RO
Construcția fantastică din România pentru care Ceaușescu a dat ordin imediat. Se lucra non stop și nu contau banii cheltuiți. Tunelul trebuia să aducă apă curată din munții Făgăraș direct în București
Val de comentarii după cea mai recentă apariție a Nicoletei Luciu. 'Nu te mai recunosc' Cum arată acum vedeta / FOTO
Unica.ro
Val de comentarii după cea mai recentă apariție a Nicoletei Luciu. 'Nu te mai recunosc' Cum arată acum vedeta / FOTO
Detalii terifiante, după decesul handbalistei Iryna Glibko, campioană a României! "Ficatul era plin de ganglioni". Drama ultimilor ani | EXCLUSIV
Orangesport.ro
Detalii terifiante, după decesul handbalistei Iryna Glibko, campioană a României! "Ficatul era plin de ganglioni". Drama ultimilor ani | EXCLUSIV
ANM: Cum s-a format ciclonul devastator care a măturat litoralul. Când se opresc ploile
Observatornews.ro
ANM: Cum s-a format ciclonul devastator care a măturat litoralul. Când se opresc ploile
Horoscop 31 august 2024. Capricornii se inspiră de la orice persoană care este capabilă să-și coordoneze singură viața, sub toate aspectele ei
HOROSCOP
Horoscop 31 august 2024. Capricornii se inspiră de la orice persoană care este capabilă să-și coordoneze singură viața, sub toate aspectele ei

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI