Amintirile sunt foarte importante pentru fiecare dintre noi, de aceea păstrarea lor ar trebui să reprezinte o prioritate. Memoria însă are nevoie de câte un imbold pentru a rămâne funcțională, iar acest lucru poate fi realizat fără prea mari eforturi. Pe de o parte, toate fotografiile făcute în vacanțe sau la întâlnirile cu prietenii pot funcționa ca stimuli pentru activarea amintirilor. Pe de altă parte, este esențial să fim mereu activi mintal pentru ca memoria să rămână într-o formă bună.

Iată câteva metode prin care îți poți menține amintirile vii cât mai mult timp:

Fii creativ

Oamenii au găsit fel și fel de idei pentru a-și păstra amintirile vii cât mai mult timp. Unii dintre ei au scris pe pereții casei citatele favorite sau versurile preferate, alții au desenat secvențe din viețile lor pe obiecte neînsuflețite: lemnul din care și-au făcut o masă pentru camera de zi, hârtia folosită pentru realizarea unei veioze handmade sau perdelele din bucătărie. Arta este unul dintre cei mai buni prieteni ai celor care vor să își păstreze vii amintirile, iar fotografiile sunt martorii timpului. Deși în ultimii ani, cu ajutorul telefoanelor inteligente, se pot realiza poze spectaculoase, foarte multe persoane preferă în continuare să imortalizeze momentele importante cu ajutorul unor camere foto. Nostalgicii încă aleg să facă poze cu aparate foto pe film, în timp ce majoritatea tinerilor preferă variantele digitale.

Nu înceta niciodată să înveți

Un nivel superior de educație este asociat cu funcții mintale mai bune la vârste înaintate. Experții consideră că educația poate ajuta memoria, întrucât, cu ajutorul studiului, o persoană rămâne activă mintal mai mult timp. Multe persoane au joburi care le mențin active, însă practicarea hobby-urilor sau experimentarea unor activități noi poate funcționa în același mod. Cărțile, jocurile sociale – precum șahul –, puzzle-urile, lecțiile de muzică sau dans, grădinăritul sunt câteva dintre activitățile care te pot menține activ mintal mai mult timp. Este important să experimentezi cât mai multe lucruri și să încerci să dobândești noi abilități. Construirea și conservarea conexiunilor cerebrale este un proces continuu, de aceea învățarea permanentă ar trebui să reprezinte o prioritate pentru fiecare dintre noi.

Folosește-ți toate simțurile

Cu cât folosești mai multe simțuri pentru a învăța un lucru nou, cu atât creierul va fi mai implicat în păstrarea memoriei. Există o conexiune puternică între memorie și olfacție. O echipă de cercetători de la Universitatea din Toronto a analizat manifestarea acestei legături și a identificat mecanismul care permite memoriei să recreeze experiențe senzoriale, înțelegând astfel mai bine modul în care amintirile sunt create și stocate în creierul nostru. De-a lungul timpului, au fost realizate mai multe studii cu privire la impactul pe care mirosul îl are asupra memoriei. În una dintre aceste cercetări, mai mulți adulți au fost rugați să privească unele imagini, prezentate cu un miros specific. Ulterior, li s-a arătat un set de imagini fără vreun miros specific și li s-a cerut să le identifice pe cele văzute anterior. Cei mai mulți participanți la studiu și-au amintit imaginile pe care le-au asociat cu mirosuri plăcute. Imagistica cerebrală a arătat faptul că principala regiune a creierului responsabilă cu procesarea mirosurilor a devenit activă când oamenii au văzut imaginile pe care le-au asociat cu anumite arome.

Așadar, pentru a-ți păstra memoria cât mai mult timp, este important să îți provoci simțurile. Încearcă noi experimente prin care să îmbini micile plăceri ale vieții cu necesitatea de a lua măsuri pentru a-ți proteja sănătatea mintală. De pildă, încearcă să ghicești ingredientele dintr-o gustare atunci când mergi la restaurant. Totodată îți poți crea noi obiceiuri de weekend: sculptura sau ceramica și identificarea mirosurilor și texturii materialelor folosite te pot ajuta să îți menții memoria intactă.

Pe lângă activitățile creative și educative pe care este recomandat să le faci pentru a-ți îmbunătăți memoria, la fel de important este să ai o alimentație sănătoasă.

Sursă foto: Jacob Lund/ Shutterstock

 
 

Urmărește-ne pe Google News