Despre bețișoarele chinezești

Bețișoarele sunt folosite de miliarde de oameni din întreaga lume și sunt utilizate de mii de ani. Chinezii le mânuiesc cel mai probabil de dinainte de anul 1200 î.Hr., iar până în anul 500 d.Hr. bastoanele subțiri ajunseseră în continentul asiatic din Vietnam până în Japonia. De la începuturile lor umile ca ustensile de gătit, până la seturi de bambus pictate și ambalate elegant, bețișoarele au avut o lungă istorie.

Ruinele legendare ale lui Yin, din provincia Henan, au oferit nu numai cele mai vechi exemple de scriere chineză, ci și primele bețișoare cunoscute – seturi de bronz găsite în morminte.

Capabile să ajungă adânc în oalele fierbinți cu apă sau ulei, betișoarele timpurii erau folosite în principal pentru gătit.

Abia în anul 400 d.Hr., oamenii au început să mănânce cu ustensile. Acest lucru s-a întâmplat atunci când o creștere a populației din China a minat resursele și i-a forțat pe bucătari să dezvolte obiceiuri de economisire a costurilor. Au început să taie alimentele în bucăți mai mici care necesitau mai puțin combustibil pentru gătit și s-a întâmplat ca acestea să fie perfecte pentru a fi prinse cu bețișoarele, ca o pensetă.

Societate angajată să organizeze un turneu de baschet finanțat de Primăria Timișoara, anunțată ca parteneră înainte să existe: „Avea denumirea luată, era în curs de înființare”
Recomandări
Societate angajată să organizeze un turneu de baschet finanțat de Primăria Timișoara, anunțată ca parteneră înainte să existe: „Avea denumirea luată, era în curs de înființare”

Pe măsură ce mâncarea a devenit de dimensiuni mai mici, cuțitele au devenit mai mult sau mai puțin învechite. Declinul lor – și ascensiunea bețișoarelor – a venit și prin amabilitatea lui Confucius. Ca vegetarian, credea că ustensilele ascuțite de la masă le vor aminti consumatorilor de abator. De asemenea, a crezut că vârfurile ascuțite ale cuțitelor evocă violența și războiul, ucigând starea de spirit fericită care ar trebui să domnească în timpul meselor. Mulțumită, în parte, învățăturilor sale, utilizarea bețișoarelor s-a răspândit rapid în toată Asia.

Diferite culturi au adoptat diferite stiluri de bețișoare.

În Japonia, bețișoarele aveau 8 inci lungime pentru bărbați și 7 inci lungime pentru femei. În 1878, japonezii au devenit primii care au creat setul de unică folosință, omniprezent, de obicei realizat din bambus sau lemn. Mesenii bogați puteau mânca în variante de fildeș, jad, coral, alamă sau agat, în timp ce cei mai privilegiați foloseau seturi de argint. Se credea că argintul se va coroda și se va înnegri dacă ar intra în contact cu alimente otrăvite.

De-a lungul istoriei, bețișoarele s-au bucurat de o relație simbiotică cu un alt produs de bază al bucătăriei asiatice: orezul. Desigur, mâncatul cu bețișoare se pretează mai mult unor tipuri de alimente decât altora. La prima vedere, ați crede că orezul nu e tocmai printre aceste alimente, dar în Asia, majoritatea orezului provine din varietatea cu bob scurt sau mediu. Amidonurile din aceste tipuri de orez creează un produs gătit care este fraged și lipicios, spre deosebire de boabele pufoase și separate ale orezului cu bob lung occidental, arată site-ul history.com.

Ce șanse are românca deținută în China să fie adusă în țară în lipsa unor întâlniri diplomatice. Chinezii au trimis un număr de cont, unde familia Alinei Apostol trebuie să plătească prejudiciul
Recomandări
Ce șanse are românca deținută în China să fie adusă în țară în lipsa unor întâlniri diplomatice. Chinezii au trimis un număr de cont, unde familia Alinei Apostol trebuie să plătească prejudiciul

Descoperă și cele mai interesante curiozități despre China.

Cum să mănânci cu bețișoare chinezești

Să înveți să mănânci cu bețișoare chinezești poate fi o experiență plăcută și utilă, mai ales dacă îți place să savurezi mâncarea asiatică. Învățarea utilizării bețișoarelor chinezești poate părea dificilă la început, dar cu practică și răbdare, vei deveni din ce în ce mai priceput.

Alegerea bețișoarelor

Începe cu bețișoare din bambus sau lemn, deoarece sunt mai ușor de folosit decât cele din metal sau plastic, care pot fi alunecoase.

Alege bețișoare de lungime medie. Bețișoarele prea scurte sau prea lungi pot fi dificil de manevrat pentru un începător.

Poziția corectă a mâinii și a degetelor

Cum să mănânci cu bețișoare chinezești
Cum să mănânci cu bețișoare chinezești

Așază primul bețișor între degetul mare și degetul arătător. Capătul mai gros ar trebui să se sprijine în pliul degetului arătător, iar cel mai subțire să fie poziționat spre mâncare. Acest bețișor va rămâne fix în timpul mâncatului.

Stelian Tănase: „Panait Istrati nu a avut nicio șansă să reușească în viaţă. Patru clase primare şi, spre mirarea tuturor, ajunge scriitor de limba franceză” | INTERVIU
Recomandări
Stelian Tănase: „Panait Istrati nu a avut nicio șansă să reușească în viaţă. Patru clase primare şi, spre mirarea tuturor, ajunge scriitor de limba franceză” | INTERVIU

Ține al doilea bețișor ca și cum ai ține un stilou. Capătul său gros ar trebui să se sprijine pe degetul mare, iar cel subțire să fie controlat de degetul arătător și degetul mijlociu. Acest bețișor va fi mișcat pentru a apuca mâncarea.

Deschiderea și închiderea bețișoarelor

Exersează deschiderea și închiderea bețișoarelor prin mișcarea celui de-al doilea bețișor cu ajutorul degetelor arătător și mijlociu. Bețișorul de jos rămâne nemișcat.

Când apuci mâncarea, asigură-te că vârfurile bețișoarelor se aliniază și se întâlnesc ferm pentru a nu scăpa alimentele.

Cum să mănânci cu bețișoare chinezești

Exersează:

Începe cu obiecte care nu sunt alunecoase, cum ar fi boabe de fasole sau bucăți mici de burete. Mută aceste obiecte de pe o farfurie pe alta până te simți confortabil.

Exersează cu mâncăruri ușoare, cum ar fi orezul lipicios sau bucăți mari de legume. Încearcă să prinzi bucățile de mâncare și să le duci la gură fără să le scapi.

Pe măsură ce devine mai confortabil, încearcă să mănânci mâncăruri mai dificile, cum ar fi tăiței sau bucăți de carne.

Sfaturi utile

Relaxează-te și exersează: Nu te descuraja dacă nu reușești din prima. Exersarea constantă îți va îmbunătăți abilitățile.

Folosește tacâmuri ajutătoare: Există bețișoare speciale pentru începători care sunt legate la un capăt, facilitând prinderea alimentelor.

Elastic și hârtie: Poți folosi un elastic mic și o bucată mică de hârtie pentru a crea o pereche de bețișoare mai ușor de utilizat. Rulează o bucată de hârtie în formă de cilindru și pune-o între bețișoare, aproape de capătul lor. Prinde capătul bețișoarelor cu un elastic, înfășurându-l câteva ori până când bețișoarele sunt stabilizate. Aceasta va acționa ca un arc, menținând bețișoarele deschise și permițându-ți să le închizi și deschizi mai ușor.

Observă cum mănâncă cu bețișoare alte persoane și încearcă să le imitezi mișcările.

Fii răbdător cu tine însuți! Este normal să faci greșeli la început. Continuă să încerci și vei vedea îmbunătățiri.

Curiozități despre bețișoarele chinezești

Bețișoarele chinezești nu sunt doar un instrument practic pentru mâncat, ci și o parte integrantă a culturii și tradițiilor asiatice. Fiecare aspect al bețișoarelor, de la designul lor la modul în care sunt folosite, reflectă o bogată moștenire culturală și o istorie fascinantă.

Bețișoarele chinezești sunt, în general, mai lungi (aproximativ 25 cm) și au un capăt pătrat.

În Japonia, bețișoarele sunt mai scurte și mai ascuțite la vârf, adaptate pentru a prinde peștele crud și alte delicatese mici. Există și bețișoare speciale pentru anumite ocazii, cum ar fi sărbătorile sau ceremoniile religioase.

Bețișoarele coreene sunt unice prin faptul că sunt fabricate din metal, adesea din inox sau alamă. Sunt plate și mai grele decât cele chinezești sau japoneze.

În Vietnam, bețișoarele sunt similare celor chinezești, dar sunt adesea folosite împreună cu o lingură pentru consumul de supe și alte feluri de mâncare lichide.

În cultura chineză, bețișoarele sunt considerate un simbol al unității și armoniei. Forma lor pereche simbolizează că lucrurile bune vin în perechi.

În China, numărul opt este considerat norocos, iar bețișoarele de bambus sunt adesea fabricate în seturi de opt pentru a aduce noroc.

Bețișoarele sparte sau rupte sunt considerate un semn de ghinion și nu ar trebui folosite.

Bețișoarele din lemn de esență tare, precum cele din lemn de abanos sau lemn de trandafir, sunt adesea sculptate și decorate cu modele elaborate, fiind considerate adevărate opere de artă.

În zilele noastre, bețișoarele de unică folosință, fabricate din bambus sau lemn, sunt foarte populare în restaurante și pentru livrarea mâncării. Totuși, din ce în ce mai mulți oameni optează pentru bețișoare reutilizabile din materiale durabile, cum ar fi metalul, plasticul sau siliconul, pentru a reduce impactul asupra mediului.

În China, se estimează că se folosesc aproximativ 45 de miliarde de perechi de bețișoare chinezești de unică folosință în fiecare an. Acest număr imens a dus la preocupări legate de defrișări și sustenabilitate. În încercarea de a reduce consumul de lemn și bambus, guvernul chinez și diverse organizații de mediu au promovat utilizarea bețișoarelor reutilizabile și au implementat campanii de conștientizare privind impactul ecologic.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

”Peștele Apocalipsei”, care apare înaintea cutremurelor catastrofale, găsit pe o plajă. Ajunge și la 11 metri lungime
Știrileprotv.ro
”Peștele Apocalipsei”, care apare înaintea cutremurelor catastrofale, găsit pe o plajă. Ajunge și la 11 metri lungime
Adevărul din spatele Internetului! Cum arată Denise Rifai fără machiaj și filtre de înfrumusețare. Fanii abia au recunoscut-o în fotografia de la plajă
Viva.ro
Adevărul din spatele Internetului! Cum arată Denise Rifai fără machiaj și filtre de înfrumusețare. Fanii abia au recunoscut-o în fotografia de la plajă
Frații Delon, uniți de durere la înmormântarea tatălui. Imagini emoționante de la Douchy, de la funeraliile lui Alain Delon. Ce vedete au fost prezente
Libertateapentrufemei.ro
Frații Delon, uniți de durere la înmormântarea tatălui. Imagini emoționante de la Douchy, de la funeraliile lui Alain Delon. Ce vedete au fost prezente
Care e cel mai înalt drum din România. E peste Transfăgărășan și Transalpina, dar puțini români știu de el
FANATIK.RO
Care e cel mai înalt drum din România. E peste Transfăgărășan și Transalpina, dar puțini români știu de el
„Ilie Dumitrescu m-a prins în baie la Liverpool: «Ce faci acolo?»” » Două episoade în premieră: „În mintea mea se derulau multe chestii”
GSP.RO
„Ilie Dumitrescu m-a prins în baie la Liverpool: «Ce faci acolo?»” » Două episoade în premieră: „În mintea mea se derulau multe chestii”
Șase zodii își schimbă total viața din 25 august. Vine o perioadă cu mari răsturnări de situație, plină de prosperitate și noroc la bani
FANATIK.RO
Șase zodii își schimbă total viața din 25 august. Vine o perioadă cu mari răsturnări de situație, plină de prosperitate și noroc la bani
Cum ascunzi firele de păr albe fără să te vopsești. Șase trucuri geniale
Unica.ro
Cum ascunzi firele de păr albe fără să te vopsești. Șase trucuri geniale
"Oamenii nu ştiu ce vorbesc". Brazilianul ajuns în Superliga a spus ce gândeşte despre România: "Sunt în măsură să vorbesc. Ne-au spus că e periculos"
Orangesport.ro
"Oamenii nu ştiu ce vorbesc". Brazilianul ajuns în Superliga a spus ce gândeşte despre România: "Sunt în măsură să vorbesc. Ne-au spus că e periculos"
Casa-container din Vama Veche unde Dana Marijuana vindea droguri nestingherită. Cum funcţiona "afacerea": cine voia pastile "Super Mario" trebuia să ştie parola
Observatornews.ro
Casa-container din Vama Veche unde Dana Marijuana vindea droguri nestingherită. Cum funcţiona "afacerea": cine voia pastile "Super Mario" trebuia să ştie parola
Horoscop 25 august 2024. Vărsătorilor li se oferă ocazia de a reveni la o stare sufletească mai calmă, mai senină și chiar mai generoasă
HOROSCOP
Horoscop 25 august 2024. Vărsătorilor li se oferă ocazia de a reveni la o stare sufletească mai calmă, mai senină și chiar mai generoasă

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI