Cum păstrezi alimentele proaspete mai mult timp

Temperatura din frigider

Supraveghează temperatura frigiderului Dacă vrei să profiți la maximum de alimentele tale., temperatura din frigider trebuie să fie între 0°C și 5°C, iar cea din congelator trebuie să fie între -18°C și -20°C. 

Cu cât frigiderul și congelatorul coboară mai repede la aceste temperaturi și cu cât sunt capabile să le mențină mai mult timp la aceste temperaturi sunt esențiale pentru a maximiza cantitatea de nutrienți din alimente.  

Frigiderul și congelatorul nu se vor regla automat la aceste temperaturi. Trebuie să îl configurezi folosind setările recomandate de producător, pe care le găsești în manualul de instrucțiuni. 

 De asemenea, ai nevoie de un frigider congelator fiabil, deoarece testele au arătat că nu te poți baza întotdeauna pe aceste setări pentru a funcționa așa cum ar trebui.  

Setarea recomandată de producător pe cele mai slabe modele trimite temperatura din frigider la peste 10°C – suficient de cald pentru a invita bacteriile în interior.  

Depozitează corespunzător

Folosește rafturile frigiderului congelator pentru diferite alimente Indiferent cât de precis este termostatul tău, temperatura din frigider va varia între rafturi. Cel mai bine este să te gândești la temperatura termostatului ca la o medie pentru frigider, deoarece, ca regulă generală, cu cât este mai înalt raftul, cu atât mai mare va fi temperatura. 

Dar acest lucru nu este un lucru rău – cu condiția să foloești aceste temperaturi diferite pentru a obține cele mai bune rezultate de la alimentele tale. 

Carnea crudă, peștele și fructele de mare ar trebui păstrate între 0°C și 3°C pentru a păstra prospețimea și a împiedica bacteriile dăunătoare să se instaleze. 

Asta înseamnă că trebuie păstrate pe raftul de jos sau, dacă frigiderul are, un compartiment frigorific special conceput în acest scop.  Totuși, este o idee bună să scoți carnea, peștele și fructele de mare din frigider cu 30 de minute înainte de a le găti, deoarece acest lucru ar trebui să ajute la o gătire mai uniformă.

 Untul și brânza sunt mai puțin perisabile, așa că cel mai bine este să le păstrați aproape de partea de sus a frigiderului, unde este mai cald.  Condimentele sunt, de asemenea, păstrate bine pe rafturile superioare. 

Păstrează rafturile din mijloc pentru:  resturi de alimente, alimentele gata de consum, cum ar fi supa, carnea gătită și pizza și orice fructe care trebuie separate de legume din cauza etilenei.

Fructele și legumele au nevoie de umiditate

Profită la maximum de umiditatea din frigider. Fructele și legumele vor rămâne mai proaspete pentru mai mult timp dacă le depozitezi la umiditatea corectă.  

Legumelor tinde să le placă o umiditate ridicată, în timp ce majoritatea fructelor preferă o umiditate scăzută. Dacă ai un comutator de umiditate pe sertarele frigiderului, asigură-te că îl comuți pe umiditate ridicată pentru legume și pe umiditate scăzută pentru fructe.  

Dacă nu ai un comutator sau dacă ai doar un sertar, cel mai bine este să păstrezi legumele în sertar, deoarece acesta tinde să împiedice ieșirea umezelii.

 Fructele pot fi așezate pe un raft din mijloc în frigider. Nu ar trebui să depozitezi fructele într-un sertar care nu are un comutator sau care conține legume. Este posibil să producă etilenă, un gaz natural care poate supramatura alte alimente proaspete atunci când sunt blocate într-un spațiu limitat. 

Nu umple frigiderul!

Nu stivui alimentele prea sus în frigider Evită să îl umpli frigiderul atât de mult încât alimentele de pe un raft să atingă raftul de deasupra.  Acest lucru poate împiedica aerul rece să circule, ridicând temperatura în anumite părți ale frigiderului și invitând bacteriile să se strecoare în mâncare. 

Păstrează mâncarea în ambalaj

Păstrează alimentele în ambalajul lor original ori de câte ori este posibil, deoarece este aproape sigur că acesta va fi fost conceput cu gândul la prospețimea și conservarea alimentelor. Acest lucru este valabil în special pentru ambalajele de carne ambalate în vid, dar se aplică și în cazul fructelor și legumelor, unde găurile de aer plasate strategic pot face o mare diferență în ceea ce privește durata de depozitare.  

Răcește resturile, apoi depozitează-le în frigider

Lasă resturile să se răcească la temperatura camerei. Indiferent dacă vor merge în frigider sau în congelator, ar trebui să lași întotdeauna resturile să se răcească la temperatura camerei înainte de a le pune în interiorul frigiderului congelator. În caz contrar, căldura mâncării recent gătite va trimite temperatura din frigider și congelator la cote înalte.  

Acest lucru nu numai că va reduce prospețimea celorlalte alimente din frigider – care trebuie menținute la o temperatură stabilă – dar va forța și frigiderul-congelator să lucreze mai mult pentru a se răci, ceea ce va duce la creșterea facturilor de energie. 

Alte sfaturi utile

Verifică datele la magazin

Verifică data de expirare a alimentelor în timp ce faci cumpărături la magazin. Nu este nimic rău în a cumpăra alimente care sunt la o zi sau două distanță de data de expirare, dar ar trebui să o faci numai dacă ai un plan solid pentru a le consuma cât mai repede.

Planifică în jurul frigiderului

O strategie care te poate ajuta să reduci risipa este planificarea câtorva mese în funcție de ceea ce ai în frigider și de cât timp te aștepți să dureze. De exemplu, dacă ai o pungă de spanac în frigider care este pe ultima sută de metri, ai putea planifica să o folosești în omletă a doua zi!

Pregătește-ți mâncarea

Curăța și pregătește alimentele proaspete la scurt timp după ce ajungi acasă, în funcție de modul în care intenționezi să le folosești. Dacă faci munca de pregătire în prealabil, vei avea mai multe șanse să o folosești efectiv așa cum ai planificat înainte de a se strica!

 Ce faci când mucegăiește mâncarea. Alimente pe care le poți consuma după ce îndepărtezi mucegaiul

Sursa foto: 123rf.com

 
 

Urmărește-ne pe Google News