Pentru că nu toți se pricep la grădinăritul clasic, specialiștii recomandă amatorilor o modalitate mai ușoară pentru a începe să cultive, și anume metoda de grădinărit folosind baloți de paie. Vorbim despre o metodă de grădinărit pe cât de eficientă, pe atât de versatilă și sustenabilă, care poate transforma chiar și cele mai mici spații într-o grădină productivă.

Aceasta nu doar că oferă o modalitate practică de a cultiva propriile legume, dar și contribuie la conservarea resurselor naturale și la promovarea unui stil de viață mai sănătos și mai conectat cu natura.

Dacă te numeri printre cei care vor să îmbrățișeze această metodă de grădinărit, în cele ce urmează îți vom spune tot ceea ce trebuie să știi pentru a putea cultiva legume în baloți de paie.

Ce este grădinăritul cu baloți de paie

Activitatea de cultivare a legumelor și a plantelor aromatice în baloți de paie reprezintă o metodă de grădinărit inovatoare și sustenabilă, care câștigă tot mai multă popularitate în rândul grădinarilor urbani amatori și nu numai.

Această tehnică oferă o soluție practică pentru persoanele care doresc să dețină propria grădină de legume, chiar și în cele mai limitate spații, cum ar fi curțile mici sau chiar balcoanele. Această metodă este simplă, eficientă și poate fi adaptată pentru o varietate de legume și de plante, oferind numeroase avantaje. 

Cazul fetiței de 12 ani, moartă de leptospiroză, o boală care poate fi luată inclusiv de la câini și pisici. Părinții acuză o eroare medicală. Cum justifică medicii decesul
Recomandări
Cazul fetiței de 12 ani, moartă de leptospiroză, o boală care poate fi luată inclusiv de la câini și pisici. Părinții acuză o eroare medicală. Cum justifică medicii decesul

Conceptul este unul cât se poate de simplu, și anume pe măsură ce paiele încep să se descompună, acestea se transformă într-un jardinier bogat, compostabil, care devine un mediu ideal pentru cultivarea legumelor și a plantelor aromatice, aflăm de la specialiștii de la Gardeners.

Practica de cultivare a legumelor în baloți de paie datează din cele mai vechi timpuri, ea a luat o amploare deosebită la nivel global în urmă cu un deceniu.

De unde trebuie să începi

Înainte de toate, trebuie să știi că, dacă ești începător, atunci este indicat să începi cu ceva de mici dimensiuni. În acest fel vei putea să verifici dacă tehnica funcționează bine pentru tine și pentru nevoile tale.

Spre exemplu, în primul an, ai putea să plantezi o duzină de baloți de paie cu răsaduri de roșii, ardei, vinete, dovleci și castraveți. În cel de-al doilea an, dacă lucrurile decurg bine, ai putea să-ți extinzi mica ta grădină până la 35-40 de baloți, pe care să cultivi și alte legume, precum salată, praz, usturoi, morcovi, sfeclă, ridichi și chiar plante aromatice.

Următorul pas în cultivarea legumelor în baloți de paie este să te asiguri că ai tot ceea ce îți trebuie. În primul rând, este necesar să procuri baloții de paie, pe care, de obicei, îi găsești la ferme, în magazinele specializate de grădinărit sau în magazinele online.

Prima întâlnire faţă în faţă între Donald Trump şi Kamala Harris. Dezbaterea are loc în această noapte. Ce reguli trebuie să respecte candidații
Recomandări
Prima întâlnire faţă în faţă între Donald Trump şi Kamala Harris. Dezbaterea are loc în această noapte. Ce reguli trebuie să respecte candidații

Ce baloți de paie trebuie să folosești

Este foarte important să te asiguri că baloții pe care urmează să îi folosești în grădina ta sunt din paie naturale și, de asemenea, că nu conțin adaosuri chimice sau tratamente care ar putea să dăuneze legumelor tale. Baloții de grâu sunt ideali, deși alte tipuri, cum ar fi lucerna și hrișca, sunt substituenți acceptabili.

Replant,Or,Transplant,A,Courgette,Plant,Into,A,Straw,BaleIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

De asemenea, experții de la Gardeners spun că este bine să eviți baloții de fân deoarece, deși sunt adesea mult mai ieftini, aceștia nu sunt la fel de buni, deoarece pot conține ierburi uscate cu multe semințe care ar putea germina și afecta legumele tale. În plus, aceștias se descompun prea repede și pot genera apariția buruienilor.

Atenție, nu este recomandat nici mulciul de pin din cauză că nu absoarbe bine apa și se descompune foarte lent.

Nu în ultimul rând, vei avea nevoie de apă, de îngrășăminte organice și, bineînțeles, de semințe sau răsaduri ale legumelor pe care vrei să le cultivi. De asemenea, este important ca baloții să fie bine compactați și suficient de mari pentru a susține rădăcinile plantelor pe măsură ce acestea cresc, mai precizează sursa citată.

România, văzută de pe Veseliei. Unde n-aţi înţeles?
Recomandări
România, văzută de pe Veseliei. Unde n-aţi înţeles?

Unde să plasezi baloții de paie

Un aspect esențial al cultivării legumelor în baloți de paie îl reprezintă locul unde trebuie aceștia plasați. Specialiștii spun că ideal ar fi să alegi un loc bine luminat, unde există lumină de la soare cel puțin 6-8 ore pe zi, însă mai mult este și mai bine.

Totodată, asigură-te că locul ales de tine este foarte aproape de o sursă de apă și că acesta are un drenaj bun, asta pentru a putea preveni acumularea de apă în jurul baloților, ceea ce ar putea provoca apariția mucegaiului sau putrezirea baloților.

Poți să plasezi baloții din grădina ta pe pământ, însă nu direct pe sol, ci pe o pânză sau pe o folie din plastic pentru a împiedica contactul direct cu acesta.

În caz contrar ar putea apărea diverși dăunători sau buruieni. La fel de bine, poți plasa baloții chiar și pe beton.

În același timp, în mod evident, un balot de paie ud devine destul de greu, așa că trebuie să iei în considerare și acest aspect mai ales dacă ai o grădină pe acoperiș. Cele din lemn pot să sufere deteriorări grave din cauza umezelii constante.

Cum pregătești baloții de paie

Pregătirea baloților de paie reprezintă un proces esențial înainte de a-i cultiva cu legume. În primul rând, hotărăște-te și plasează-i în locul în care dorești să cultivi pentru că, odată pregătiți, aceștia vor fi foarte greu să mai fie mutați. Procesul de pregătire durează în jur de două săptămâni și presupune udarea lor în mod regulat și aplicarea de îngrășăminte organice.

Potrivit Gardeners, în prima săptămână, baloții trebuie udați zilnic, până când apa curge prin fundul acestora, pentru a începe procesul de descompunere care va genera căldură și va transforma paiele într-un mediu propice pentru plantare. După câteva zile, este recomandat să începi să îi stropești cu o sursă de azot, aplicând doza recomandată.

Acesta va accelera descompunerea și vor îmbogăți baloții cu nutrienți esențiali. Ca sursă de azot, folosește îngrășământ convențional pentru gazon (29-0-4 NPK), dar asigură-te că nu include un erbicid preemergent. Folosește o jumătate de cană pentru fiecare balot per aplicație. Din două în două zile va trebui să adaugi mai multă sursă de azot, după care udă bine.

Repetă acest proces de trei ori în prima săptămână, iar în zilele în care nu aplici azot, udă baloții de paie foarte bine. În prima trei zile din cea de-a doua săptămână aplică sursa de azot zilnic la jumătate din doza inițială. Apoi, udă bine.

După aceste trei zile în care adaugi azot, udă zilnic. La sfârșitul săptămânii, stropește fiecare balot cu două căni de îngrășământ echilibrat, cum ar fi îngrășământ 5-5-5 organic.

De ce trebuie folosit așa mult azot

În cazul în care te întrebi de ce trebuie să folosești atât de mult azot, experții de la Gardeners spun că acesta inițiază procesul de compostare și creează un mediu ideal pentru rădăcinile plantelor pe care le cultivi.

Pe parcursul celor două săptămâni de pregătire a baloților, aceștia se încălzesc în mod considerabil și pot atinge temperaturi de până la 50 de grade Celsius sau chiar mai mult.

De asemenea, după cele două săptămâni de tratament, baloții sunt gata pentru a fi cultivați. Temperatura internă a fiecărui balot ar trebui să fie de aproximativ 23 până la 26 de grade Celsius.

Acest lucru poate fi verificat folosind un termometru pentru compost. În același timp, interiorul baloților de paie ar trebui să fie temperat, dar nu fierbinte.

Dacă balotul este încă prea cald, va trebui să mai aștepți alte câteva zile și să verifici din nou temperatura internă a baloților. Dacă aceasta este cea optimă, atunci vei putea să începi să cultivi legumele dorite.

Cum cultivi legume în baloți de paie

Pentru a planta răsaduri de roșii, ardei, vinete și verdețuri, trebuie să faci o gaură sau o adâncitură în partea superioară a balotului și să introduci rădăcinile.

Apoi umple în jurul rădăcinilor cu pământ pentru ghivece pe bază de turbă și asigură-te că răsadurile sunt bine așezate și se află la același nivel cu suprafața balotului.

Udă ușor și, dacă este necesar, mai adaugă pământ pentru a umple golurile și pentru a stabiliza răsadul. Nu planta mai mult de două răsaduri de roșii, ardei sau vinete într-un balot.

Toate soiurile de roșii – nedeterminate, determinate și pitice – se dezvoltă bine în baloți, însă pentru asta trebuie să fie susținute corespunzător. Dacă nu poți asigura un țăruș înalt sau un gard în spatele balotului, optează pentru roșii determinate sau pitice.

Pentru alte culturi, folosește distanța recomandată pentru soiul ales. Ca să plantezi culturi din semințe, întinde pe partea superioară a balotului un strat de pământ umed pe bază de turbă gros de 5 centimetri. Evită „solul vegetal” ambalat în saci, deoarece este prea grosier pentru o germinare bună și, totodată, se poate îmbiba prea mult cu apă. Netezește pământul și udă-l ușor.

Plantează semințele la adâncimea și la distanța recomandate și nu uita să le uzi în mod regulat în perioada de germinare. Un mod bun de a susține plantele înalte, cum ar fi roșiile, este să folosești țăruși rezistenți, pe care să-i înfigi în pământ prin balotul de paie.

Cuștile de sârmă pentru roșii funcționează pentru plantele de dimensiuni medii, precum ardeii, vinetele și roșiile compacte, în timp ce plantele mai înalte pot deveni puțin instabile atunci când se încarcă cu recoltă, iar baloții se înmoaie.

Foto: Shutterstock.com

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

„Mami mi-a spus să nu vă spun nimic despre tanti care a stat la noi în casă moartă”. Detalii năucitoare de la Constanța
Știrileprotv.ro
„Mami mi-a spus să nu vă spun nimic despre tanti care a stat la noi în casă moartă”. Detalii năucitoare de la Constanța
Ce s-a întâmplat cu tânăra stewardesă din Bistrița, găsită moartă în Japonia, la doar 30 de ani! Detaliul dureros făcut public de familie
Viva.ro
Ce s-a întâmplat cu tânăra stewardesă din Bistrița, găsită moartă în Japonia, la doar 30 de ani! Detaliul dureros făcut public de familie
Elena Udrea, mesaj din închisoare pentru fiica ei, în prima zi de școală: „Draga mea inimă…”. Ce mare și frumoasă s-a făcut Eva Maria!
Libertateapentrufemei.ro
Elena Udrea, mesaj din închisoare pentru fiica ei, în prima zi de școală: „Draga mea inimă…”. Ce mare și frumoasă s-a făcut Eva Maria!
Șefa ANM a actualizat prognoza meteo. Temperaturile se prăbușesc, toamna își intră în drepturi și se anunță vijelii în aceste zone
FANATIK.RO
Șefa ANM a actualizat prognoza meteo. Temperaturile se prăbușesc, toamna își intră în drepturi și se anunță vijelii în aceste zone
Handbalul ca mod existențial » Dialog captivant cu Bianca Grigore, sportiva de 17 ani îndrăgostită de citit și care are un vis suprem: „Îmi doresc din tot sufletul să las o amprentă aici” + „E esențial să-mi antrenez mintea!”
GSP.RO
Handbalul ca mod existențial » Dialog captivant cu Bianca Grigore, sportiva de 17 ani îndrăgostită de citit și care are un vis suprem: „Îmi doresc din tot sufletul să las o amprentă aici” + „E esențial să-mi antrenez mintea!”
Vedeta care revine oficial în televiziune. A semnat deja un nou contract cu Antena 1
FANATIK.RO
Vedeta care revine oficial în televiziune. A semnat deja un nou contract cu Antena 1
Val de reacții pe internet după ce Carmen Grebenișan a dezvăluit cine e, de fapt, noul ei iubit. 'Nu este nimic ascuns'
Unica.ro
Val de reacții pe internet după ce Carmen Grebenișan a dezvăluit cine e, de fapt, noul ei iubit. 'Nu este nimic ascuns'
Leonard Doroftei s-a întors definitiv în România. Ce ocupaţie va avea odată revenit: "Nu, restaurant nu vreau. Asta vreau să fac"
Orangesport.ro
Leonard Doroftei s-a întors definitiv în România. Ce ocupaţie va avea odată revenit: "Nu, restaurant nu vreau. Asta vreau să fac"
Ciclonul mediteranean a ajuns în Vest şi va traversa toată ţara. Litoralul, lovit din nou după ce a fost devastat în august
Observatornews.ro
Ciclonul mediteranean a ajuns în Vest şi va traversa toată ţara. Litoralul, lovit din nou după ce a fost devastat în august
Horoscop 11 septembrie 2024. Berbecii au de ales între a se grăbi și a spune tot ce le vine la gură sau a se disciplina printr-un act de voință
HOROSCOP
Horoscop 11 septembrie 2024. Berbecii au de ales între a se grăbi și a spune tot ce le vine la gură sau a se disciplina printr-un act de voință

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI