E normal să ne facem griji pentru felul cum se va adapta copilul la aceasta nouă aventura sau să ne întrebăm daca este pregătit pentru aceasta etapa. Site-ul prokid.ro oferă câteva sfaturi pentru prima zi de şcoală a micuţului tău.
1. Încrederea îi măreşte copilului capacitatea de adaptare
Începerea şcolii constituie o separare pe care unii copii o suporta mai greu ca altii. Unii tipa, plang, dau din picioare, se agata disperati de fusta mamei. Iar altii reactioneaza doar printr-o privire visatoare si curioasa! Copiii care au mers deja la gradinita vor avea reactii mai puternice, fiindca au avut ocazia deja sa treaca prin acest proces de separare (si inca intr-un mod treptat). Nivelul de incredere si de siguranta personala al copilului este crucial in acest proces de separare.
Supraprotejându-i, îi impiedicam pe copii sa ia decizii si mai ales sa-si asume riscuri normale in viata, care fac din el o persoana mai autonoma si apta sa faca fata schimbarilor. Ar fi de dorit, prin urmare, sa-i oferim mai multe ocazii sa traiasca noi experiente, pentru a-si putea spori capacitatea de adaptare si a-si cladi increderea si stima de sine. Acest lucru ii va permite sa infrunte mai senin micile provocari ale vietii, printre care inceperea si momentul inceperii scolii.
2.Autonomia îl determină pe copil să se descurce singur
Prezenţa unei singure învăţatoare pentru toata clasa cere din partea copilului mai multa initiativa si autonomie, ca atunci cand trebuie sa-si aranjeze singur ghiozdanul si cutia cu mancare, sa-si puna haina in cuier, sa se imbrace cu tinuta de sport, sa-si stearga nasul, sa mearga la toaleta etc.
Iata responsabilitati pe care copilul va trebui sa fie capabil sa le indeplineasca singur, de unde importanta insusirii lor inainte de inceperea scolii.
Incercati asadar, in mod obisnuit, sa-l indemnati pe copil sa faca singur anumite lucruri:
· să se îmbrace singur
· să meargă singur la toaletă
· să se spele pe maini
· să-şi lege şireturile
· să-şi ordoneze hainele şi rechizitele
· să mănânce singur un sandvici
· să aiba grijă de lucrurile lui…
3. Socializarea crează relaţii bune cu profesorii şi colegii
Capacitatea copilului de a intra in relatie cu alti prieteni si colegi faciliteaza in mare masura adaptarea si integrarea copilului in lumea scolara.
Aceasta socializare incude intr-o prima faza invatarea abilitatilor sociale de baza:
· să spuna „te rog” şi „mulţumesc”
· să-şi aştepte rândul
· sa înveţe sa-şi sufle nasul, nu să-l şteargă cu mâneca
· să accepte şi ideile celorlalţi
· să se scuze
· să recunoască când greşeşte
· sa nu mintă etc.
Socializarea este, totodata, capacitatea de a intra in relatie si de a se deschide fata de ceilalti. Copiii care nu au avut ocazia sa intre in contact cu prieteni sau copiii supraprotejati, timizi sau nesiguri, pot resimti dificultati de socializare.
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!