Cuprins:
Despre rulourile cu scorțișoară și originea lor
Egiptenii și romanii sunt cei care făceau diverse tipuri de chifle dulci, cu secole înainte de apariția rulourilor cu scorțișoară, miere, stafide sau curmale. În Egipt, scorțișoara era rară și era folosită în principal nu în scopuri culinare, ci ca instrument de îmbălsămare pentru regalitate.
Epoca Explorării a făcut din scorțișoară un condiment mai ușor disponibil în toată Europa, deoarece olandezii au preluat insula Sri Lanka și au devenit singurii responsabili pentru exporturile sale de scorțișoară. Brutarii au început să adauge scorțișoară la deserturile lor, creând o versiune timpurie a ruloului cu scorțișoară, care s-a răspândit rapid în brutăriile de pe tot continentul ca deliciu pentru micul dejun.
Rulourile de scorțișoară rămân unele dintre cele mai puțin schimbate produse culinare aduse de imigranții germani și suedezi în America, de la sosirea lor, în secolul al XVII-lea. Coloniștii germani din jurul Philadelphiei și-au creat propria variantă a preparatului, adăugând zahăr brun, miere și stafide.
În 1956, Compania Pillsbury a început să ambaleze și să vândă rulouri cu scorțișoară refrigerate, făcând astfel ca mai multe generații de copii să se trezească cu mirosul dulce și aromat care plutea prin casă.
În 2014, Uniunea Europeană a luat măsuri împotriva cantității de scorțișoară permisă în rulourile cu scorțișoară, pe fondul îngrijorării că o substanță naturală găsită în scorțișoară, cumarina, poate provoca leziuni hepatice dacă cineva ingeră prea multă.
Află mai multe despre scorțișoară și beneficiile ei.
Noile reguli ar limita brutarii să folosească 50 de miligrame de scorțișoară pe kilogram de aluat, pentru produse de patiserie de sezon, sau 15 miligrame pe kilogram, dacă este un produs de patiserie de zi cu zi. Mulți producători de rulouri cu scorțișoară au avut de obiectat asupra acestor decizii, spunând că ”e finalul ruloului cu scorțișoară tradițional”, arată site-ul seriouseats.com.
Este bine de știut că în țări precum Suedia, rulourile cu școrțișoară sunt un produs foarte popular. Un suedez mănâncă, în medie, peste 300 de cinnamon rolls pe an. Ba, mai mult, există chiar o zi națională a acestui preparat, stabilită pe 4 octombrie.
Cum se fac rulourile cu scorțișoară
Rulourile cu scorțișoară sunt un delicios desert care constă în aluat dospit, umplut cu un amestec de scorțișoară, zahăr și unt, apoi rulate și tăiate în bucăți care sunt coapte până devin aurii și pufoase.
Aluat dospit se prepară de obicei din făină, drojdie, lapte, zahăr, ouă, unt și sare. Iar umplutura constă, de cele mai multe ori în scorțișoară, zahăr brun și unt.
Se începe prin amestecarea ingredientelor pentru aluat. Drojdia este activată în lapte călduț, apoi se adaugă zahăr, ouă, făină și unt. Aluatul este frământat și lăsat să dospescă până își dublează volumul.
După dospire, aluatul este rulat pe o suprafață presărată cu făină pentru a forma o foaie dreptunghiulară subțire. Se întinde un strat uniform de unt topit peste foaia de aluat, apoi se presară o amestec de scorțișoară și zahăr brun.
Aluatul umplut este rulat strâns, formând un cilindru. Acest cilindru este apoi tăiat în porțiuni egale, rezultând rulourile individuale.
Rulourile sunt așezate într-o tavă și lăsate să crească în volum pentru o ultimă dată înainte de coacere. Apoi, sunt coapte în cuptor până devin aurii și pufoase.
După coacere, rulourile pot fi glazurate cu diverse sosuri sau glazuri, cum ar fi glazura clasică din zahăr pudră, vanilie și lapte.
Rețete de rulouri cu scorțișoară
Există numeroase variante de rețete de rulouri cu scorțițșoară. Pe lângă varianta clasică, se pot adăuga nuci, stafide sau alte ingrediente pentru a personaliza gustul rulourilor cu scorțișoară. Procesul de bază rămâne însă similar în majoritatea rețetelor.
Rulouri cu scorțișoară și glazură
Ingrediente
- Pentru aluat
- 2 ouă
- 150 g zahăr
- 100 g unt
- 100 ml lapte
- 1 lingurita esenţă de vanilie
- 600-650 g făină
- 10 g drojdie uscată
- coajă rasă de lămâie
- Pentru umplutură
- 200 g zahăr tos
- 2 linguri scorţişoară
- 50 g unt topit
- Pentru glazură
- 100 g unt
- 100 g cremă de brânză
- 100 ml lapte condensat
- 100 g zahăr pudră
- 1 lingurita scorţişoară
Mod de preparare
Pentru aluat, ingredientele uscate se amesteca, la fel şi cele lichide. Într-un castron încăpător se pun ingredientele uscate, se face o adâncitura în mijloc şi se toarna ingredientele umede. Se amestecă cu o lingură de lemn, apoi se frământa cu mâna 15 minute. Aluatul se lasa în castron, într-un loc cald, pâna îşi dubleaza volumul. Aluatul dospit se răstoarnă pe masa unsă cu puţin ulei şi se întinde într-un dreptunghi.
Zahărul se amestecă cu scorţişoara. Untul se topeşte şi se unge foaia cu el, apoi se presară amestecul de zahăr şi scorţişoară. Se rulează cât mai strâns cu putinţă şi se taie rulouri cu ajutorul unui fir de aţă. Rulourile se aşază în tava tapetată cu hârtie de copt şi se lasă să dospească încă 20 de minute.
Între timp, se porneşte cuptorul. Tava se aşază pe nivelul din mijloc, iar dedesubt se pune o cratiţă cu apă caldă. Rulourile se coc aproximativ 35 minute, la foc moderat.
Pentru glazură, într-un blender, se pun crema de brânză şi laptele condensat. Se amestecă puţin. Untul moale se mixează cu zaharul până devine cremos, apoi se adaugă puţin din amestecul de lapte şi brânză. La sfârşit, se adaugă scorţişoara. Glazura trebuie sa fie lichidă.
Rulourile se scot din cuptor şi se lasă 5 minute sa se răcorească, apoi se toarnă glazura deasupra. Se servesc calde sau reci, dupa preferinţă.
Sursa – retete.unica.ro
Rulouri cu scorțișoară și măr ras
Ingrediente
- 200 g făină;
- o ceaşcă lapte cald;
- 150 g unt;
- 2 ouă;
- 100 g zahăr;
- un plic drojdie instant,
- un praf sare;
- 100 g zahăr brun;
- două mere;
- 3 linguriţe scorţişoară;
- alune pisate
Mod de preparare
Prepară un aluat din făină, lapte cald, zahăr, drojdie, ouă şi 100 g unt şi lasă-l să crească la cald până-şi dublează volumul.
Întinde o foaie de 5 mm grosime. Unge-o cu restul de unt amestecat cu scorţişoară şi presară pe deasupra măr ras, alune şi zahăr brun.
Rulează aluatul şi taie-l bucăţi, apoi aşază bucăţile într-o tavă unsă şi coace-le la foc iute 10-15 minute. Serveşte-le calde sau reci.
Rulouri cu scorțișoară din pâine
Ingrediente
- 12 felii pâine albă proaspătă
- 1 ceașcă mică de scortisoară
- 150 g zahăr
- 200 g unt moale
Mod de preparare
Taie coaja de la o felie de pâine albă şi rulează cu sucitorul până devine foarte subţire.
Unge abele feţe ale feliei cu unt topit, scorţişoară şi zahăr, până acoperi întreaga suprafaţă.
Îndoaie pătratul de aluat pe din două şi rulează într-un fel de rulou dulce delicios. Pune ruloul într-o formă de brioşă sau dacă vrei să le împătureşti altfel, le poţi plasa pe o foaie de copt într-o tavă întinsă.
Repetă procedeul în funcţie de cantitatea de rulouri dorită şi coace rulourile timp de 15-20 de minute la cuptor, sau până se rumenesc.
Rulouri cu scorțișoară și glazură de vanilie
Ingrediente
- 240 ml de lapte călduț
- un pliculeț de drojdie uscată activă
- 100 g de zahăr
- 75 g de unt topit
- 2 ouă
- 500 g de făină de calitate
- 1/2 linguriță de sare
Pentru umplutură:
- 115 g de unt moale
- 200 g de zahăr brun
- 2 lingurițe de scorțișoară măcinată
Pentru glazură:
- aproximativ 115 g de cremă de brânză
- 60 g de unt moale
- 125 g de zahăr pudră
- 1 linguriță de extract de vanilie
Mod de preparare
Într-un castron mic, amestecați laptele călduț cu drojdia și o lingură de zahăr. Lăsați la odihnă timp de 5-10 minute până când drojdia devine spumoasă.
Într-un castron mare, amestecați drojdia activată cu zahărul, untul topit și ouăle. Adăugați treptat făina și sarea, amestecând până când obțineți un aluat omogen. Framântați aluatul pe o suprafață presărată cu făină până devine elastic și nelipicios.
Așezați aluatul într-un castron uns cu ulei, acoperiți cu un prosop curat și lăsați să dospescă timp de aproximativ 1 oră sau până când își dublează volumul. După dospire, întindeți aluatul pe o suprafață presărată cu făină pentru a forma o foaie dreptunghiulară.
Întindeți untul moale peste foaia de aluat, apoi presărați uniform zahărul brun și scorțișoara. Rulați strâns aluatul de la un capăt la celălalt, formând un cilindru.
Tăiați cilindrul în felii de aproximativ 2 cm grosime și așezați-le într-o tavă unsă sau acoperită cu hârtie de copt. Lăsați să crească încă 30 de minute, apoi coaceți în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de 20-25 de minute sau până când devin aurii.
Într-un castron, amestecați brânza cu untul moale până la omogenizare. Adăugați zahărul pudră și extractul de vanilie și continuați să amestecați până obțineți o glazură cremoasă. După ce rulourile s-au răcit puțin, adăugați glazura deasupra lor. Poftă bună!
Sursă foto – Shutterstock.com